Re: Saturn w opozycji do księzyca 19 lat(a) temu
|
|
POzdrawiam Cie Mylogi trochę melancholicznie ale wesoło))
|
|
|
|
|
Re: Saturn w opozycji do ksie˛zyca 19 lat(a) temu
|
|
mam pytanie prosbe o interpretacje saturna w koniunkcji do urodzeniowego ksiezyca w lwie. dzieki
|
|
|
|
|
Re: Saturn w opozycji do księzyca 19 lat(a) temu
|
|
Mam obecnie taką opozycję. Czy ktoś wie ile czasu ten smutas 'opozycjonuje' Księżyc? Mam nadzieję, że krótko, bo za dwa tygodnie mam obronę pracy mag. A tak właściwie, to czy to może miec jakiś wpływ na moją obronę?
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Re: Księżyc z Saturnem 19 lat(a) temu
|
|
mylogi napisał:
mam pytanie prosbe o interpretacje saturna w koniunkcji do urodzeniowego ksiezyca w lwie. dzieki
Witaj Mylogi
Połączenie Księżyca z Saturnem, czy to poprzez jakiś maleficzny aspekt, czy też poprzez położenie Księżyca w Koziorożcu, jest zwykle połączeniem dość trudnym. Oczywiście należy patrzeć na cały horoskop i starać się unikać uogólnień. Zauważyłem, że konfiguracja ta inaczej manifestuje się u mężczyzn a inaczej u kobiet, oraz, że w przypadku niewiast ze względu na symbolikę Księżyca w żeńskim horoskopie jest znacznie bardziej odczuwalna.
W wielu przypadkach, które obserwowałem, można zauważyć, że to połączenie powoduje pewien dziwny i niewytłumaczalny smutek, który przewija się przez całe życie osób z tą konfiguracją. Oczywiście sami zainteresowani nie koniecznie muszą mieć tego świadomość, lecz wystarczy ich skonfrontować z kimś, kogo Księżyc w horoskopie czuje się dobrze, i zapytać się, jak ta osoba odbiera kogoś z pokaleczonym przez Saturna Księżycem, by poprzez bardzo widoczny kontrast w umiejętności doznawania pozytywnych stanów emocjonalnych, zobaczyć, na czym dokładnie polega ta konfiguracja.
Więc na czym ona polega? Pozwól, że wypunktuję Ci rzeczy, które według mnie są przy niej najważniejsze:
1) Pewien stan melancholijny, który stanowi znaczną część czyjegoś życia i jest zauważalny, gdy zaczyna się obserwować u tych osób umiejętność doznawania szczęścia.
2) Często przy tej konfiguracji pojawia się dość chłodna relacja z rodzicami, która potem rzutuje na całe życie osoby. To nie musi być tak, że Ci rodzice nie kochają właściciela tej konfiguracji i są celowo dla niego chłodni. Kiedyś spotkałem się z taką konfiguracją u osoby, która była najstarszą córką, która musiała opiekować się młodszym rodzeństwem, a jej rodzice po prostu zapominali, że jest jeszcze dzieckiem, i większość uczuć przelewali na młodsze rodzeństwo. Tak więc przy tej konfiguracji można twierdzić, że we wczesnym dzieciństwie w relacjach emocjonalnych z rodzicami pojawiał się jakiś chłód, który potem oddziaływuje na całe życie zainteresowanego.
3) Konfigurację tę spotyka się dość często u osób, których rodzice byli bardzo wymagający, którzy nie potrafili okazywać dziecku ciepłych uczuć, a głównie skupiali się na racjonalnym, wychowaniu dziecka. Najprawdopodobniej właśnie z tego powodu osoby posiadające połączenie Księżyca z Saturnem są bardzo - można wręcz powiedzieć, że za bardzo - ambitne. To tak jakby całe ich życie było kontynuacją twardego wychowania z dzieciństwa, które mimo dojrzałego już wieku, czy też śmierci rodziców, posiadały gdzieś z tyłu głowy takiego wewnętrznego cenzora, który im cały czas mówi, że mogą być jeszcze lepsi, jeszcze bogatsi, jeszcze bardziej ambitni.
