Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
W dółStrona: 12
TEMAT: Błąd konfirmacji
Błąd konfirmacji 12 lat(a), 5 mies. temu  
Efekt potwierdzania (znany też jako błąd konfirmacji) – w psychologii i kognitywistyce tendencja do poszukiwania i interpretowania informacji w taki sposób, aby potwierdzić swoje wcześniejsze przekonania. Efektem tego błędu są błędy systematyczne w naszej ocenie rzeczywistości.

Psychologowie często używają błędu konfirmacji do wyjaśniania ludzkiej wiary w pseudonaukowe teorie, moc modlitwy, istnienie bóstw i przesądy, wynikającej z braku zainteresowania faktami mogącymi je obalić. Dokładniejsze badania pokazują, że dopiero duża ilość faktów świadczących przeciwko jakiemuś przekonaniu zmusza nas do jego weryfikacji. Pojedyncze takie fakty są raczej traktowane jako błędne obserwacje lub zbiegi okoliczności. Dlatego unikanie sytuacji, gdy nasze przekonanie mogłoby zostać podważone (gdyby było nieprawdziwe), umożliwia nam trwanie w błędzie.

Źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzania
panTo
Admin
graph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2011/04/17 21:04 Przez panTo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Błąd konfirmacji 12 lat(a), 5 mies. temu  
"Tą niesamowitą właściwość naszego umysły świetnie wyjaśnia efekt potwierdzania (ang. confirmation bias). W skrócie można powiedzieć, że każdy ma tendencje do poszukiwania informacji, które potwierdzają jego przekonania. Właśnie dlatego czytamy konkretne rodzaje prasy, literatury, oglądamy TVN zamiast TVP1 lub czytamy blogi poświęcone teoriom spiskowym, zamiast tych naukowych. W tym wypadku nawet jeśli trafimy na nową informacje, nasz sąd nie zostanie zmodyfikowany, a jedynie zwiększy się przekonanie na temat jego słuszności. Bez względy na to czy jest prawdziwy czy nie.

Główną funkcją psychologii potocznej jest utrzymywanie tożsamości. Dzięki wygłaszanym poglądom jesteśmy w stanie identyfikować się z konkretną grupą, na przykład mężczyźni twierdzący, że „kobiety są złymi kierowcami” identyfikują się z mężczyznami czyli kierowcami dobrymi. Poza tym dzięki wyrażonemu poglądowi możemy stwierdzić czy mamy do czynienia ze „swoim” czy „obcym”."

Źródło: badania.net/dlaczego-psychologia-jest-nauka-cz-1-–-psychologia-potoczna/

Przy okazji w powyżej cytowanym artykule ten fragment wydaje się dość istotny:

W 1982 roku zapytano badanych: „Ile razy coś musi się zdarzyć, aby można było powiedzieć, że zdarza się często?”. 80% osób odpowiedziało tak samo: 20 razy. Badanie powtórzono w 1999 rok, na 17000 próbie. 70% osób po raz kolejny stwierdziło, że 20 razy. (Łukaszewski, 2003).

Źródlo: badania.net/dlaczego-psychologia-jest-na...sychologia-potoczna/
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2011/04/17 18:51 Przez panTo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Tomek ... nie obraż się ... ale mam wrażenie że robisz sieczke z mózgu Astrolabianom ... wyciągasz jak z kapelusza kolejne definicje, których w psychologii całe mnóstwo ... definicje te dotyczą wszystkiego co niematerialne ... począwszy od miłości do własnego dziecka poprzez sympatię do parti politycznej a skończywszy na wierze w Boga ... gdzieś tam w tym wszystkim są nasze pasje i hobby, które też w pewien sposób są niematerialne ...

zapominasz o jednej ważnej rzeczy ... te definicje dotyczą wszystkich ... a procesy które zachodzą w psychice człowieka sprawiają że człowiek może sprawnie funkcjonować w społeczeństwie i być aktywny jako jednostka ...

