Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
W dółStrona: 123456
TEMAT: Cztery Temperamenty
*
Re: Cztery Temperamenty 13 lat(a), 4 mies. temu  
Witajcie,

3) Tak, Wenus jest oksydentalna (wschodzi za Słońcem), ale jak popatrzycie na horoskop którego używał Lilly to Słońce jest w 6°37′ Wagi, a Wenus w 6°54′ Wagi, a więc są bardzo blisko siebie, gdy są tak blisko siebie ciężej jest zadecydować czy Wenus jest orientalna czy oksydentalna. Przypuszczam, że dlatego mógł potraktować Wenus jako orientalną, ale mogę sie mylić. My jednak wiemy, że Wenus jest oksydentalna bo nasze programy mogą dokładnie obliczyć pozycje Wenus i Słońca.

4)Merkury jest orientalny, a więc gorący. Planeta nie może być tylko gorąca albo tylko sucha, musi wtedy wziąć drugą jakość ze znaku w którym się znajduje.
Merkury w Wadze = znak gorący i wilgotny
Merkury w tym horoskopie jest bardzo gorący i wilgotny.

5) Nie mam pojęcia dlaczego nie uwzględnił fazy ani znaku w którym znajduje się Księżyc. Ale tak to już jest z naszym mistrzem Williamem Lillym, czasami robił coś, właściwie to niewiadomo dlaczego. Temperament, który jemu wyszedł w tym przykładzie jest błędny. Zaraz napiszę jak powina wyglądać poprawna analiza temperamentu tej osoby.

Pozdrawiam,
Beata
Beata Kibil
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Witaj Beata!

Wielkie dzięki za pomoc. Kilka uwag do tego, co napisałaś:

4) Merkury jest orientalny, a więc gorący. Planeta nie może być tylko gorąca albo tylko sucha, musi wtedy wziąć drugą jakość ze znaku w którym się znajduje.
Porównuję to z tą tabelą, którą znalazłem u Lilliego:

Saturn orientalny – zimny i wilgotny
Saturn okcydentalny – suchy
Jowisz orientalny – gorący i wilgotny
Jowisz okcydentalny – wilgotny
Mars orientalny – gorący i suchy
Mars okcydentalny – suchy
Wenus orientalna – gorąca i wilgotna
Wenus okcydentalna – Wilgotna
Merkury orientalny – gorący
Merkury okcydentalny – suchy

Źródło: books.google.com/books?id=JBB8ycvNCwYC&a...age&q&f=true

Stosując tę regułę, o której pisałaś – planeta musi mieć 2 jakości – widzę, że wg Lilliego każda okcydentalna planeta ma tylko jedną jakość, więc drugą powinna brać ze znaku, w którym się znajduje. To może tłumaczyć zarówno wątpliwość z pkt. 3 jak i 4, czyli:

ad 3. Wenus okcydentalna jest tylko wilgotna, więc drugą jakość berze ze znaku Wagi, w tym przypadku gorąco.
ad 4. Merkury jest orientalny, a więc gorący, więc wilgoć bierze ze znaku Wagi.

Z niecierpliwością czekam na Twoje wyliczenie temperamentu w tym przykładowym horoskopie prezentowanym przez Lilliego.

Pozdrawiam
Tomasz
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/06/03 16:44 Przez panTo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Mam nadzieję, że zrozumiecie coś z tego, bo trochę chyba jest skomplikowane.

Lilly: Merchant

1) Asc: Koziorożec: COLD and DRY (zimny i suchy)

Planety aspektujące Asc, zmodyfikują ten Asc trochę, ale nie zmienią, podstawowej natury Asc. I tutaj właśnie Lilly popełnia błąd, bo on traktuje jakość Asc na równi z planetami aspektującymi Asc.

a. Saturn tworzy aspekt do Asc. Saturn w trygonie do Asc.
Saturn orientalny: COLD and DRY (zimny i suchy
Saturn w znaku Byka: COLD and DRY (zimny i suchy)
A więc Saturn jest bardzo zimny i bardzo suchy: C+ D+

