Księżyc na Ascendencie 10 lat(a), 4 mies. temu
|
|
Kontynuując serię planet na ASC, tym razem zastanawiam się nad charakterem osoby urodzonej w momencie kiedy wschodził Księżyc.
Czy macie jakieś własne obserwacje i uwagi na ten temat ?
Sam mam Marsa na ASC.
Ostatnio spotykam osoby z Uranem na ASC, a także z Neptunem na ASC.
Każdy z powyższych jest mi już dobrze znany. Jednak z Księżycem sprawa wydaje mi się o tyle trudna, że on porusza się bardzo szybko i wydaje mi się, że tutaj ma dużą rolę znak w którym się znajduje.
Dla uproszczenia przyjmijmy, że analizuję osobę ze ścisłą koniunkcją Księżyca z Ascendentem w Wadze.
Co Wam przychodzi do głowy ?
|
|
|
Pozdrawiam
A
|
|
Re: Księżyc na Ascendencie 10 lat(a), 4 mies. temu
|
|
Z własnych obserwacji wnioskuję,że w przypadku planet na Ascendencie, bardzo duże znaczenie ma znak w którym się znajduję, przynajmniej w przypadku szybszych planet: Księżyc, Słońce, Wenus, Mars. Znak planety, może zmienić jej wpływ - szczególnie widać to w wyglądzie. Wydaję mi się, że w przypadku cięższych planet nie ma to takiego znaczenia.
Co do Księżyca na Ascendencie, miałam kiedyś znajomą z tą pozycją w Baranie. Z wyglądu, rzucają się ogromne oczy, wręcz wyłupiaste. Postawa jakby ciągle otwarta na odbiór wrażeń i bodźców z zewnątrz. Silnie receptywna na emocje i nastroje innych, otoczenia. Potrafi wtopić się w środowisko w którym się znajduję i przejąć zachowanie grupy. Odniosłam wrażenie, że ciężko jej o własne zdanie czy opinie. Być może ze względu na natłok bodźców które odbierała.
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki she*
Mam to chyba do czynienia z zupełnie innym przypadkiem.
Księżyc w Wadze.
Dodatkowo w tym 1. domu są też i Mars, Saturn i Pluton.
Ta osoba zdecydowanie ma swoje własne zdanie :)
|
|
|
Pozdrawiam
A
|
|
|
|
W przypadku Księżyca bardzo ważna jest, patrząc z punktu astrologii tradycyjnej, jego faza.
I faza - sangwiniczny (powietrze)
II faza - choleryczny (ogień)
III faza - melancholijny (ziemia)
IV faza - flegmatyczny (woda)
To trzeba by zestawić z znakiem zodiaku. :)
|
|
|
|
|
|
|
Kuba napisał:
W przypadku Księżyca bardzo ważna jest, patrząc z punktu astrologii tradycyjnej, jego faza.
I faza - sangwiniczny (powietrze)
II faza - choleryczny (ogień)
III faza - melancholijny (ziemia)
IV faza - flegmatyczny (woda)
Zgadza się z tym:
1. Znaki
Ogniste – Gorące i Suche
Powietrzne - Gorące i Mokre
Ziemskie - Zimne i Suche
Wodne – Zimne i Mokre
2. Księżyc ma naturę w zależności od tego, w jakiej jest fazie:
Od nowiu do 1 kwadry – Gorący i Mokry
Od 1 kwadry do Pełni - Gorący i Suchy
Od pełni do 2 kwadry - Zimny i Suchy
Od 2 kwadry do nowiu - Zimny i Mokry
Źródło: www.astrolabium.pl/forum/28-astrologia-k...ry-temperamenty#7468
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
unj napisał:
Zastanawiam się nad charakterem osoby urodzonej w momencie kiedy wschodził Księżyc. [...] Co Wam przychodzi do głowy?
Rodziłem się, gdy wschodził Księżyc dlatego mam to przerobione. Z pośród wszystkich interpretacji na ten temat najbardziej podoba mi się ta:
Oznacza osobę o opanowanym sposobie bycia, łagodną i delikatną, kochającą uczciwość i pomysłowość, lubiącą nowości, o naturalnej skłonności do zmiany miejsca zamieszkania, niestałą, żyjącą chwilą obecną, nieśmiałą, rozrzutną i lękliwą, kochającą spokój, lubiącą życie wolne od trosk; jako rzemieślnik, może nauczyć się wielu zawodów i zajmować się wieloma rzeczami. William Lilly, Źródło: www.astrolabium.pl/astrologia/zrodla/wil...lilly/411-o-ksiezycu
Pasuje mi nawet to „kilka zawodów”.
Pozdrawiam
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2013/05/31 13:12 Przez stargazer.
|
|
Re: Księżyc na Ascendencie 10 lat(a), 1 Miesiąc temu
|
|
Na ascendencie oznacza w 1 domu? Czy może blisko 1 wierzchołka? :)
|
|
|
|
|
|