"Problematyczny wpływ Księżyca na nowonarodzone dziecko ujawnia się tym bardziej, kiedy uświadomimy sobie, że lekarz przyjmujący je posiada przyciąganie 185 tys. razy większe niż Księżyc (Pacwa)."
to cytat pochodzacy z tego linku
mam propozycje zabawy. Sprawdzmy wlasnym wysilkiem czy to prawda
wzor na grawitacje zna kazdy kto uwazal na lekcjach
F = G x m1xm2/r2
G = 6,6732x10(-11) to ozn do minus jedenastej potegi, inaczej nie potrafie zapisac. jednostki G m3 x kg(-1)x s(-2) Radze zamienic wszystkie dane uzywane w obliczeniach na te wlasnie wielkosci bo inaczej wyjda bzdury.
m1 to bedzie nasza masa np 60 kg
masa drugiego czlowieka to zaluzmy 80 kg.odleglosc r niech bedzie 1 metr dla uproszczenia
zatem F (tu nastepuja machinacje kalkulatorem) = 32031,36x10(-11)= 3,203136x10(-7)
A teraz Ksiezyc
m1 = 60 kg
m2 = 7,33*1022 kg
r = 406800 km jest to najmniejsza odl jaka zdarza mu sie miec od Ziemi a zatem i ode mnie
F = 1,7735x10(-3)
Wiele wskazuje na to,ze wlasnie udowodnilam, iz twierdzenie-cytat, od ktorego zaczyna sie ten tekst jest falszywe. QED
Jesli jest jakas pomylka w obliczeniach prosze dajcie mi znac.
Dla ciekawych tematu - korzystalam z danych astronomicznych zawartych na stronie
www.aik.magazyn.pl i na wikipedii.
Dla szalencow
masa Saturna: 5,684*10(26) kg
Najmniejsza odległość od Ziemi 1 199 000 000 km
Największa odległość od Ziemi 1 653 000 000 km
powodzenia
dla najwiekszej odleglosci od Ziemi F wyszla mi rowna w przyblizeniu
8,329 x 10(-7) kg razy metr na sekunde do kwadratu (N) czyli odrobine wieksza niz sila przyciagajaca mnie - osobe o masie 60 kg do osoby o masie 80 stojacej o metr ode mnie!
Oczywiscie jesli ktos zauwazyl, przyznaje, mamy tu tzw. nierozwiazywalny problem trzech cial, ale na pocieche - nie tylko my mamy taki problem. Dla potrzeb tego postu mozna zaniedbac mase Ziemi, tak jak zaniedbujemy masy i odleglosci Slonca i wszystkich innych planet a takze innych ludzi, domow, samolotow, kotow etc. Na pewno i Newton i Kepler mieli z tym olbrzymie problemy, nie starajmy sie byc bardziej papiescy niz sam papiez.
Pozdrawiam. Czekam na jakis dalszy ciag z nadzieja w duszy.
Maedhros