Problem z programami astrologicznymi - różnica Asc 17 lat(a), 5 mies. temu
|
|
Posługuję się dwoma programami: Urania Lite oraz Astrolog32. Jednak zauważyłam dziwny błąd:przykładowo w Uranii w jednym horoskopie Saturn jest w I domu,pod Asc, Astrolog zaś uparcie pokazuje , że jednak jest on w 12... Tak samo jest np.z Jowiszem- Astrolog32- koniunkcja z IC,czego nie ma w Uranii... Dane wpisywane na pewno są takie same, pewnie to kwestia programów,ale teraz mam problem: które pozycje są prawidłowe?
|
|
|
|
|
Re: Problem:/ 17 lat(a), 5 mies. temu
|
|
Bardziej ufałbym Uranii, podaj dane przykładowe... sprawdzę u siebie.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Sprawdź w ustawieniach, bo w Uranii domyślnym systemem domów jest system wymyślony przez jej autora Krusińskiego a nie Placidus, może stąd różnica. Starczy otworzyć rekord i w zakładce wyświetlanie zmienić. Pewnie można też zmienić, żeby Placidus był domyślny, ale w tej chwili nie pamietam jak...
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
Witaj
U mnie w Uranii jest na dole pasek z 3 okienkami:1)dotyczy płaszczyzny odniesienia(np.ekliptyka)2)-system domów dla płaszczyzny,tutaj zobacz co masz napisane,może faktycznie być inny niż Placidus. Spróbuj też policzyć to na piechotę,to nic trudnego.Wydaje mi się,że Urania jest bardziej szczegółowa,nawet do przesady,toteż tak jak Michael-stawiam na nią,o ile nie jest to sprawa systemu domów.
Pozdrawiam-ass
|
|
|
|
|
|
|
Witajcie
Dziękuję za pomoc. Niestety, to nie jest kwestia systemu domów, sprawdzałam to już wcześniej.
Michael:
Bardziej ufałbym Uranii, podaj dane przykładowe... sprawdzę u siebie.
Pozdrawiam
Przykładowo: 12.10.1987, g. 10:50, Wodzisław Śląski. Urania: Asc 9st.29' Strzelec, Astrolog- 21st 32' Strzelec.
Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam.
PS. Też byłam bardziej przekonana do Uranii ;)
|
|
|
|
|
|
|
Ven napisał(a):
Przykładowo: 12.10.1987, g. 10:50, Wodzisław Śląski. Urania: Asc 9st.29' Strzelec, Astrolog- 21st 32' Strzelec.
Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam.
PS. Też byłam bardziej przekonana do Uranii ;)
Sprawdź czy masz dobrze ustawioną strefę czasową albo czy masz zaznaczony czas letni czy zimowy w Astrologu. Zauważ, że różnica jednej godziny powoduje zmianę ascendentu z 9st.29' Strzeleca na 21st 32' Strzeleca.
|
|
|
|
|
|
|
Racja z tymi strefami. Pamiętam, że tez miałem ten problem. Wiedząc jednak gdzie "tak naprawdę" mam swój Asc, tak manipulowałem godziną (+1, -1), że zaczęło się zgadzać, podobny problem był chyba w Astrolog 5.4
Może generalnie programy anglosaskie mają jakiś inny system liczenia tych stref czasowych?
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|