Przeglądam dziś teksty szukając ciekawych cytatów, myśli dotyczących astrologii, wróżb, okultyzmu etc.
Wyniki moich poszukiwań tutaj
Jeśli macie coś ciekawego proszę podeślijcie:)
Pozdrawiam :)
L
Albert Wielki , filozof i teolog niemiecki, mag, XIII wiek Księga cudów świata
„ Ten kto daje wiarę w cudowność gwiazd, ich skryte a wspaniałe właściwości, niech się dowie,iż każda rzecz na ziemi ma swój odpowiednik w układzie gwiazd na niebie, który sprawia cuda i dziwy wszelakie.Albowiem cokolwiek ma swój początek, dzieje się pod wpływem określonego układu planet, który wyznacza przebieg zdarzenia i jego efekty.Ten, kto daje wiarę w cudowność rzeczy stwarzanych przez zgodę i niezgodę, nie zaprzeczy, iż cały wszechświat pełen jest cudów oraz, że potrzeba jedynie odpowiedniej filozofii, aby poznać naturę wszechrzeczy, a następnie stwierdzić i ogłosić na czym ona polega.”
Petroniusz w Uczcie Trymalchiona pisał:
To wino musicie sami smacznie zaprawić przemowami. Ryby muszą pływać.
Proszę, nie sądźcie, że jestem zadowolony z uczty, którą widzieliście na pokrywie okrągłej
tacy. „Zali tak mało znacie Ulissesa?”. Nawet podczas jedzenia trzeba okazywać swą miłość
dla wiedzy. Niech kości dawnego pana mego spoczywają w spokoju, za to, że mi nie pozwolił
wyróść na bydle. Nie można mi przynieść nic nowego, jak wykazało to danie.
Niebo to, w którym mieszka dwunastu bogów, zmienia się w tyleż figur i staje się najpierw Baranem. Kto wiec urodził się pod tym znakiem, ma wiele bydła, wiele wełny, poza tym twardą głowę, bezwstydne czoło i ostry róg. Pod tym znakiem rodzi się wielu uczonych i wiele tryków.
Chwalimy dowcip uczonego astrologa; a on ciągnie dalej:
— Potem całe niebo staje się Byczkiem; wiec rodzą się wtedy tacy, którzy wierzgają, i
wolarze, i ludzie, którzy się sami żywią.
Pod Bliźniętami rodzą się dwuprzegi i woły chodzące w jarzmie, i jądra, i ci, co na dwu stołkach siedzą.
Ja urodziłem się pod Rakiem. Przeto stoję na wielu nogach, posiadam wiele na morzu i na lądzie; gdyż rak należy do jednego i do drugiego. Przeto nie kazałem już od dawna nic kłaść na niego, by nie przytłaczać.
Pod Lwem rodzą się żarłoki i tacy, którzy chcą zawsze rozkazywać;
Pod Panną niewiasty i zbiegli niewolnicy, i przykuci do łańcucha;
pod Wagą rzeźnicy i przekupnie maści, i tacy, którzy coś ważą;
pod Niedźwiadkiem truciciele i nożowcy;
pod Strzelcem zezowaci, którzy patrzą na jarzynę a sięgają po słoninę;
pod Jednorożcem udręczeni, którym ze zgryzoty rogi rosną;
pod Wodnikiem szynkarze i dynie;
pod Rybami kucharze i nauczyciele wymowy.
Tak kręci się koło jak młyn i dokonywa zawsze jakiegoś czarodziejstwa, że ludzie albo się rodzą, albo mrą. Co się zaś tyczy kawałka murawy i plastra miodu na nim, to wiedzcie, że niczego nie czynię bez powodu. Matka ziemia jest w samym
środku wszystkiego, okrągła jak jaje, i ma w sobie wszystko dobre, jak plaster miodu.
:)
|