Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Manifest - analiza przypadku
(1 wejść) (1) Gość
Forum dla astrologów i zaawansowanych, którzy chcą dzielić się swoimi spostrzeżeniami związanymi z astrologią. Forum zawiera kilka kategorii: astrologia wydarzeniowa, prognostyczna, wedyjska, czy studium horoskopów.
W dółStrona: 1234
TEMAT: Manifest - analiza przypadku
*
Manifest - analiza przypadku 1 Rok, 8 mies. temu  
przemawiają do mnie argumenty manifestu

To, że wyłączyłem w horoskopie planety transsaturniczne wynika z następujących powodów:

1. Jestem przesiąknięty współczesną astrologią, która – moim zdaniem – zbyt mocno skupia się na planetach trassaturnicznych zapominając przy tym o Słońcu, Księżycu i innych elementach horoskopu, które co noc gołym okiem obserwuję stojąc na balkonie.

2. Traktuję to jako ćwiczenie, które ma nauczyć mnie lepszego wnioskowania po sygnifikatorach szczegółowych a nie ogólnych. Tutaj są moje dwa źródła inspiracji:

www.astrolabium.pl/astrologia/zrodla/doktor/347-sygnifikatory
www.logonia.org/archiwalia/passwd/ed6/as6-8.htm

z ciekawości zajrzałam do swojego horoskopu i zastygłam .. ;) hehe .. bez planet transsaturnicznych nie wiem jak sie do tego zabrać

może zróbmy więc wspólnie taki przypadek pokazowy jak to powinno wyglądać
lucy
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Ostatnio zmieniany: 2010/07/09 18:14 Przez lucy.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Sól Tobie w oczy a pomiotło w zęby, czego dla mnie życzysz niech do Ciebie wróci. Niech tak się stanie."/

Re: manifest - analiza przypadku 1 Rok, 8 mies. temu  
lucy napisała:
z ciekawości zajrzałam do swojego horoskopu i zastygłam .. ;) hehe .. bez planet transsaturnicznych nie wiem jak sie do tego zabrać
Frawley pisze, że należy zacząć od oceny temperamentu. Tutaj masz zbiór linków, które do tej pory udało mi się na ten temat zebrać: www.astrolabium.pl/forum/28-astrologia-k...ry-temperamenty#7304 Od razu zaznaczam, że nie czuję się jeszcze dobrze w tym temacie, ale być może wspólnymi siłami uda nam się dojść do czegoś.

Sugeruję byś zaczęła od tych dwóch tekstów:

1. gryphonastrology.blogspot.com/2006/07/te...-which-is-right.html
2. leelehman.com/joomla/content/view/3/45/

Postaraj się na tej podstawie określić rodzaj temperamentu na jaki wskazuje ten horoskop.

Pzdr.

PS. Podeślij mi na priva (www.astrolabium.pl/kontakt) swoje dane, to w wolnej chwili podmienię kółko na to, na którym tutaj pracujemy. Przyzwyczajam się do patrzenia na jakieś koła i szczerze mówiąc mam problem z patrzeniem na inne. Twoje dane na kółku nie będą widoczne.
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Manifest - analiza przypadku 1 Rok, 8 mies. temu  
Oto horoskop:

> jak w programie "Z" usunąc z wykresu planety transsaturniczne?

Ten zrzut ekranowy powinien Ci pomóc. Ustawiam opcję 'Septener planets only'.

Napisz proszę, co Ci wyszło z tym temperamentem i jak dokładnie to liczyłaś. Jestem Ciekaw, co Ci wyszło.

Pzdr.
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/05/30 00:00 Przez panTo.

jeszcze do liczenia temperamentu nie miałam czasu się zabrać bo trochę mnie gonią obowiązki zawodowe i rodzinne ... ale będę miała w przyszłym tygodniu kilka dni samotności to posiedzę i mam nadzieje zagłębie się w ten mój horoskop ...

mam wątpliwość bo wszędzie mi wylicza mojego Jowisza w 29*59'56 ... a tu juz zapisany jako 0* Strzelca ... co w sumie by mi było chyba na rękę ;) hehe zawsze to we władctwie Jowisz ;) ... ale tak serio to nie wiem jak go mam analizować jako skorpioniastego czy jako strzelcowatego ... intuicyjnie czuję go jako skorpioniastego (w koniunkcji z marsem) ... ale John Frawley odrzuca intuicję ...

pozdr

ps. dziękuję za info o ustawieniach w programie
lucy
graphgraph
Sól Tobie w oczy a pomiotło w zęby, czego dla mnie życzysz niech do Ciebie wróci. Niech tak się stanie."/

ciekawe że moje osie prawie pokryły się z osiami manifestu ;)
lucy
graphgraph

lucy napisał:
mam wątpliwość bo wszędzie mi wylicza mojego Jowisza w 29*59'56 ... a tu juz zapisany jako 0* Strzelca
To była kwestia zaokrąglenia. Podmieniłem rysunek, już jest ok.

Pzdr.
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

1. wyliczyłam swój temperament ... nie wiem czy właściwie wyliczyłam i czy właściwie go określiłam ... wg mnie temperament zbalansowany z przewagą cholerycznego .... co w sumie by się nawet zgadzało z diagnozą psychologiczną ;) ... poczytałam tez ten opis astrogeneza.wordpress.com/2010/05/19/fr-...-medyczna-1932-cz-1/ i z tym też się zgadzam ...

tabelka z opisem jak wyliczałam swój temperament
Plik załącznika:
Nazwa pliku: temp_wyliczanie.doc
Wielkość pliku: 69120

2. jak zaczełam się przyglądać horoskopowi natalnemu w takiej wersji to "odkryłam" na nowo znaczenie starych formuł astrologicznych ... np. zwrot "aspekty do Księżyca okreslają to czy tamto" ... w tym horoskopie mam tylko 2 aspekty do Księżyca (we współczesnej wersji mam ich chyba 9) ... w ogole ilość aspektów w całym horosokpie jest niewielka co być może właśnie uwypukla najważniejsze elementy horoskopu

3. ale np brakuje mi mojego Plutona w VII domu, który ładnie opisuje zmiany jakie zachodzą w moim życiu pod wpływem innych ludzi

4. jaki powinien być następny ruch przy analizowaniu horoskopu natalnego?

pozdr
lucy
graphgraph

Do góryStrona: 1234
Moderatorzy: panTo