Przewodnik dla sprzedawców według przebywania księżyca w znakach zodiaku. 13 lat(a), 8 mies. temu
|
|
Poniżej szkic.
Jestem ciekaw waszego zdania. Co byście dodali, co zmienili?
Może przykładowe sytuacje sprzedaży nasycone energią poszczególnych znaków.
Typowe zwroty, których warto używać.
Krótki przewodnik dla sprzedawców według przebywania księżyca w znakach zodiaku.
Znak zodiaku w którym przebywa księżyc przez około 2,5 dnia, opisuje subtelne tło rzeczywistości która nas otacza. Znaczy wydarzenia i myśli są w jakiś sposób związane ze znakiem w którym przebywa księżyc.
Założenie jest takie, aby dostosować techniki sprzedaży do znaczenia położenia księżyca w danym czasie. Oczywiście nic nie zastąpi nam własnej obserwacji klienta, ale w razie jakichkolwiek wątpliwości można kierować się przedstawionymi poniżej wskazówkami.
Księżyc w Baranie
ludzie podejmują nagłe, pochopne decyzje, działają szybko, impulsywnie, bez zastanowienia, czasem trudno dostrzec pod jakim wpływem podjeli decyzję,
Księżyc w Byku
ludzie pragną wygody i możliwości leniuchowania, silniejsza jest potrzeba posiadania i zmysł dotyku, wabi ich wizja przyjemności zmysłowych
Księżyc w Bliźniętach
ludzie chętnie rozmawiają i zbierają informacje, nie ważna jest waga informacji, ale ich ilość, ważna jest możliwość komunikacji i szybkość
Księżyc w Raku
ludzie łatwiej wyrażają uczucia i je przyjmują, potrzeba poczucia bezpieczeństwa i rodziny, chcieliby, żeby było jak w domu
Księżyc w Lwie
ludzie czują się ważni, są dumni, podkreślanie ego i własnej osoby, przywiązywanie wagi do przepychu
Księżyc w Pannie
ludzie są praktyczni, zwracają uwagę na szczegóły, potrzeba porządku i czystości, skromność i użyteczność
Księżyc w Wadze
ludzie zwracają uwagę na potrzeby partnerów, skłonni do zawierania kompromisów, ważne walory estetyczne i obowiązująca moda
Księżyc w Skorpionie
ludzie drążą każdy temat i szukają ukrytych cech, nie są wylewni i trudniej odkryć ich potrzeby, potrzeba poczucia głębokiej więzi
Księżyc w Strzelcu
ludzie są radośni i szukają zabawy, szczerość i otwartość, potrzeba odkrywania i poszerzania horyzontów
Księżyc w Koziorożcu
ludzie są konkretni, nastawieni na cel, dużą rolę gra autorytet i myślenie o przyszłości, powaga, skupienie i odpowiedzialność
Księżyc w Wodniku
ludzie szukają nowoczesności, nowinek tech. , oryginalność i ekscentryczność, pragnienie przynależności
Księżyc w Rybach
ludzie błądzą jak we mgle, ważne współodczuwanie, potrzeba oderwania od rzeczywistości, klient pijany
|
|
|
|
|
Re: Przewodnik dla sprzedawców według przebywania księżyca w znakach zodiak 13 lat(a), 8 mies. temu
|
|
Nie jestem sprzedawcą, ale bywam klientem, poza tym nieraz jestem obserwatorem cudzych zakupów :) Mogę dodać następujące spostrzeżenia:
Księżyc w Baranie - potwierdzam to co powyżej; osoba najpierw działa, potem myśli, więc nieraz zdarza się jej po jakimś czasie żałować nieprzemyślanego zakupu.
Księżyc w Byku - zakupiony przedmiot powinien wyglądać solidnie, jak coś, co ma szansę przetrwać lata; wybiera formy i kolory stonowane i konserwatywne, rzadko kieruje się modą.
Księżyc w Pannie - ma być zdrowo, naturalnie, ekologicznie i praktycznie; natomiast walory estetyczne nie mają wielkiego znaczenia.