Tak naprawdę zasadza się to prawdopodobnie na tym, że rodzice w dzieciństwie nie mówili dziecku, że jest zdolne, czy wspaniałe, z czego mogło u dziecka narodzić się poczucie niskiej wartości, które będzie trwało przez całe późniejsze życie, co może oczywiście wynieść zainteresowanych bardzo wysoko, ale nawet gdy będą już najwyżej jak mogą, będą twierdzili, że mogli zajść jeszcze wyżej, że mogli być jeszcze lepsi, etc. To wiąże się oczywiście z punktem 1, w którym pisałem o nieumiejętności zaznawania szczęścia, lub po prostu nieumiejętności stwierdzenia, że jest się kimś fajnym, że jest się kimś zdolnym, że jest się po prostu super.
4) Może również pojawić się nieumiejętność wchodzenia w bliskie relacje emocjonalne, co przez samych zainteresowanych nie do końca musi być widoczne. Pojawia się coś w rodzaju samowystarczalności emocjonalnej, która dla osób posiadających normalne aspekty do Księżyca może okazać się wręcz nie do zniesienia.
Chyba już będę kończył, bo temat jest bardzo rozległy i na jego kanwie można napisać całą książkę. Mam nadzieję, że trochę Ci się rozjaśniło.
Niech Los Ci sprzyja przyjacielu...
Pantomas
|
|
|
|
|
Re: Księżyc z Saturnem w Lwie 19 lat(a) temu
|
|
Tak jeszcze pomyślałem, że słów kilka napiszę na temat połączenia Księżyca z Saturnem w Lwie, gdyż wydaje się, iż to połączenie będzie dla właściciela horoskopu szczególnie mocno odczuwalne, a wynika to z dwóch przesłanek:
1) z teorii władztw planetarnych, z której wynika, że Saturn w Lwie jest na wygnaniu i jego maleficzne oddziaływanie jest w tym znaku szczególnie dotkliwe;
2) z ogólnego teoretycznego połączenia znaczenia Księżyca w Lwie oraz połączenia Księżyca z Saturnem.
Pozwól, że zostawię punkt 1 i skupię się na dokładnym wyjaśnieniu punktu 2.
Otóż Księżyc w Lwie bardzo lubi być doceniany. Jego potrzeba bycia podziwianym jest na tyle silna, że często może przybierać przejaskrawioną formę, co doprowadza do nadmiernej chęci zwracania na siebie uwagi, czy też potrzeby otrzymywania nadmiernego poklasku od innych.
Ot, tak już jest, że Lew jest królem, a każdy król musi być przez innych podziwiany i kochany. Gdy teraz weźmiemy pod uwagę to wszystko, co pisałem w poprzednim poście, to powstanie nam z tego połączenie, które może byćdla właściciela horoskopu bardzo bolące. Z jednej strony istnieje bowiem wielka potrzeba bycia docenianym, a z drugiej dość twarde wychowanie, które otrzymało się w dzieciństwie, które w głównej mierze zasadzało się na tym, że rodzice zamiast zwracać uwagę na pozytywne zachowania dziecka, skupiali się raczej na wskazywaniu jego ułomności. Sam więc widzisz, że taka mieszanka może być dla zainteresowanego bardzo boląca.
Jak dokładnie to się zamanifestuje zalezy od całego horoskopu. W jakiej dziedzinie życia będzie to szczególnie widoczne zależy od umiejscowienia owej konfiguracji w domu horoskopu.
Myślę, że już starczy, a do reszty musisz już dojść sam poprzez interpretację, czy też poprzez zwyczajne wypytanie zainteresowanego.
Serdecznie pozdrawiam
Pantomas
|
|
|
|
|
Re: Księżyc z Saturnem 19 lat(a) temu
|
|
Zgadzam się z Pantomasem, znam osobę która ma saturna z księżycem w Lwie na Asc. w kwad. z uranem w 4d w skorp.
