Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Myślenie magiczne
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 1234
TEMAT: Myślenie magiczne
*
Myślenie magiczne 13 lat(a), 2 mies. temu  
Obecnie staram się to przyłożyć do astrologii:

Myślenie magiczne może skutkować np. wymyślaniem mowy, poezji albo "swojego świata". Osoby przewlekle "myślące magicznie" mogą np. wymyślić, że są czarodziejami, bo "przepowiedziały przyszłość". Myślenie magiczne jest charakterystyczne dla myślenia przedoperacyjnego u dzieci, cywilizacji prymitywnych oraz schizofrenii. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Myślenie_magiczne
Linki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Myślenie_religijne
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91626,58...enia_magicznego.html
PDF: Rola myślenia magicznego w obronie przed lękiem: www.viamedica.pl/gazety/gazetaG/darmowy_...s=1&indeks_art=3
panTo
Admin
graph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/07/26 01:01 Przez panTo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Myślenie magiczne 13 lat(a), 2 mies. temu  
Myślenie magiczne samo w sobie jest czymś ślicznym ( rozwijaniem kreatywności itd)

Niebezpieczne się staje wtedy - jak powiedział mi kiedyś znajomy psychiatra- gdy uwierzysz w twory własnej wyobraźni.

To takie streszczenie mojego głównego aksjomatu a propo's tematu:)
lula322
:)
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Myślenie magiczne 13 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Ostatnio przeczytałam ksiązkę Jean Didion " Rok magicznego myślenia " to naprawdę dobra i warta polecenia rzecz .

Więcej info tutaj :

poewiki.org/index.php/Strona_osobista:Ja...on_Rok_magicznego_myślenia

Autorka opisuje nie tylko własne przeżycia i uczucia .Opowiada takze historie innych osób np.

Kobieta straciła syna, gdy policjant stanął w progu domu wiedziała , że chodzi o jej dziecko. Nie chciala wpuścić tego policjanta .

Policjant mówił jej : Proszę pani ale ja musze wejść . Odpowiadała : wiem - nie mogę pana wpuścić.Taka słowna przepychanka trwała dłuższą chwilę.

Twierdziła później, że miała irracjonalną myśl - dopóki policjant nie wejdzie jeszcze nic się nie stało.

B. dobra ksiązka serio

L.

P.S

Dziwne rzeczy mi się dzieją z linkiem do recenzji.

Podaję więc kolejny

poewiki.org/index.php/Strona_osobista:Jakub_Winiarski/Recenzje
lula322
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2012/12/27 08:10 Przez lula322.

> panTo: Obecnie staram się to przyłożyć do astrologii
> Lula: W jaki sposób?

1. www.astrolabium.pl/czytelnia/panto/142-pienidze
2. W astrologii jest bardzo wiele myślenia magicznego. Wystarczy wyjść na chwilę z tego dyskursu, by spojrzeć nań z boku i od razu wszystko będzie jasne...

Pzdr.

PS. Lula, sorki, ale przez pomyłkę wykasowałem Twój poprzedni post.
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/08/13 22:02 Przez panTo.

W astrologii jest bardzo wiele myślenia magicznego. Wystarczy wyjść na chwilę z tego dyskursu, by spojrzeć nań z boku i od razu wszystko będzie jasne...

Zgadzam się z Tomaszem ... czasami jak ktoś niezwiązany z astrologią mówi mi że to bujda, to poczatkowo gdzies w środku "agresja" we mnie rośnie ... ale po chwili robie "krok w bok" ... żeby wyjść z tego układu i przyjrzeć się na spokojnie, kiedy astologia działa a kiedy to nasze "magiczne myslenie"

pozdr Lucyna

ps.
www.astrolabium.pl/czytelnia/panto/142-pienidze
.... magiczne zdjęcie ... nie mogę oderwać oczu
lucy
graphgraph

lucy napisał:

Zgadzam się z Tomaszem ... czasami jak ktoś niezwiązany z astrologią mówi mi że to bujda, to poczatkowo gdzies w środku "agresja" we mnie rośnie ... ale po chwili robie "krok w bok" ... żeby wyjść z tego układu i przyjrzeć się na spokojnie, kiedy astologia działa a kiedy to nasze "magiczne myslenie"