Księżyc w Wadze - osoba nie znosi podejmować decyzji, najchętniej zrzuciłaby to na kogoś innego, gdyż mając do wyboru dwie niemal jednakowo podobające się rzeczy, zwykle potem żałuje, że nie wybrała tej drugiej. Poza tym, o ile nie ma silnego Wodnika lub Urana, bardzo zwraca uwagę na to, jak jest postrzegana przez innych przez pryzmat swoich wyborów. Raczej nie wybierze niczego, co choć trochę trąci kiczem, tandetą i przaśnością - wszystko musi wyglądać, jakby miało "klasę" (choć niekoniecznie musi być drogie).
Osoba z silnym Rakiem, nawet niekoniecznie Księżycem, ma skłonność do przywiązywania się także do przedmiotów martwych, ma do nich emocjonalne podejście i zdarza się, że już od początku wie, że coś jest"jej" - wtedy nie sposób jej wyperswadować, by kupiła coś innego.
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/01/26 14:12 Przez stargazer.
|
|
Re: Przewodnik dla sprzedawców według przebywania księżyca w znakach zodiak 13 lat(a), 8 mies. temu
|
|
Mimo że nie zupełnie o to mi chodziło, dzięki bardzo za spostrzeżenia. Też są pomocne.
Mój pomysł bazuje na czymś bardziej ulotnym. Znaczy jak w danym dniu mają tendencje zachowywać się ludzie. Znaczy mimo iż ktoś ma urodzeniowo księżyc w Pannie, to w dniu w którym jest on w lwie sposób w jaki robi zakupy będzie ciągnął do cech lwa. (Może w tym dniu pojawiają się ludzie o tych cechach w sklepie, albo jakieś tranzyty ich tak transformują.) Faktycznie bardziej przydatna byłaby znajomość pozycji księżyca klienta, ale to rzadko jest możliwe.
|
|
|
|
|
|
|
Aha, myślałam, że chodzi o znak, w którym klient ma Księżyc :) Jakoś nie doczytałam tego "w danym czasie".
|
|
|
|
|
|
|
Próbuje sobie wyobrazić te techniki sprzedaży, z niektórymi znakami mam problem ,np. ryby -rozumiem ,że w tym okresie powinni intensywniej działać różnej maści guru czy dilerzy ale nie wiem jak przełożyć energie ryb na technikę sprzedaży pana Mietka z narzędziaka.
Teoretycznie gdybym miała własny biznes ,powiedzmy jakieś usługi, to jako bizneswoman najwięcej zaryzykowałabym w momencie wejścia księżyca do strzelca ( osobiście jestem fanką kśiężyca w strzelcu ;)Zero stresu, mogę liczyć na entuzjastyczne zainteresowani i przynajmniej miałabym nadzieję ,że za kilka dni nie zostanę z pustymi obietnicami zakupu czy też skorzystania z moich usług ,bo księzyc jest juz w koziorożcu ,a klient czuje odpowiedzialność i wiarę w słuszność z wczesniej podjętej decyzji. Za chwilę na horyzoncie pojawia się wodnik i nawet jeżli dla mojego klienta nie był to inters życia ,to jest bardziej podatny na akceptację i może wróci po coś więcej .
p.s. dzieki za temat , obudził we mnie handlową wyobraźnie , może zastosuję w życiu :)
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/01/27 23:13 Przez Carbon.
|
|
|
|
Zaciekawił mnie ten temat, tym bardziej,że jestem sprzedawcą -nie narzędzi ;)-mebli.
Spróbuję poobserwować czy pojawiaja się takie zależności, o których piszesz, Michael, sama jestem ciekawa, bo pod tym kątem nie patrzyłam.
Na pewno widać wpływ aktualnej pozycji Księżyca w ogólnym zachowaniu, widziałam to nie raz, więc są takie dni kiedy klienci są albo niezdecydowani albo niecierpliwi albo odwrotnie i te zachowania w pewnym sensie wpływają na decyzję o zakupie.Kupimy nie kupimy, będziemy mili lub nie, policzymy każdą złotówkę albo niekoniecznie.. Pytanie czy to nie akurat wpływ jakiegoś tranzytu?Myślę też, że akurat w przypadku mebli Wenus czyli właściwie mam na myśli upodobania , odgrywa jednak większą rolę.
Widać również wyraźnie powiązanie między sprzedawcą a klientami jakich przyciąga.
To tylko luźne obserwacje :)
|
|
|
|
|
|