a ktoś ... nieobeznany ze światem psychologii ... po serii definicji ...dostaje kociokwitu

pozdrawiam Lucyna
lucy
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2011/04/17 19:54 Przez lucy.

lucy napisała:
...
A Ty w swojej działalności astrologicznej jesteś zainteresowana szukaniem potwierdzeń teorii, które wyznajesz, czy ich falsyfikacją? Które z wyznawanych przez Ciebie teorii odrzuciłaś? Co bym Ci musiał powiedzieć, żeby Cię przekonać, że astrologia to brednie? Czy wogóle dopuszczasz taką możliwość, że astrologia nie działa? Skąd ta pewność, że nie ulegasz błędowi konfirmacji?

Skoro rozmawiamy o astrologii, to zakładam, że znam odpowiedzi na wszystkie te pytania. Proszę, udowodnij mi, że się mylę...
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Skoro rozmawiamy o astrologii, to zakładam, że znam odpowiedzi na wszystkie te pytania. Proszę, udowodnij mi, że się mylę...

ale ja nie mam zamiaru udowadniac Ci że sie mylisz :D ... na codzień mam tyle psychologii że bokami mi wychodzi ... przez weekend musiałam napisać dwie duże opinie ... z ogromną przyjemnością oddaję się astrologii :D

sprawia mi niezwykłą radość odkrywanie kolejnych teorii astrologicznych ... sprawdzanie czy coś działa czy nie działa ... ciekawią mnie wątki których jeszcze nie przeczytałam ... ciekawią mnie obserwacje innych ludzi ... lubię czytać wiedzę która jest zgromadzona na tym forum ... poszukiwanie czegoś na co nauka nie zna odpowiedzi

poprostu ... mam ochotę i przyjemność interesowania się astrologią ... i to robię ;)

pozdrawiam Lucyna
lucy
graphgraph

lucy napisała:
sprawdzanie czy coś działa czy nie działa
Jakie teorie astrologiczne Twoim zdaniem nie działają? Jak to się rozkłada procentowo — ile procent, ze wszystkich teorii, które poznałaś, wg Ciebie działa, a ile nie?
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2011/04/17 21:01 Przez panTo.

Analizując swoje przekonania, ludzie nie tylko zbyt wolno reagują na docierające do nich nowe wiadomości, ale często popełniają także tzw. błąd konfirmacji (confirmation bias). Polega on na skłonności do poszukiwania informacji, które potwierdzałyby przyjętą wcześniej hipotezę, przy jednoczesnym unikaniu konfrontacji z faktami, które mogłyby okazać się sprzeczne z dotychczasową opinią lub zakłócić sposób widzenia określonego problemu (Wason 1966). Oceniając prawdziwość związku przyczynowo-skutkowego między dwiema zmiennymi (np. między stosowaniem określonej strategii inwestycyjnej a osiągniętymi wynikami), ludzie koncentrują się na przypadkach, kiedy zaobserwowano jednocześnie jedną i drugą zmienną (np. stosowano określoną regułę i osiągnięto ponadprzeciętne wyniki), a jednocześnie zdają się nie zauważać przykładów, kiedy wystąpiła tylko jedna zmienna, druga zaś nie (np. dana strategia nie przyniosła oczekiwanych rezultatów lub osiągnięto ponadprzeciętne wyniki akurat bez zastosowania tej reguły). W rezultacie takiej wybiórczej postawy decydent może popaść w iluzję poprawności (illusion of validity), czyli trwać w błędnych przekonaniach, a nawet umacniać je, demonstrując przy okazji nadmierną pewność siebie (Einhorn, Hogarth 1978).

Źródło: Behawioralne aspekty kryzysu finansowego (str. 18) — www.bankikredyt.nbp.pl/content/2009/04/bik_04_2009_01.pdf
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2011/04/21 10:37 Przez panTo.

Do góryStrona: 12