Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Wrogowie rozsądku, niewolnicy zabobonu
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 1234567
TEMAT: Wrogowie rozsądku, niewolnicy zabobonu
Re: Wrogowie rozsądku, niewolnicy zabobonu 9 lat(a), 8 mies. temu  
Michor napisał:
Dobrze pamiętasz, ale mogę Ci powiedzieć, co by było, gdybym się nie wycofał. Każdy wynik uznałabyś za triumf astrologii. Gdybyś miała szczęście i trafiła 8/10, cały astrologiczny świat by o tym trąbił, a przecież byłaby to tylko jedna taka próba, niczego nie dowodząca. Przy 5/10 (statystycznie najbardziej prawdopodobne) wszyscy byliby pod wrażeniem, bo 5 razy astrologia zadziałała! Przy 2/10 nikt by nie napisał, że astrologia się kompletnie nie sprawdziła, bo 2 to przecież nie 0!

... a tak uznałeś to z góry za porażkę astrologii i Twoje zwycięstwo :) Fajne podejście :) Ciekawe jaki mechanizm psychologiczny tu działa :)
lucy
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Ostatnio zmieniany: 2013/09/24 17:58 Przez lucy.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Mechanizm niechęci do spraw magicznych. Sytuacja z wynikiem (przegrana obu biegaczek) była dla mnie tak zaskakująca, że wolałem wtedy zostawić tę zabawę. To co napisałem w poprzednim poście, to obecne wnioski i chyba nie zaprzeczysz, że racjonalne?
Michor
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

W tej próbie miałaś 50% szansy na trafną odpowiedź. Udało Ci się.

mechanizm pewności wstecznej

Efekt wiedzy po fakcie (ang. hindsight bias), nazywany też efektem "wiedziałem-że-tak-będzie" oraz pełzającym determinizmem (ang. creeping determinism), to tendencja do oceniania przeszłych wydarzeń jako bardziej przewidywalnych, niż rzeczywiście były. Prawdopodobnie wynika z tego, że wiedza na ich temat jest lepiej dostępna niż wiedza na temat możliwości, które się nie zdarzyły.

pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_pewno%C5%9Bci_wstecznej
lucy
graphgraph

Mechanizm niechęci do spraw magicznych

Fachowo to się nazywa "efekt nadrzędności przekonań" i jest jednym z powszechnych błędów poznawczych :)
lucy
graphgraph

Przerywnik muzyczny, dla wszystkich miłośników astrologii ;)
Michor
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2013/09/26 11:26 Przez Michor.Powód: bez powodu

Michor
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2013/09/25 16:07 Przez Michor.Powód: Marika ma fajny rower

Do góryStrona: 1234567