Na startowej film Faraon z fragmentem z zaćmieniem:
Zaćmienie zaczyna się przed 5 minutą filmu z YouTube, dokładnie 4:40.
Jak macie jakieś linki do filmów czy czymkolwiek artystycznym, co jest związane z zaćmieniami, to proszę o wrzucanie tego tutaj. Wrzucajcie jakkolwiek. Jak się sypniecie z dodaniem obrazku, to nareperuję to.
Dodam jeszcze, że ta matka, która wybiega w trakcie zaćmienia i woła synu, synu, potem Ozyrysie to wydaje mi się mieć jakieś podobieństwa do kobiecej siły Rahu, o której rozmawialiśmy w tym wątku: www.astrolabium.pl/forum/23-astrologia-w...ykanie-2009-rok#6060
Bardzo lubię takie zadania, porządkowanie wiedzy pod kątem wybranych motywów w literaturze lub sztuce (sama siebie czasem tak sprawdzam :).Mam w głowie myśl , że widziałam zaćmienie w jednym z filmów Felliniego (Rzym?), oczywiście "Całkowite zaćmienie" Agnieszki Holland- jest tam parę ładnych zdjęć Słońca.
Przytoczę jeszcze początek "Ogniem i mieczem " Sienkiewicza :"...Rok 1647 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzwyczajne zdarzenia. Współcześni kronikarze wspominają, iż z wiosny szarańcza w niesłychanej ilości wyroiła się z Dzikich Pól i zniszczyła zasiewy i trawy, co było przepowiednią napadów tatarskich. Latem zdarzyło się wielkie zaćmienie słońca, a wkrótce potem kometa pojawiła się na niebie. W Warszawie widywano też nad miastem mogiłę i krzyż ognisty w obłokach; odprawiano więc posty i dawano jałmużny, gdyż niektórzy twierdzili, że zaraza spadnie na kraj i wygubi rodzaj ludzki.." Pozdrawiam :) Paula