Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Wrogowie rozsądku, niewolnicy zabobonu
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 1234567
TEMAT: Wrogowie rozsądku, niewolnicy zabobonu
Re: Wrogowie rozsądku, niewolnicy zabobonu 12 lat(a), 3 mies. temu  
panTo napisał:
1. pl.wikipedia.org/wiki/Rzeczywistość

cyt. W szerszym i podmiotowym sensie, prywatne doświadczenia, ciekawość i selektywność obserwacji wpływają na osobistą interpretacje zdarzeń i kształtują rzeczywistość dostępną dla danej osoby. Ta rzeczywistość może pokrywać się w dużym stopniu z rzeczywistością innych, ale istnieją jej elementy unikalne dla tej osoby i niedostępne dla kogokolwiek innego

pozdrawiam Lucyna
lucy
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

lucy napisała:
cyt.
Nie zmieniaj tematu, bo ja z Tobą teraz nie rozmawiam na temat rzeczywistości, tylko na temat prawdy. W dwóch swoich wypowiedziach napisałaś:

moim zdaniem nie ma prawdy obiektywnej ... tak jak nie ma metody obiektywnej ... każda z metod patrzy przez swoją perspektywe
[...]
własnie dlatego że każdy objęty jest tym lub innym błędem poznawczym nie ma prawdy obiektywnej

W nawiązaniu do mojej poprzedniej wypowiedzi (www.astrolabium.pl/forum/29-krytyka-astr...=7&start=7#12748) pytam się: to jak to jest z tą prawdą — istnieje czy nie? Może dalej masz wątpliwości dotyczące konsekwencji ucięcia człowiekowi głowy? Bo jeżeli faktycznie nie wiesz, co po ucięciu głowy z człowiekiem się dzieje, to ja tutaj nie powinienem z Tobą uprawiać intelektualnego pitu-pitu, tyko na policję dzwonić by Twoich podopiecznych przed Tobą strzec...
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Nie zmieniaj tematu, bo ja z Tobą teraz nie rozmawiam na temat rzeczywistości, tylko na temat prawdy

ależ nie zmieniam tematu ;) ... ustosunkowałam się do przytoczonej przez Ciebie wypowiedzi nt prawdy ...

panTo napisał:
lucy napisała:
ks. Józef Tischner mówił o trzech rodzajach prawdy: Święta prowda, Tyż prowda i Gówno prowda ... o której prawdzie mówimy
Klasyczna definicja prawdy mi wystarcza, chodzi więc o to, by moje myśli były zgodne z rzeczywistością.

przytaczam cytat (notabene z Twojego linku) dotyczący rzeczywistości który ewidentnie wskazuje że rzeczywistośc nie jest obiektywna ... a skoro rzeczywistość jest nieobiektywna to tym samym zdaje się że prawda nie może być obiektywna ... bo jak w sposób obiektywny ukazać coś nieobiektywnego?

Tutaj masz przykłady zdań prawdziwych:

1. 2+2=4
2. Mam dwie ręce.
3. Właśnie teraz w miejscu, w którym przebywam, za oknem kropi deszcz.
4. Prezydentem Polski jest Bronisław Komorowski.
5. Ucinając człowiekowi głowę doprowadzasz do jego śmierci.

a jak ocenisz prawdziwość zdania: Jestem szczęśliwa. ... jakich kryteriów prawdziwości użyjesz?

wydaje mi się że należy w jakiś sposób rozróżnić "prawdę" od "faktów" ... fakty są namacalne - oczywiste ... nie można ich podważyć i z nimi dyskutować ... a prawda to COŚ WIĘCEJ jak fakty ... wydaje mi się, że każdy fakt jest prawdą ale nie każda prawda jest faktem ...

PRAWDA - jest rodzaju żeńskiego
KŁAMSTWO - jest rodzaju nijakiego
FAKT -jest rodzaju męskiego

FAKT ojcem prawdy
KŁAMSTWO jej dzieckiem

KŁAMSTWO sprzeczne z Prawdą
FAKT przeciwny kłamstwu

wolnomularstwo.pl/index.php?option=com_c...id=188&Itemid=45

pozdrawiam Lucyna
lucy
graphgraph

lucy napisała:
przytaczam cytat (notabene z Twojego linku) dotyczący rzeczywistości który ewidentnie wskazuje że rzeczywistośc nie jest obiektywna
Jeśli chodzi Ci o ten link http://pl.wikipedia.org/wiki/Rzeczywistość, to zwróć uwagę na to zdanie:

