Rektyfikacja 13 lat(a), 6 mies. temu
|
|
Chciałam zapytać o metody rektyfikacji.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Re: Rektyfikacja 13 lat(a), 6 mies. temu
|
|
Dużo ich jest. Może na początek przedstaw te, które znasz? Potem może ktoś napisze (np. ja ;)) jakieś dodatkowe..
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Cześć,
Przyznam,że rektyfikację robiłam niedawno po raz pierwszy.
Po pierwsze, czytałam biografię :).
Od czego by tu zacząć...
Zebrałam wersje godzin urodzenia i sprawdziłam, gdzie wypada ascendent i z czym to się będzie wiązało.
Najpierw zwróciłam uwagę na wygląd tej osoby. Analiza charakteru oczywiście, jakie cechy posiadała ta osoba, jak podchodziła do różnych spraw, czy żywiołowo i impulsywnie, czy raczej planowała swoje działania z wyprzedzeniem. Myślałam, żeby najpierw ustalić żywioł ascendentu.
Zwróciłam uwagę na władcę ascendentu, jakie tworzy aspekty i na dom, w którym będzie się znajdował i kombinowałam, jakie cechy charakteru i zachowania mogą z tego wynikać, rodzaj kariery, sposób zarobkowania, itd.
Potem analiza poszczególnych wydarzeń, typu, śmierć rodziców, przeprowadzka, studia, jakieś historie miłosne, narodziny dziecka, itp.
Na ewentualne sygnifikatory wydarzeń, charakterystycznych chorób.
Jeśli stellum, to gdzie mogło być i co by dawało.
Starałam się określić siłę planet, gdzie jest najwięcej skoncentrowanej energii i do jakich to może prowadzić wydarzeń i jakie cechy z tego będą wynikać.
Patrzyłam na tranzyty z uwzględnieniem osi oczywiście, czy te tranzyty aspektują osie i co może z nich wynikać.
I na progresje względem osi i na tranzyty względem progresji.
No i tak, kombinowanie, kombinowanie, a co jak Księżyc i cała reszta będzie tu, albo tu i co by to dawało.
Jakie cechy daje MC w tym i w tym znaku, gdzie umiejscowić światła. Co z IC.
A jeśli planeta na IC, to co z tego wyniknie.
Patrzyłam na władców poszczególnych domów i gdzie są umiejscowieni w poszczególnych przypadkach.
No nie wiem co jeszcze.
Jak sobie przypomnę, to dopiszę.
Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
Jeżeli nie znasz w ogóle godziny urodzenia to metody, ktore opisujesz są właściwe, choć niektóre zbyt szczegółowe, np. No i tak, kombinowanie, kombinowanie, a co jak Księżyc i cała reszta będzie tu, albo tu i co by to dawało.
Jakie cechy daje MC w tym i w tym znaku, gdzie umiejscowić światła. Co z IC.
A jeśli planeta na IC, to co z tego wyniknie.
Nawet jesli mama była ksiegowa i panna na IC bedzie pasowac, to przeciez mame ksiegowa mozna miec rowniez jak sie ma ksiezyc w pannie albo wladce domu 4 w pannie i jeszcze wiele innych kombinacji. Tak samo ze znaku na MC niekoniecznie musi wynikac np. zawód, bo czesto o tym czym osoba zajmuje sie zawodowo przez wiekszosc zycia, mówi ascendent albo planeta, ktora jest w koniunkcji ze słońcem itd. Dlatego analizujac wszystko na samym początku "zajedziesz się". Proponuje na poczatek ustalić - oczywiscie jesli nie masz żadnego przedzialu godzin - rozmieszczenie planet w hemisferach, orientacyjnie, aby miec jakies przedzial godzin. Oczywiscie bez wywiadu lub znajomosci osoby się nie uda.
Generalnie rektyfikacji nigdy nie mozna byc pewnym i wymaga często oprocz wielu analiz - doświadczenia oraz intuicji, zwlaszcza jesli nie zna sie godziny.
