Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Obserwacje ludzi pod kątem ich Ascendentu
(1 wejść) (1) Gość
Forum astrologiczne gdzie omawiane są horoskopy sławnych osób. Omawiamy tu zarówno horoskopy urodzeniowe, ale również prognostyczne.
W dółStrona: 123
TEMAT: Obserwacje ludzi pod kątem ich Ascendentu
Obserwacje ludzi pod kątem ich Ascendentu 12 lat(a), 3 mies. temu  
Od dłuższego czasu obserwuję moich znajomych, a często też nowo poznanych ludzi i zadaję sobie w myślach pytanie:
"w jakim znaku on/ona ma Ascendent ?" Swoje domysły staram się później konfrontować z potwierdzonymi przez nich danymi urodzenia.

W moich obserwacjach bardzo przydają się opisy poszczególnych Ascendentów z Astrolabium. W tym miejscu podziękowania dla Redakcji :)
Chciałbym w przyszłości dojść do takiej wprawy, żeby móc przynajmniej w 90% określić ASC nowo poznanej osoby, więc trenuję tą technikę już na blisko 100 osobach.

Czy są na forum inni sympatycy takich obserwacji, którzy zechcieliby podzielić się swoimi doświadczeniami w tej sferze astrologii ? Na co zwracają uwagę i w jakiej kolejności (np. spojrzenie, sposób mówienia, sposób zachowania w towarzystwie, specyficzne cechy twarzy itp.) Poszczególne cechy charakterystyczne kolejnych ASC, tj. "przeszywające spojrzenie ASC w Skorpionie", "skłonność do krytycyzmu ASC w Pannie" itp.
Może macie jeszcze jakieś ciekawe uwagi, które Wam rzucają się w oczy już od pierwszego spotkania ?

To tyle na początek. Myślę, że temat obserwacji ludzi jest bardzo obszerny, więc liczę na wyczerpującą dyskusję. Mam dużo przemyśleń na ten temat, ale zaczekam najpierw na Wasze opinie :)

A.
unj
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Płeć: Mężczyzna Miejsce: poludniowa Polska Urodziny: 01/15
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Pozdrawiam
A

Re: Obserwacje ludzi pod kątem ich Ascendentu 12 lat(a), 3 mies. temu  
Kuku,
Tez mam pewne skrzywienie astrologiczne ;-) Czesto udaje mi sie wstrzelic w znak Slonca :-) Ale musze troche osobe poobserwowac, pokonwersowac. A jestes w stanie rozszyfrowac polozenie Asc i/lub planet czytajac posty na forach?
Pani Świstak
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
"Take nothing on trust, see everything for yourself"

Re: Obserwacje ludzi pod kątem ich Ascendentu 12 lat(a), 2 mies. temu  
Ze słońcem w znaku odgadywanie wydaje mi się o tyle trudne, że do prawidłowej oceny potrzebna byłaby dłuższa obserwacja danej osoby. Przydałaby się wymiana opinii na temat jej światopoglądu, podejścia do życia ogólnie, a najlepiej przestudiowanie dotychczasowego życiorysu... a to już wymaga trochę czasu.

Z Ascendentem natomiast sprawa wydaje się rozgrywać wśród takich tematów jak: jakie sprawia wrażenie na pierwszy rzut oka, w jaki sposób prezentuje siebie, jak jest odbierany przez otoczenie przy pierwszym kontakcie.

Może się mylę, ale przynajmniej ja tak to interpretuję.

Oczywiście rozpracowanie obydwu czynników, czyli znaku w jakim stoi słońce oraz ASC to na pewno podstawa obserwacji i na pewno warto poświęcić temu trochę czasu.

No dobra, a co z pozostałymi czynnikami ?
Co jeszcze obserwujesz ?
Czy odczuwasz obecność poszczególnych planet w pierwszym domu danej osoby ?
Ja na przykład wyraźnie wyczuwam jak w 1. domu jest Wenus lub Księżyc :)
unj
graphgraph
Pozdrawiam
A

Re: Obserwacje ludzi pod kątem ich Ascendentu 12 lat(a) temu  
Stosunkowo łatwo jest zidentyfikowac Asc we Lwie,Baranie,Skorpionie o ile cechy reprezentowane przez owe asc nie są bardzo zmodyfikowane silnym obsadzeniem 1 domu przez planety. Zwracam uwagę na głowę, włosy ,twarz, sylwetkę, strój - dla Asc we lwie, który sama posiadam, charakterystyczna jest bujna fryzura (to się sprawdza) okrągła twarz, okrągłe oczy, zaznaczone bruzdy nosowo - wargowe. Baran - pociągła twarz, zbita/umięsniona sylwetka, wzrost średni. Skorpion - ''ciemny'' typ, ciemnie oczy, włosy, zamiłowanie do ponurych kolorów w stroju, przy czym osoba taka niekoniecznie musi urodzić się ''czarna'' ;) , prędzej się na taką stylizuje.
toro
graphgraph
Użytkownik poza Siecią

Re: Obserwacje ludzi pod kątem ich Ascendentu 11 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Hej Astrolabianie !
Odświeżam temat :)

Czy ktoś miałby może ochotę na wytypowanie Ascendentu dla tego pana:
Dariusz Smagorowicz, śląski biznesmen, obecny prezes Ruchu Chorzów
ur. 1968.03.16 w Olkuszu, Słońce w Rybach, Księżyc w Wadze

Załączam filmik z YouTube, jako materiał do obserwacji. Myślę, że bardzo dobry.
Smagorowicz wypowiada się od 00:37 sek

Ja zwróciłem od razu uwagę na charakterystyczny spokojny, powiedziałbym nawet słaby ton głosu i łagodny sposób bycia.
Jak dla mnie ASC w: Lwie, Baranie, Skorpionie odpadają zdecydowanie
Zastanawiam się nad: Panną, Wagą lub Rakiem

Dorzućcie proszę swoje dwa grosze :)
unj
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2012/08/29 12:54 Przez unj.
Pozdrawiam
A

Troszkę Saturna dorzuciłabym :) ale tylko tyci i tylko po obejrzeniu samego obrazu.
Bona
graphgraph

Dzięki Bona :)

ASC Koziorożec, co... ? Też się nad tym zastanawiałem.
Ten lekko kościsty wyraz twarzy
Aczkolwiek ten głos, na Koziorożca trochę mi za słaby się wydaje
unj
graphgraph
Pozdrawiam
A

Do góryStrona: 123