Ja niestety nie zawsze mam taki dystans do astrologii, aby umieć, jak mówicie, wyjść z tego dyskursu i spojrzeć z boku. Nieraz się zastanawiam, które wydarzenia były tak naprawdę wyzwolone przez oddziaływania astrologiczne, a które moją świadomością, że takie oddziaływania nastąpią i moim nastawieniem do nich ;) Np. gdy wiem, że nastąpi wkrótce trudny tranzyt, trudno jest mi się czasem ustrzec pewnej obawy przed nim i wyczekiwania, z której strony to uderzy. Zdaję sobie sprawę, że mogę czasem "naciągać" interpretację wydarzeń, żeby mi pasowało do wpływów astrologicznych, lub nawet dopatrywać się czegoś, czego nie ma, ale ciężko czasem powiedzieć, co było przyczyną, a co skutkiem :)

www.astrolabium.pl/czytelnia/panto/142-pienidze
.... magiczne zdjęcie ... nie mogę oderwać oczu

Zgadzam się - panTo, to jedno z Twoich ciekawszych zdjęć jakie widziałam, obok np. tego, które masz teraz w avatarze. Mam wrażenie, że niemal na każdym zdjęciu wychodzisz inaczej, mimo że widać, że ta sama osoba :)
stargazer
Admin
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/08/14 11:07 Przez stargazer.

panTo napisał :

Przypomina to sytuację z filmu “Przełamując fale” gdzie główna bohaterka pochodząca z bardzo purytańskiej rodziny wychodzi za mąż za pracownika szybu wiertniczego/mężczyzna wraca do pracy i ulega wypadkowi, w wyniku którego zostaje sparaliżowany. Po jakimś czasie, podczas którego jest na stałe przytwierdzony do łóżka, namawia żonę do zdrady. Twierdzi, że każdy stosunek seksualny, który jego żona odbędzie z innym mężczyzną, będzie podtrzymywał go przy życiu/za każdym razem, kiedy ona oddaje się innemu mężczyźnie dochodzi do niej informacja zwrotna, że z mężem jest lepiej.

Nawet więcej.
Bess decyduje się w końcu pójść do mężczyzn z trawlera , o których wie, że są niebezpieczni.
Zostaje przez nich pobita ,( zgwałcona ?). W wyniku obrażeń umiera a Jan natychmiast wraca do zdrowia.
Gdy o tym myślę nasuwa mi się pytanie: czy istnieje faktycznie związek przyczynowo-skutkowy między jej prostytuowaniem się a stanem zdrowia? A może to wszystko jest tylko zbiegiem okoliczności, który doprowadza ją w końcu do wyrobienia sobie fałszywego obrazu rzeczywistości
Sama też nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie

W astrologii jest bardzo wiele myślenia magicznego.

No oczywiście. Dla mnie astrologia jest formą myślenia magicznego :)
Byłam ciekawa jak można myślenie magiczne zestawić z innym rodzajem myślenia magicznego. To takie tautologiczne jest.

Ostatnio przeczytałam książkę , której autor dystansuje się od astrologii powołując się min . na pisma św.Augustyna
(Lewis Wolpert , Nienaturalna natura nauki , Gdańsk 1996, s. 156-157)

Szanuję poglądy innych osób.

Mówię o swoich.

Nie zgadzam się na to, by o moim życiu miało decydować jakieś śmieszne kółeczko .

Sama mam ciągoty do myślenia magicznego , snów itd. Astrologia ( gdybym się nią kierowała ) nie jest dobrym antidotum, raczej w tej formie myślenia będzie utwierdzać, czynić zależną.
Jestem tutaj, bo paradoksalnie z astrologią jest związanych wiele tematów ciekawych dla mnie , wpływających na postrzeganie świata , ubarwiających teraźniejszość, piszę o nich na forum.

Np. ostatnio przeczytałam , że na moim ascendencie leży planetoida Orcus i artykuł W. Jóźwiaka , który zestawia podziemne bóstwo Orcusa z Orkami z trylogii Tolkiena :

gwiazdy-mowia.pl/component/content/artic...3-psychologia-orkow-

Przecież to fantastyczne !
Dlaczego bym miała z tego rezygnować?:)
Biorę z astrologii to co chcę .
Pozdrawiam :)
Paula Weronika

P.S

Co do zdjęć :
Niech żyje Photoshop ! Niech żyje ! :)
No ok - niech będzie - są niezłe :)
P.S 2
Tego postu panTo nie skasuj – bardzo proszę
lula322
graphgraph

Do góryStrona: 1234