Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Bóg w horoskopie
(1 wejść) (1) Gość
Forum dla astrologów i zaawansowanych, którzy chcą dzielić się swoimi spostrzeżeniami związanymi z astrologią. Forum zawiera kilka kategorii: astrologia wydarzeniowa, prognostyczna, wedyjska, czy studium horoskopów.
W dółStrona: 12345678...24
TEMAT: Bóg w horoskopie
Bóg w horoskopie 12 lat(a), 4 mies. temu  
O Bogu w horoskopie wnioskuje się z IX domu - www.astrolabium.pl/forum/21-astrologia-h...7&start=14#12105

Moim zdaniem nie o Bogu, ale o stosunku człowieka do Boga, o religii, o teologii.
To z jednej strony oczywiste, ale ten skrót myślowy który Boga umieszcza w IX domu i identyfikuje go ze strzelcem i z jowiszem jest dla mnie nie do przyjęcia. Podobnie nie widzę Boga w domu XII, rybach i neptunie, ale tylko pewien wyraz religijności. O tych dwóch nurtach religijności pisze Monika Pachniewicz: pachniewicz.wordpress.com/2011/05/09/jow...-nurty-religijnosci/
Ale to jest oczywiście tylko mój pogląd, że Boga można spotkać w każdym domu i znaku, że religijność IX i XII domowa nie jest konieczna do kontaktu z Bogiem.

Rozwinę jutro, bo spać idę. :)
michael
Admin
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Płeć: Mężczyzna kwinkunks23 Kwinkunks Blog Miejsce: Gdańsk Urodziny: 10/10
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
s1.polchat.pl/chat.php?_room=chat_astrolabium
"Jedyna wolność to zwycięstwo nad samym sobą."
Fiodor Dostojewski
"Wniosek to punkt w którym nie masz już siły dalej myśleć."
Eddie Murphy

Re: Bóg w horoskopie 12 lat(a), 4 mies. temu  
"Boga bym w to nie mieszał"

później sobie przypomnę autora cytatu
lula322
:)
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Dobrze, przepraszam

Rozwinę jutro, bo spać idę. :)

rozwiń

a wtedy ja rozwinę swoją wypowiedź.
Swoją drogą temat Boga tutaj to słały leitmotiv.
Może warto pomyśleć dlaczego?

Zaproponuje kiedyś temat:

Dlaczego astrolodzy lubią rozmawiać o Bogu?

Może być ciekawie

- i wreszcie- inaczej

Lula
lula322
graphgraph

kruk
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2011/05/26 14:53 Przez kruk.

Kruk lubię odpowiadać szybko , tym razem nie pociągnę jednak tematu bez " Rozwinięcia Michaela "

lula322
graphgraph

michael napisał:
O Bogu w horoskopie wnioskuje się z IX domu - www.astrolabium.pl/forum/21-astrologia-h...7&start=14#12105

Moim zdaniem nie o Bogu, ale o stosunku człowieka do Boga, o religii, o teologii.
To z jednej strony oczywiste, ale ten skrót myślowy który Boga umieszcza w IX domu i identyfikuje go ze strzelcem i z jowiszem jest dla mnie nie do przyjęcia. Podobnie nie widzę Boga w domu XII, rybach i neptunie, ale tylko pewien wyraz religijności. O tych dwóch nurtach religijności pisze Monika Pachniewicz: pachniewicz.wordpress.com/2011/05/09/jow...-nurty-religijnosci/
Ale to jest oczywiście tylko mój pogląd, że Boga można spotkać w każdym domu i znaku, że religijność IX i XII domowa nie jest konieczna do kontaktu z Bogiem.

Te religijności mówią coś o naturze Boga takim jak go widzi świat:
w jednym przypadku jest to religijność oparta na poszerzaniu granic, w drugim na likwidowaniu granic.
W obydwu Bóg jest za jakąś granicą (granicą poznania zapewne). Jest celem do osiągnięcia.
Ja twierdzę, że jeśli Bóg jest to jest.
Osobiście bliżej mi do religijności XII domowej: myślę, że granice są iluzją, a Bóg jest wszędzie i zawsze.
Tym samym jednak, nie chcę umieszczać go w którymkolwiek domu, nawet XII.

A odpowiadając na pytanie: dlaczego astrolodzy lubią rozmawiać o Bogu?
Bo astrologia wraz z jedną z form religijności jest umieszczona w IX domu. Zadaje wraz z filozofią i teologią pytania o naturę rzeczywistości. Trudno wyrzucić z tych rozważań pytanie o Boga.

Z drugiej strony: możliwe, że jest wielu astrologów, których to nie interesuje. To forum i ta strona są wyjątkowe. ;)
michael
Admin
graphgraph
Płeć: Mężczyzna kwinkunks23 Kwinkunks Blog Miejsce: Gdańsk Urodziny: 10/10
s1.polchat.pl/chat.php?_room=chat_astrolabium
"Jedyna wolność to zwycięstwo nad samym sobą."
Fiodor Dostojewski
"Wniosek to punkt w którym nie masz już siły dalej myśleć."
Eddie Murphy

Moim zdaniem nie o Bogu, ale o stosunku człowieka do Boga, o religii, o teologii (...)Ale to jest oczywiście tylko mój pogląd, że Boga można spotkać w każdym domu i znaku

ja tez bym się do tego przychylałam ... że IX dom mówi o tym jak dany człowiek pojmuje Boga ... a Bóg jako Stwórca poprostu jest w każdej cząstce Wszechświata ... (oczywiście zakładając że JEST) ...

A odpowiadając na pytanie: dlaczego astrolodzy lubią rozmawiać o Bogu?
Bo astrologia wraz z jedną z form religijności jest umieszczona w IX domu. Zadaje wraz z filozofią i teologią pytania o naturę rzeczywistości. Trudno wyrzucić z tych rozważań pytanie o Boga.

Z drugiej strony: możliwe, że jest wielu astrologów, których to nie interesuje. To forum i ta strona są wyjątkowe. ;)

nie mam zbyt wielu doświadczeń jeżeli chodzi o różne fora astrologiczne ale tam gdzie bywam jakoś temat Boga nie wybija się mocno spośród innych wątków ... a na jednym z portali to nawet bardzo niechętnie odnoszą się do wygłaszania swoich poglądów na ten temat ...

być może faktycznie to forum i ta strona jest wyjątkowa ... być może poprzez to że Tomasz otwarcie "pozwala" a nawet "zachęca" to takiej wymiany myśli ...jest otwarty na temat Boga ... i tą otwartość czuć na forum

pozdrawiam Lucyna
lucy
graphgraph

Do góryStrona: 12345678...24
Moderatorzy: panTo