Są to znaki zmienne, które są w stanie łatwo się dostosować..
..znaki zmienne są najmniej kłótliwe, a kwadratury w nich występujące są najsłabsze.
Mam w swoim horoskopie przewage planet w znakach zmiennych i rzeczywiście łatwo się dostosowuję i nie jestem kłótliwa.
No tak, ale z drugiej strony czym jest kłótnia? W moim odczuciu czymś merkurialnym..
Poza tym kłótliwość to w moim odczuciu nie tyle same konkretne znaki, co kombinacja Merkurego z Marsem - marsowy Merkury lub merkurialny Mars :) Może to być nieharmonijny aspekt w/w planet, a może to być Merkury w znaku Marsa lub Mars w znaku Merkurego.
Mam kwadraturę Marsa w Pannie ze Słońcem, Merkurym i Neptunem w Strzelcu.
Samo Słońce w kwadraturze z Marsem powoduje m.in.
tłumiona i nagle wybuchająca złość i agresjaastroportal.pl/index.php?page=aspekty-sl...rsem---opis-aspektow
Kwadratura Merkurego z Marsem także powinna dawać kłótliwość.
Niekontrolowane wybuchy złości, gniewnie rzucane słowa czy nawet podniesiony głos są mi całkiem obce.
Gdy się kłóce to atakuję ukrytą krytyką, ironizuję i wbijam małe szpileczki kąsliwymi uwagami w najczulsze punkty starając sie przy tym być opanowaną choć w srodku cała sie trzęsę.
Jest tu też Neptun, który rozmywa i usubtelnia ale kwadrat z Neptunem jest separacyjny w odróżnieniu do aplikacyjnych ze Słońcem i Merkurym.
Chyba ten Neptun nadaje pozory braku kłótni i hamuje mnie przed bezpośrednia konfrontacją.
Czy samo posadowienie kwadratury w znakach zmiennych łagodzi jej działanie?
U mnie, w odniesieniu do kłótliwości, to by się zgadzało.
Ale..moja siostra ma kwadraturę ( separacyjną) między Marsem w Rybach ( w koniunkcji z Wenus w Rybach), a Uranem w Strzelcu ( w koniunkcji z Jowiszem w Strzelcu).
I to jest przykład prawdziwej furiatki. To człowiek, który bardzo łatwo wpada w gniew i wyładowuje go w ostrych słowach, a dalsze rozniecanie kłótni doprowadza nawet do rękoczynów.
A Merkurego ma w Koziorożcu (jedynie w sekstylu z Marsem) i razem z Plutonem są to jedyne planety w znakch kardynalnych i w znakach kardynalnych brak kwadratur.
W tym wypadku energia planet Marsa z Uranem i jeszcze Jowiszem do tego jest tak silna, że nawet znaki zmienne nie są w stanie tego złagodzić. Dochodzi tu jeszcze umiejscowienie tej kwadratury w domach katowych Uran w 1, a Mars w 4 domu ( domach kardynalnych). I kto by pomyślał, że Ryby moga być agresywne..