dorin napisała:
słownik poprawnej polszczyzny podaje 4 znaczenia słowa uprawiać:
1.uprawiać rolę,warzywa
2.uprawiać nauki,sztukę
3.uprawiać sporty
4.uprawiać oszustwa
Uprawiam ją jak rolę, gdy krok po kroku, centymetr po centymetrze przechodzę ją wzdłuż i wszerz w różnych porach roku.
Uprawiam ją jak warzywa, gdy biorę pieniądze za parę słów na temat czyjegoś horoskopu.
Uprawiam ją jak naukę, gdy przygotowuję różnego rodzaju zestawienia statystyczne na temat dekanatów, stopni, gwiazd stałych, etc., których nikt przede mną nie przygotowywał.
Uprawiam ją jak sztukę, gdy z gąszczy rozgałęziających się interpretacyjnych możliwości wyławiam tylko te, które puste słowa napełniają znaczeniem.
Uprawiam ją jak sport, gdy mam świadomość, że posiadane przeze mnie wrodzone predyspozycje, gdy będą odpowiednio rozwijane, za lat kilkanaście wydadzą owoc w postaci jakiej teraz nie chcę ograniczać mym wyobrażeniem.
Uprawiam ją jak oszustwo, gdy coraz częściej dochodzi do mej świadomości, że astrologia powinna być niczym drabina, po której się uprzednio wspiąwszy, należy ją w końcu odrzucić na zawsze.
Jest dla mnie niczym niewierna kochanka, która nie sypia ze mną wtedy kiedy ja chcę, tylko kiedy ona zechce; do tego wszystkiego zdradza mnie z innymi, a czasem wśród tych innych są nawet kobiety! Jest dla mnie niczym francuska prostytutka ubrana w płaszczyk naukowości i pokazująca mi matematyczne podwiązki, która stojąc na rogu wygwizduje marsyliankę. Kochałem ją, nienawidziłem, potem znów kochałem, by następnie znienawidzić, a ten kołowrót zmieniających się uczuć okazywał się być wpleciony w mechanizmy astro-kombinacji.
Dla Niej, o Niej, ale już nie w Niej...
Panto
|