ASC: C+ D+ (daje nam to bardzo zimny i bardzo suchy Asc)

b. Widzimy również, że Merkury jest w kwadraturze do Asc.
Merkury jest orientalny = HOT
Merkury jest w znaku Wagi = HOT and MOIST
Daje nam to = H+ M (bardzo gorący i wilgotny)
A więc zabierze trochę zimna i suchości od Asc. A więc teraz mamy:

ASC: COLD DRY (zimny i suchy ASC)

c. Słońce w kwadraturze do Asc.
Słońce: HOT and DRY
W znaku Wagi: HOT and MOIST
Daje nam to: H+ D – (daje nam to: bardzo gorący i trochę suchy)

A więc Słońce zmodyfikuje Asc troszkę: da nam to:

ASC: C – D+ (trochę mniej zimny i bardzo suchy)

d. Wenus jest oksydentalna: MOIST (wilgotna)
W znaku Wagi= HOT and MOIST (gorąca i wilgotna)
To nam da: HOT and MOIST + (gorąca i bardzo wilgotna)

A więc ostatecznie Wenus odejmie trochę zimna i doda trochę wilgoci:

ASC = COLD -- DRY
C - - D (ASC JEST TROCHĘ ZIMNY I SUCHY)

Możemy bawić się w te plusy i minusy (jak kto woli) bo widzimy, że aspekty planet do Asc modyfikują naturę Asc, ale ostatecznie to Asc i tak zostaje COLD and DRY (zimny i suchy, tylko trochę mniej zimny niż suchy).
ASC jest melancholiczny.

2) Władca ASC
Saturn jest orientalny = COLD and DRY (zimny, suchy)
W znaku Byka = COLD and DRY (zimny i suchy)
A więc Saturn ten jest C+ D+ (bardzo zimny i bardzo suchy)
Władca ASC jest melancholiczny

3) Księżyc jest w 3 fazie: COLD + DRY (zimny i suchy)
Faza melancholiczna

Słońce, Merkury i Wenus troszkę to zmodyfikują (głównie interesowałby nas tutaj Merkury, ale ponieważ jest on w koniunkcji ze Słońcem i Wenus, je też powinniśmy wziąć je pod uwagę.

Jeżeli się nie mylę to ostatecznie da nam to: C- - D- -
(Księżyc nie jest aż tak zimny i suchy, ale w dalszym ciągu jest melancholiczny).

4) Słońce w znaku Wagi = Jesień = COLD and DRY (zimne i suche)
W znaku Wagi ( Żywioł powietrza) = HOT and MOIST (gorący i wilgotny)
Daje nam to: COLD - DRY- (trochę mniej zimny i trochę mniej gorący)

Słońce jest w koniunkcji z Wenus i Merkurym i one troszeczkę też zmodyfikują Słońce ale nie zmienią jego podstawowej natury.

Czyli ostatecznie będzie to tak: COLD - - DRY - - ( mniej zimne i mniej gorące, ale w dalszym ciągu zimne i w dalszym ciągu gorące), ale Słońce jest również melancholiczne.

5) LOG – najsilniejsza planeta
Lilly uznał, że jest to Wenus, przypuszczm, że dlatego iż w horoskopie nad którym pracował Wenus była KAZIMI. We współczesnym horoskopie Wenus jest spalona, ale we własnym znaku, czyli Wenus ta jest w dalszym ciągu bardzo silna. Choć Lilly wcale tak nie uważał gdyż sam w swoim horoskopie ma Wenus w znaku Byka w koniunkcji ze Słońcem, nie uważał on, że jest to najsilniesza planeta w jego horoskopie, raczej traktował ją jako spaloną, ale to taka mała uwaga.

Wenus jest LOG
Wenus jest oksydentalna – MOIST (wilgotna)
W znaku Wagi = HOT and MOIST (gorący i wilgotny)
Daje nam to: HOT and MOIST + (gorąca i bardzo wilgotna)

Słońce i Merkury są w koniunkcji z Wenus, a więc zmodyfikują troszeczkę tę Wenus.
Ostatecznie będziemy mieć: HOT + MOIST + (bardzo gorąca i bardzo wilgotna).
Daje nam to temperament sangwiniczny – bardzo gorący i bardzo wilgotny.

Ostatecznie jednak widzimy, że temperament tej osoby jest głównie MELANCHOLICZNY. Mówi się, że LOG (najsilniejsza planeta w horoskopie) staje się jakby bardziej aktywna z wiekiem, więc w młodości ta osoba może nie wykazywać żadnych cech temperamentu sangwistycznego, dopiero w dalszej części życia.

