Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Wypiski na temat czasu
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 12345
TEMAT: Wypiski na temat czasu
Czarodziejska góra 13 lat(a), 6 mies. temu  
Tomasz Mann w „Czarodziejskiej Górze” w ciekawy sposób opisuje dwoistość czasową: „Czy można słowami streścić czas, czysty czas jako taki, sam dla siebie i w sobie! Zaiste nie, usiłowanie samo byłoby niedorzecznością. Opowiadanie brzmiące: „Czas upłynął, minął, toczył się czas” i tym podobne – nie, tego przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie nazwie opowiadaniem. Byłoby to podobne do szaleńczego uderzania przez przeciąg godziny w punkt, ton lub akord – i nazywanie tej czynności muzyką. Bowiem opowiadanie podobne jest w tym do muzyki”

T Mann, Czarodziejska góra”, Warszawa 1965, s.254-255.
lula322
:)
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Czas jako guma do żucia 13 lat(a), 6 mies. temu  
Fragment jednej z moich prac ( na temat gry z rzeczywistością)

W cenionej przez Miłosza i sfilmowanej przez Andrzeja Wajdę powieści Tomasza Tryzny „Panna Nikt” można przeczytać następujący, trafny opis czasu: „Katarzyna mówi, że czas to guma do żucia, a z gumą do żucia można wyprawiać różne cuda. Można ją sobie mlaskać, można ja trzymać pod językiem w postaci małej kulki, można ja wydymać i strzelać z niej, można ją też niechcący połknąć. Można ją też przeciągnąć cieniutką niteczką od buzi aż do sklepu po drugiej stronie ulicy.

panTo dzięki za tę mandalę, jest śliczna :) Tak się rozpędziłam w poszukiwaniu myśli na temat czasu , że coś mi umknęło:)
lula322
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/03/18 00:44 Przez lula322.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Prośba do Pauli Luli 13 lat(a), 6 mies. temu  
Paula, wczoraj znalazłem coś takiego:

CZAS LINEARNY, A CZAS KOLISTY

Czas linearny to czas historyczny, teologiczny zmierzający do jakiegoś celu, aspekt męski
Czas kolisty to czas natury, cykliczność, powtarzalność, odradzanie się, aspekt kobiecy

Źródło: arabwordcenter.cba.pl/notzlit.html

Masz jakiś pomysł, jakie pod to podczepić nazwiska? Chodzi mi o jakichś literaturoznawców, którzy coś takiego mogliby napisać.

Pzdr.
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Re: Wypiski na temat czasu 13 lat(a), 6 mies. temu  
to mam zadanie, pewnie po drodze wyszukam całą masę innych rzeczy o czasie :))
lula322
graphgraph

lula322 napisał:
to mam zadanie, pewnie po drodze wyszukam całą masę innych rzeczy o czasie :))
To przy okazji jeszcze poszukaj proszę w tych swoich notatkach, czegoś, co głosi, że badania nad literaturą są również rodzajem filozofowania. Coś takiego kiedyś słyszałem, ale niestety nie pamiętam u kogo...

Pzdr.
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/03/17 13:09 Przez panTo.

Goya Saturn pożerający swoje dzieci 13 lat(a), 6 mies. temu  
panTo napisał;

To przy okazji jeszcze poszukaj proszę w tych swoich notatkach, czegoś, co głosi, że badania nad literaturą są również rodzajem filozofowania. Coś takiego kiedyś słyszałem, ale niestety nie pamiętam u kogo.

Chętnie poszukam tego wieczorem ( zrobię sobie taką gimnastykę w głowie) teraz jednak muszę znikać.

Miłego dnia Wam :)

Jeszcze coś takiego :

Wszystkie rzeczy mają swój czas i swym zamierzonym biegiem przemija wszystko pod słońcem
Eklezjasta 3,1
i
Czas pożera rzeczy łac. Tempus edax rerum

Z Metamorfoz Owidiusza
( od razu mam inne skojarzenie)

Goya Saturn pożerający swoje dzieci
lula322
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/03/17 13:34 Przez lula322.

To przy okazji jeszcze poszukaj proszę w tych swoich notatkach, czegoś, co głosi, że badania nad literaturą są również rodzajem filozofowania. Coś takiego kiedyś słyszałem, ale niestety nie pamiętam u kogo.

S Lem Filozofia przypadku

ale przede wszystkim egzystencjaliści

Sartre

Camus

Camus napisał esej Filozofia i powieść, w którym stwierdza że każdy filozof jest twórcą, tworzącym indywidualny świat.Wielcy powieściopisarze to powieściopisarze -filozofowie. Wymienia min Balzaka, Stendhala, Sade'a, Dostojewskiego, Prousta, Marlaux, Kafkę.

A Camus, Mit Syzyfa i inne eseje, warszawa 2004.

Jutro podrzucę jeszcze jakiś cytat z tego eseju
lula322
graphgraph

Do góryStrona: 12345