W zachodniej filozofii istnieje hierarchia poziomów pojęć rzeczywistości: od subiektywnej i fenomenologicznej przez obiektywną opisywaną za pomocą faktów aż do matematycznych modeli rzeczywistości wyrażanych za pomocą równań i aksjomatów.
Mam nadzieję, że widzisz różnicę między terminem rzeczywistość a rzeczywistość subiektywna, czy fenomenologiczna. Błędem jest rozciąganie znaczenia terminu rzeczywistość fenomenologiczna na całą rzeczywistość, a to właśnie w powyższym cytowanym zdaniu w sposób nieuprawniony robisz.

lucy napisała:
wydaje mi się że należy w jakiś sposób rozróżnić "prawdę" od "faktów" ... fakty są namacalne - oczywiste ... nie można ich podważyć i z nimi dyskutować ... a prawda to COŚ WIĘCEJ jak fakty ... wydaje mi się, że każdy fakt jest prawdą ale nie każda prawda jest faktem ...
Nie jestem zainteresowany ustalaniem z Tobą nowej definicji prawdy, gdyż wystarczy otworzyć jakikolwiek podręcznik od filozofii, gdzie to zagadnienie jest dokładnie omówione. Jeżeli chcesz ze mną na ten temat dalej rozmawiać, to zapoznaj się proszę z poniższymi linkami:

1. Całość z tego: www.znakdlaszkoly.pl/fragmenty/lic_fil_1-3_01.pdf
2. Całość z tego: www.ptta.pl/pef/pdf/p/prawda.pdf
3. Przynajmniej połowa z 1 rozdziału tego: www.kul.pl/files/108/O%20klasycznym%20pojeciu%20prawdy.pdf (chodzi o rozdział 'Przedteoretyczne i klasyczne pojęcie prawdy')

Zwróć uwagę na to, że:

1. Możemy mówić o prawdzie poznawczej (epistemologicznej), prawdzie metafizycznej, moralnej, artystycznej, etc...
2. Klasyczna definicja prawdy, o której pisałem tutaj: www.astrolabium.pl/forum/29-krytyka-astr...=7&start=7#12743 , odnosi się do prawdy epistemologicznej i tego się trzymajmy, bo inaczej być nie może...

PRAWDA - jest rodzaju żeńskiego
KŁAMSTWO - jest rodzaju nijakiego
[...]

Więcej wiedzy akademickiej, mniej poezji! Przynajmniej na tym subforum... Dotyczy to zarówno treści, jak i formy, a więc przecinków wielkich liter rozpoczynających zdania, etc...

Bywaj!
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

"W szkołach uprzedzenia wobec nauki są ewidentne. W ciągu ostatnich 25 lat liczba zdających fizykę spadła o połowę, a chemię o 1/3. Zamyka się wydziały uniwersyteckie na terenie całego kraju. To jest zdrada idei Oświecenia. Uważam, że zasadniczy problem leży w modzie, w całym systemie edukacyjnym, gdzie uczy się wyżej cenić prywatne odczucia niż rozum opierający się na dowodach. Źródłem tego jest postmodernistyczny relatywizm. Dla relatywistów prawda naukowa to jedynie patriarchalna, zachodnia ortodoksja, która jak Kościół Rzymskokatolicki, stoi na przeszkodzie innym, równie uzasadnionym światopoglądom." — Richard Dawkins
Źródło: od 4:00 poniższego filmu:

panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

panTo napisał:

Nie jestem zainteresowany ustalaniem z Tobą nowej definicji prawdy, gdyż wystarczy otworzyć jakikolwiek podręcznik od filozofii, gdzie to zagadnienie jest dokładnie omówione. Jeżeli chcesz ze mną na ten temat dalej rozmawiać, (...)

Więcej wiedzy akademickiej, mniej poezji! Przynajmniej na tym subforum... Dotyczy to zarówno treści, jak i formy, a więc przecinków wielkich liter rozpoczynających zdania, etc...

nie chcę ... argument mnie powalił na kolana ...
lucy
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2011/06/08 17:50 Przez lucy.

lucy napisał:
panTo napisał:

Nie jestem zainteresowany ustalaniem z Tobą nowej definicji prawdy, gdyż wystarczy otworzyć jakikolwiek podręcznik od filozofii, gdzie to zagadnienie jest dokładnie omówione. Jeżeli chcesz ze mną na ten temat dalej rozmawiać, (...)

nie chcę ... argument mnie powalił na kolana ...

To dziwne, bo to bardzo dobry argument.
ederlezi
graphgraph

Do góryStrona: 1234567