Jeszcze jedna rzecz:
Lilly podaje w tabelce, że Saturn orientalny jest zimny i wilgotny. Ja natomiast idę za Johnem Frawley, który uważa, że Saturn orientalny jest zimny i suchy. W ciągu lat John rownież udoskonala swoje metody, mimo iż w jego książce znajdziecie informacje, że Saturn orientalny jest zimny i wilgotny, ale po wielu latach pracy nad obliczaniem temperamentu stwierdził, że Saturn orientalny jest jednak zimny i suchy.

Obliczanie temperamentu zabiera dużo czasu i nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, ale jest konieczne przy analizie horoskopu według metod tradycyjnych. Można też łatwo popełnic błąd, zwłaszcza jak się pisze te wszystkie plusy i minusy przy jakościach, czasami jednak są one przydatne, ale nie zawsze, kiedy np. nie możemy wybrać pomiędzy dwoma temperamentami, to te plusy i minusy mogą nam pomóc, ale można przez nie też zwariować :-) i popełnić dużo błedów, sorki jeżeli ja jakieś popełniłam.

Mam nadzieję, że pomogło Wam to choć trochę zrozumieć jak obliczamy temperament.

Serdecznie pozdrawiam,
Beata Kibil
Beata Kibil
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/06/03 17:32 Przez panTo.Powód: Dodałem horoskop.

Re: Cztery Temperamenty 13 lat(a), 3 mies. temu  
Witam nocną porą ... mam kilka wątpliwości

Planety aspektujące Asc, zmodyfikują ten Asc trochę, ale nie zmienią, podstawowej natury Asc. I tutaj właśnie Lilly popełnia błąd, bo on traktuje jakość Asc na równi z planetami aspektującymi Asc.

to jest dla mnie logiczne ... Rybka ascendentalna pozostanie rybką ascendentalną nawet gdy Saturn siądzie jej na ogonie ...

rozumiem że planety aspektujące dają zabarwienie ... mogą trochę dodać lub trochę ująć ... ale w tym przypadku chyba tak liczne aspekty ze znaku Wagi ... zmieni ten ASC na troche zimny i trochę suchy
ASC= COLD-- DRY- ?

więc ASC byłby trochę melancholiczny...

3) Księżyc jest w 3 fazie: COLD + DRY (zimny i suchy)
Faza melancholiczna

Słońce, Merkury i Wenus troszkę to zmodyfikują (głównie interesowałby nas tutaj Merkury, ale ponieważ jest on w koniunkcji ze Słońcem i Wenus, je też powinniśmy wziąć je pod uwagę.

Jeżeli się nie mylę to ostatecznie da nam to: C- - D- -
(Księżyc nie jest aż tak zimny i suchy, ale w dalszym ciągu jest melancholiczny).

nie bierzemy pod uwagę znaku Księżyca?

bo jezeli weźmiemy to już sytuacja z Księżycem wygląda inaczej ... wg mnie on jest gorący i mokry
Księżyc = HOT+ MOIST

Słońce w znaku Wagi = Jesień = COLD and DRY (zimne i suche)
W znaku Wagi ( Żywioł powietrza) = HOT and MOIST (gorący i wilgotny)
Daje nam to: COLD - DRY- (trochę mniej zimny i trochę mniej gorący)

a dlaczego nie "trochę mniej gorący i mniej wilgotny"? ... czy "pora roku" ma pierwszeństwo przed znakiem Słońca? no i wydaje mi się że aspekty raczej przechylą szalę w kierunku "gorące i wilgotne"

wydaje mi się że Słońce podobnie jak Księzyc jest jednak sangwinistyczne

zestawiłam to w tabelce (tak mi sie lepiej ogarnia całość) i wydawać by się mogło ze to temperament zbalansowany z przewagą sangwinicznego ... to przesunięcie w kierunku sangwinicznego dają właśnie aspekty do ASC, Księżyca i Słońca

jestem ciekawa jak to inni widzą ...

pozdr Lucyna

lucy
graphgraph

Witaj Lucy,

Nie, nie jest to temperament sangwiniczny a raczej melancholiczny.

