Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

uprawianie astrologii
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 12
TEMAT: uprawianie astrologii
uprawianie astrologii 18 lat(a), 5 mies. temu  
słownik poprawnej polszczyzny podaje 4 znaczenia słowa uprawiać:
1.uprawiać rolę,warzywa
2.uprawiać nauki,sztukę
3.uprawiać sporty
4.uprawiać oszustwa
Stanisławm Szober/ wydanie z roku MCMLXXI/
Której z w/w dziedzin mozna przypisać astrologię,hę?
Czy astrologia podlega uprawie?...hehehe...smiesznie brzmi
dorin
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: uprawianie astrologii 18 lat(a), 5 mies. temu  
Obstawiałbym odpowiedź 2 i 4 :)
Z drugiej strony - 'uprawiać oszustwa' ? :huh:
Jako żyję nie słyszałem iżby w państwie naszem ktoś tak do rodaka się wysławiał :) "Roman K. uprawiał oszustwa podatkowe" - he he, brzmi dziwnie :P
Alias
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy, która nie została wymieniona a podlega uprawie i też nie wiem pod którą kategorię podpiąć. Sport? Czy może sztauka? hihi
nadir
graphgraph

nierząd jeszcze można uprawiać. (i co to będzie? sport?) W sumie to wiele rzeczy można uprawiać.
nadir
graphgraph

dorin napisała:
słownik poprawnej polszczyzny podaje 4 znaczenia słowa uprawiać:
1.uprawiać rolę,warzywa
2.uprawiać nauki,sztukę
3.uprawiać sporty
4.uprawiać oszustwa

Uprawiam ją jak rolę, gdy krok po kroku, centymetr po centymetrze przechodzę ją wzdłuż i wszerz w różnych porach roku.

Uprawiam ją jak warzywa, gdy biorę pieniądze za parę słów na temat czyjegoś horoskopu.

Uprawiam ją jak naukę, gdy przygotowuję różnego rodzaju zestawienia statystyczne na temat dekanatów, stopni, gwiazd stałych, etc., których nikt przede mną nie przygotowywał.

Uprawiam ją jak sztukę, gdy z gąszczy rozgałęziających się interpretacyjnych możliwości wyławiam tylko te, które puste słowa napełniają znaczeniem.

Uprawiam ją jak sport, gdy mam świadomość, że posiadane przeze mnie wrodzone predyspozycje, gdy będą odpowiednio rozwijane, za lat kilkanaście wydadzą owoc w postaci jakiej teraz nie chcę ograniczać mym wyobrażeniem.

Uprawiam ją jak oszustwo, gdy coraz częściej dochodzi do mej świadomości, że astrologia powinna być niczym drabina, po której się uprzednio wspiąwszy, należy ją w końcu odrzucić na zawsze.

Jest dla mnie niczym niewierna kochanka, która nie sypia ze mną wtedy kiedy ja chcę, tylko kiedy ona zechce; do tego wszystkiego zdradza mnie z innymi, a czasem wśród tych innych są nawet kobiety! Jest dla mnie niczym francuska prostytutka ubrana w płaszczyk naukowości i pokazująca mi matematyczne podwiązki, która stojąc na rogu wygwizduje marsyliankę. Kochałem ją, nienawidziłem, potem znów kochałem, by następnie znienawidzić, a ten kołowrót zmieniających się uczuć okazywał się być wpleciony w mechanizmy astro-kombinacji.

Dla Niej, o Niej, ale już nie w Niej...
Panto
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Piękne ! :)

Zastanawiam się kiedy dla mnie z pierwszego zauroczenia zmieni się w ostatnie spojrzenie, rzucone beznamiętnie kochance...
Zatracamy się w jej zapachu, w gąszczu włosów splatających się i rozplatających niczym kolejne układy planet w kolejnym horoskopie.
Zatracamy się w mistycznym uniesieniu obcowania z jej tajemniczością, w duchu modląc się aby tajemnicą dalej pozostała ... Jak każda tajemnica - ma sens tylko wtedy gdy jest tajemnicą.
Może z astrologią jest jak z miłością : przychodzi okryta wiosennym kwieciem, latem podrywa się do lotu po to by umrzeć w jesiennym deszczu ...
A może ...
zaczynam
bredzić ? :)

Pozdrawiam,
Alias
Alias
graphgraph

może.
Rudowłosa noc potrafi odurzyć i w głowie namieszać.
pozdr.
nadir
graphgraph

Do góryStrona: 12