Tranzyty czy progresje stosuje się jak znany jest jakiś przedział godzin. Inne metody to horoskopy rodziców/dzieci. Bardzo często planety rodziców są na naszych osiach i odwrotnie, z tym, że zauważyłem, że częściej oś IC/MC dziecka jest przy planetach rodzica, a ASC/DSC rodziców przy planetach dziecka. Oczywiście nie jest to regułą, jedynie moja luźna obserwacja na iluś tam horoskopach.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Rektyfikacja horoskopu
Na podstawie Internetowej Encyklopedii Astrologii, której już niestety nie ma www.encyklopedia.drem.strefa.pl/
Rektyfikacja średniow. łac. rectificatio – sprostowanie.
Sprecyzowanie czasu zdarzenia (najczęściej - urodzenia człowieka), na który konstruuje się horoskop, a także związana z przeliczeniem czasu korekta parametrów elementów horoskopu (przede wszystkim - szczytów domów).
Metody rektyfikacji można podzielić się na cztery główne grupy:
1. Metody rektyfikacji, oparte na przypuszczeniu pewnej ścisłej astrologicznej regularności. Do tego typu metod należą: Waga Hermesa (hipoteza о ścisłej zależności położenia natalnego Ascendentu i Księżyca od położenia ASC i Księżyca w horoskopie poczęcia); Liczba Gericha (teza o korelacji położenia Ascendentu ze współrzędnymi Słońca, Księżyca i Saturna w horoskopie urodzeniowym); Bonattiego metoda rektyfikacji; Glahna reguła harmonii, Ajzina metoda rektyfikacji, a także hipoteza о koincydencji Ascendentu albo MC z określoną planetą (dla Placidusa systemu domów - z Księżycem, dla Kocha systemu domów - z Marsem, dla Regiomontanusa systemu domów - z Jowiszem, dla topocentrycznego systemu domów - z Saturnem) w harmonice H360.
2. Metody rektyfikacji oparte na wyjaśnieniu związku między powierzchownością (Typologiczna metoda rektyfikacji), charakterem, przyzwyczajeniami i tendencjami życia człowieka z jednej strony i horoskopem skonstruowanym na pewien przewidywany czas, - z drugiej. Główną rolę gra tu określenie możliwego położenia planet w domach i domów w znakach.
3. Metody rektyfikacji oparte na sprawdzeniu związku między datami ważnych zdarzeń w życiu człowieka i datami, na których istotność wskazują techniki prognostyczne (metoda zgęszczeń).
4. Metody rektyfikacji, oparte na wykorzystaniu intuicji, metod postrzegania pozazmysłowego itp. (na przykład biolokacyjna metoda rektyfikacji, wahadełko, etc...).
Większość astrologów przy rektyfikacji wykorzystuje połączenie metod drugiej grupy („jakościowa rektyfikacja”) i trzeciej grupy („ilościowa rektyfikacja”), uważając metody z grup pierwszej i czwartej za zdecydowanie mniej wiarygodne. Jakby to nie było, jeden system rektyfikacji we współczesnej astrologii nie istnieje i każdy astrolog sam wybiera odpowiadający mu sposób rektyfikacji.
Pzdr.
|
|
|
|
|
|
|
Oczywiście masz rację, że to śliski temat i bardzo dużo zmiennych.
Dziękuję bardzo za wskazówkę co do planet na osiach rodziców i dzieci. Nie omieszkam sprawdzić tez pod tym kątem.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Mi osobiście bardzo przypadła do gustu tzw. rektyfikacja metodą zagęszczeń, która została opisana przez Bernadette Brady i później wykorzystana w programie JigSaw, który służy do przeprowadzania astrologicznych badań statystycznych, ale również do rektyfikacji horoskopu. Więcej informacji na ten temat znajdziecie w tym opracowaniu:
alabe.com/GraphicRectification.pdf
Na potrzeby pracy z tego typu rektyfikacją stworzyłem sobie szablon, który tutaj załączam. Może komuś się to przyda.
|
|
|
|
|
|