Faza Kziężyca jest najważniejsza, znak w którym znajduje się Księżyc jest drugorzędny, może on zmodyfikować troche fazę Księżyca, ale nie zmieni jej podstawowej natury. Ja też wzięłam pod uwagę znak Księżyca, ale nie napisałam tego bo momentami pisałam trochę skrótowo.

Podobnie jest ze Słońcem, pora roku ma pierwszeństwo nad znakiem Słońca.

Znaki zodiaku są jakby filtrami przez które temperament działa i albo pomagają mu albo nie, można mieć na przykład temperament choleryczny i nie mieć żadnej planety w znaku ognia. Z pewnością takiej osobie będzie bardzo ciężko aby wydobyć na zewnątrz ten charakter choleryczny, ale on tam jest w środku i umiera żeby wydostać się na zewnątrz.

Mamy 5 punktów na których musimy się skupić:

1) Ascendant
2) władca Asc
3) Księżyc - głównie jego faza
4) Słońce - głównie pora roku
5) LOG

Serdecznie pozdrawiam,

Beata Kibil
Beata Kibil
graphgraph

Dzięki Beata za wyjaśnienie ... teraz to już chyba jasne zupełnie w jaki sposób sie wylicza temperament...

i tak sobie myślę że w astrologii współczesnej nie ma szansy wyliczyć temperamentu ... bo nie bierze się pod uwagę ani fazy Księżyca ani też pory roku Słońca...

pozdrawiam serdecznie

Lucyna
lucy
graphgraph

Re: Cztery Temperamenty, a Usposobienie 12 lat(a), 11 mies. temu  
Usposobienie to zewnętrzny połysk pokrywający temperament, to zasłona przez którą temperament przemawia. Żeby określić usposobienie, patrzymy najpierw ku planetom w znaku Asc. Kolejną możliwością jest jakaś planeta związana z Marsem lub Merkurym.. ani Słońce, ani Księżyc nie może działać jako wskaźnik usposobienia: ich rolą jest zasilanie horoskopu energią, nie zaś pokazywanie, jak się korzysta z tej energii. Następnie zwracamy się ku panu Asc..

Wracając z kolei do Hitlera, który ma temperament choleryczny:

..jak ów choleryczny ogień znajduje ujście. Poprzez swoją gorącą, suchą naturę, Mars jest planetą o naturalnym powinowactwie z temperamentem cholerycznym…
Mars Hitlera jest w zatrważającym stanie. Słabe jest również Słońce, które też jest gorące i suche i jako takie mogłoby umożliwić pozytywny wyraz tej choleryczności. Zaczynamy dostrzegać, że ten choleryczny temperament przejawi się na najbardziej przerażające sposoby.

To jak to w końcu się ustala? Chodzi mi o planetę, przez którą przemawia temperament.

Czy szukamy planety o naturalnym powinowactwie do danego temperamentu i określamy jej moc? – na 1 stronie tego wątku jest tabela, wg której przy sangwiniku jest Jowisz, przy flegmatyku Księżyc, przy choleryku Mars, przy melancholiku Saturn.
Czy szukamy najsilniejszej planety, czy planety na Asc?
Czy może wszystko na raz?

Darem temperamentu cholerycznego, gwałtownego jest pożądanie; wyzwaniem jest odpowiednie skierowanie tego pożądania. Temperament sangwiniczny, powietrzny ma moce umysłowe; jego powszechnym problemem jest wiedza o wszystkim i niezrozumienie niczego. Temperament melancholiczny, ziemski ma skłonność do goryczy i bezwładności, lecz raz uruchomiony, ma podejście praktyczne i solidne. Natura flegmatyczna, wodna jest najbardziej trapiona trudnościami emocjonalnymi, zwykle objawiającymi się pobłażaniem samemu sobie i apatią.

Na tym tle można oceniać planety: np. Mars silnie położony w Baranie ożywi temperament flegmatyczny.

Bo Mars jest gorący i suchy, a więc „ogrzeje”, zbilansuje zimny i wilgotny temperament flegmatyka.

źródło cytatów:"Astrologia rzeczywista" J.Frawley
neptis
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/10/26 18:06 Przez neptis.

Do góryStrona: 123456