Re: Świetny portal i forum (+ jedna propozycja: Prywatne Wiadomości) 12 lat(a), 10 mies. temu
|
|
Hej:)
Spróbujecie wejść na chat ? Ja tak - już wiem , że moze mi to zajać nawet kwadrans - może przy okazji dowiem się czegoś o konserwacji windowsa- a później się zajmę tym offtopikiem po swojemu :)
Pozdrawiam :)
P.S - sprzed chwili
Gdy próbuję wejść na chat włącza mi się opcja : applet not found wiecie może czym to jest spowodowane ?
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/07/31 13:38 Przez lula322.
|
|
Re: Świetny portal i forum (+ jedna propozycja: Prywatne Wiadomości) 12 lat(a), 10 mies. temu
|
|
Może trzeba doinstalować wirtualną maszynę Java? Można ją ściągnąć np. tutaj.
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/08/04 15:20 Przez stargazer.
|
|
|
|
Jest jakiś strajk na Astrolabium, o którym nie wiem ?
Ostatnio sporo myślę o tym utworze Davida Herberta Lawrence’a :
Self Pity
I never saw a wild thing
sorry for itself.
A small bird will drop frozen dead from a bough
without ever having felt sorry for itself.
I o jego tłumaczeniu
Tomik z poezjami D.H. Lawrence’a ( i z tym, zaznaczonym wierszem ) ofiarował w filmie G.I Jane Master Chief John James Urgayle (Viggo Mortensen) głównej bohaterce.
( Podobno była to prywatna książka Mortensena )
Lawrence’a zaczęłam czytać bo zachwycała się nim Anais Nin.
Anais Nin poznałam dzięki prozie Henry Millera
Henry’ego Millera bo ceniła go Erica Jong
Ericę Jong bo czytałam współczesną prozę amerykańską.
Do czytania współczesnej prozy amerykańskiej zachęciły mnie opowiadania ...
P.S
Stargazer dzięki za pomoc .Prawdopodobnie od września będę korzystać z nowego kompa do tego czasu muszę uzbroić się w cierpliwość :) Chwile przed kompem to chyba jedyne chwile w ciagu dnia gdy ćwiczę miarowy oddech :) Więc coś za coś :)))
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/08/05 22:18 Przez lula322.
|
|
|
|
Strajk? Dlaczego? :) W każdym razie ja nie strajkuję :)
Wiem niestety, co to znaczy stary komp odmawiający posłuszeństwa - też swego czasu musiałam ćwiczyć cierpliwość, gdy nie mogłam odpalić trzech programów jednocześnie czy nawet zbyt wielu okien w przeglądarce, bo wszystko się wieszało albo otwierało całe wieki.
A wiersz dał mi do myślenia....
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/08/06 00:11 Przez stargazer.
|
|
|
|
Ten wiersz jest super
nie ma go w zbiorze poezji wybranych Lawrence'a - jedynym tego poety ,który miałam w dłoni ( Kraków 1976) , Miłosz zajał się innymi poezjami Lawrence a , powinnam może jeszcze poszukać tłumaczenia u Barańczaka.
W necie znalazlam taki przekład :
"Ten kto wolny
Nad swym losem nie płacze.
Ptak mrozem z gałęzi strącony
Bez żalu umiera i smutku"
dla mnie dziwnie nieadekwatne.
Moze ja robię błąd tłumacząc linearnie.
Co do kompa - to twór i prezent od mojego kumpla ( przez co darzyłam ten komp jeszcze większym sentymentem ) faktycznie dość wiekowy :)
A najdziwniejsze jest to, że to dośc " pancerny" gruchot .Przyklad - było u nas w bloku dziwne spięcie ( pod wpływem burzy ?) spalił się nowy komp sasiadki - mój się jedynie sam wyłączył:). Myślałam wtedy - wiedziałam, że doszło do jakiegoś spięcia- że już po nim
Pozdrawiam
Gdy napisalam ten mój literacki łańcuszek w poprzednim poście przypomnialo mi się, że takie łancuszkowe poezje pisala Erica Jong - ona jednak bardziej jest znana jako powieściopisarka
|
|
|
|
|
|
|
Zapraszamy na czat! Na prośbę użytkowników naszego portalu wznawiamy dyskusje na tematy astrologiczne i nie tylko
Cieszę się że ruszył ten chat.
Dziękuję :)
Przypomina mi się taka historyjka a propo’s
Sinclair Lewis otrzymał list od pięknej , młodej kobiety, która chciała zostać jego sekretarką. Pisała że potrafi prowadzić kartotekę, pisać na maszynie i robić, cokolwiek by trzeba.
List swój zamknęła stwierdzeniem :” Kiedy mówię cokolwiek by trzeba, mam na myśli cokolwiek ”.
Lewis pokazał swój list żonie .
Ta odpisała :
Pan Lewis ma już wspaniałą sekretarkę, która potrafi pisać na maszynie i prowadzić kartotekę. Wszystko inne robię ja i kiedy mówię wszystko , to mam na myśli wszystko
:)
P.S
A na dobranoc sama wymyśliłam dla siebie zagadkę ale może, ktoś będzie znał odpowiedź wcześniej.
Jeden z twórców wysłał swoją nową powieść ( która później się okazała arcydziełem) do krytyka (?), zaprzyjaźnionego pisarza do niej dość niepewny dołączył karteczkę, ktora zawierała jedynie : ? ( znak zapytania :)
W odpowiedzi otrzymał : !
O kogo chodzi w zagadce?
Ja też szukam odpowiedzi.
Historyjka jest autentyczna.
Dobranoc :))
|
|
|
|
|
|