Kobieta dostojna, cicha, na twarzy jakby maska tj. spokoj, powaga. Czuło się od niej dystans i jakby pewną bierność, uważność połączoną z wyczekiwaniem, tj. rzadko kiedy K inicjowała rozmowę, uśmiechem czy gestem przyzwalając na "zbliżenie się do niej". Raczej wszystko z daleka obserwowała i tak patrzyła, swoim przenikliwym wzrokiem..
Ale kiedy człowiek odwazył się niejako pierwszy rozpocząc konwersacje, wyczuć można było, po dłuzszej rozmowie, że dziewczyna ma dużą chęć, potrzebę bliskości z 2 osobą. Tylko że trzeba było praktycznie zawsze samemu pierwszym wyciągnąć rekę do niej... w innym przypadku zostawała SAMA. A tylko nietkórzy byli na tyle odważni i ciekawi...
Przypominała trochę kilkuletnie dziecko, nieufne i nieśmiałe i wrazliwe, które wśród obcych zaszyje się gdzieś z boku i prawie jakby jej nie było.
To silna blokada, trzeba takiej osobie wiele dobrych, pozytywnych , bliskich doświadczeń z ludzmi, aby stopniowo jej dystans i LeK stawał się mniej doczuczliwy
|
|
|
|
|
Re: Saturn /Księzyc 19 lat(a) temu
|
|
do tego co juz napisano na ten temat dodam połaczeń Księzyca i Saturna za Liz Greene taki uklad pozwala po wielu lat prób zrozumienie "co sie dzieje z moimi emocjami "na osiagniecie niezależnosci emocjonalnej, a wiec i sporego poczucia niezaleznosci wewnetrznej w relacjach np z przyszłymi partnerami co jest blogosławieństwem po latch poczucia zależności , jest też mozliwosc wypracowani sobie stosunkow rodzinnych juz we własnej rodzinie : np dobrego porozumienia z własnymi dzieci opartego na własnych doznaniach i przykrosciach i zasadzie " ja moim dziecio tego nie zafunduje, oczywiście nie mozna dac całkowitego luzu co opisuje zdanie z pewnej ksiazki niestety nie pamietam czyjej " zrebak biega po wielkim pastwisku , klacz na to patrzy z daleka , na koncu owego pastwiska jest bezpieczne ogrodzenie = granica bezpieczeństwa "byc może to zwiazek z odpracowaniem roli rodzica wg praw Karmy .
osobiste doswiadczenia nie sa latwe . Zas połaczenie takie w Lwie - uczulenie na własny hnor, zachowanie prawie dorosłego czlowiekczka i takie oczekiwania w, dzieciństwie a sporo zalezy od połaczen z rodzicami. Wazne w jakim Domu , choc to zawsze ma zabarwienie 4 i 5 i 10 domu a wiec problemy w domu rodzinnym i dziecmi , a w pracy może sie tez cos przyplatac nie latwego , mawia sie ze to daje problemy z małymi dziecmi ich zdrowiem. NIejasne lub trudne sytuacje w akcjach romansowych, Każdy ma horoskopie trudno i łatwo , bywa jedni mniej inni wiecej ale za duzo dobrego rozleniwia, w pracy nad soba równiez . Mawia sie ze opozycja jest i tak łatwiejsza od kwdratury , mozna z biegiem czasu znalezc równowage , w koniukcji , no coz ma sie to jak dodatkowy cien ale jak potrek napisal moze byc melancholijnie i wesolo, i jest to bardzo dobry opis Saturna w Lwie
Dal osoby zajmujacej astrol0gia potrafi dac odpowiedni dystans do problemow potencjalnych kilentow co jest dobra sprawa jesłi np Klient ma połaczenia Ksiezyca z Twoja Wenus , lub innymi miłymi planetami ,To sa moje doświadczenia , dobra koniunkcja zmusza i naciska ale wiemy co z nia robic gorsza jest tzw ," rozlazła "
|
|
|
|
|
|