Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Astrologia karmiczna
(1 wejść) (1) Gość
Forum dla astrologów i zaawansowanych, którzy chcą dzielić się swoimi spostrzeżeniami związanymi z astrologią. Forum zawiera kilka kategorii: astrologia wydarzeniowa, prognostyczna, wedyjska, czy studium horoskopów.
W dółStrona: 1234
TEMAT: Astrologia karmiczna
Astrologia karmiczna 1 Rok, 11 mies. temu  
Wszyscy ludzie - w mniejszym lub większym stopniu - mają mgliste uczucie, że pragnęliby urodzić się na nowo
Antoine de Saint-Exupery

Reinkarnacja, znana także jako metempsychoza czy transmigracja, - to pogląd, wg którego dusza po śmierci może wcielić się w nowy byt fizyczny. Słowo inkarnować pochodzi się od słowa carnal oznaczającego materialnie (fizycznie) pojęte ciało i krew.
Inkarnacja dotyczy więc osoby zamkniętej w materialnym ciele – oznacza przyjęcie następnego, materialnego ciała po śmierci obecnego.
Reinkarnację nazywa się również transmigracją jaźni lub duszy. Jaźń przenosi się, czyli transmigruje ze starego lub bezużytecznego ciała do nowego.

Wiara w to, że człowiek może po śmierci powracać na Ziemię, jest bardzo stara. Stanowi trzon tak wielkich religii, jak buddyzm czy hinduizm. Temat ten porusza również Egipska Księga Umarłych, a także filozofowie świata antycznego.

O tym, że w biologii istnieje mechanizm dziedziczenia, nikt nie dyskutuje. A co z duszą człowieka? Jego pamięcią? Jego świadomością?
Podyskutujmy na ten temat. Astrologia karmiczna to obszar mało znany, ale interesujący. Zapraszam do wypowiedzi!
Koyasan
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Astrologia karmiczna 1 Rok, 11 mies. temu  
A ja myślałam że to od Ciebie się czegoś więcej na ten temat dowiemy:) Pozdrawiam:)
lula322
:)
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Systematycznie będę umieszczał nowe informacje :)
Koyasan
graphgraph

( dzięki tej stronce mam dobry humor o poranku)
lula322
graphgraph

Karma - przejaw cykliczności 1 Rok, 11 mies. temu  
Zawsze miałem problem z prawem karmy. Mimo, że przez jakiś czas praktykowałem buddyzm Zen, trzaskałem pokłony, ślubowałem niezliczone istoty wyzwolić i ślepe namiętności wykorzenić to z karmą miałem problem.

Teraz jest tak, że postrzegam to wszystko z tej perspektywy: www.astrolabium.pl/forum/3-astrologia-pr...inearny-w-astrologii

Mi jest bardzo blisko do chrześcijaństwa i z tego powodu z karmą mam problem. Ostatnio nawet kogoś opieprzyłem za to, że nosząc krzyżyk na piersi zapuszczał się w dywagacje na temat karmy.

Dużo do myślenia dały mi te rozważania na temat cykliczności i linearności czasu. Wiem, że zachodnia perspektywa podchodzi do czasu w linearny sposób. Pewnie to spadek po judeochrześcijaństwie, niemniej staram się do czasu podchodzić w sposób linearny, przynajmniej w wymiarze filozofii moralnej.

Pzdr.

PS. Z chęcią bym jeszcze coś więcej napisał, ale muszę wracać do roboty. Z racji Jowisza w Rybach 'klęska' urodzaju mi się zaczęła :)
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/02/19 12:11 Przez panTo.

Chrześcijaństwo a astrologia 1 Rok, 11 mies. temu  
Dla mnie osobiście zawsze bardzo ciekawa była kwestia, czy można nagiąć chrześcijaństwo dla własnych potrzeb ( i jeśli to robię, czy mam przekreślac siebie jako katoliczkę), jeśli można- drażliwe tematy typu karma nie są wówczas problemem ( astrologia i wróżby również).Jeśli nie można- muszę wybrać. (?)

Pozdrawiam
lula322
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/02/28 15:13 Przez lula322.

Chrześcijaństwo a astrologia 1 Rok, 11 mies. temu  
> muszę wybrać. (?)
1. www.astrolabium.pl/czytelnia/panto/393-do-panny-elektrycznosc
2. www.astrolabium.pl/czytelnia/panto/294-d...chaelu-vel-kwinkunks
3. Każdy chrześcijanin powinien być przede wszystkim zainteresowany swoim zbawieniem.

Odsyłam do wyznań Augustyna. Fragmenty o astrologii znajdziesz tutaj: mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_26.htm

Pzdr.
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/02/19 12:33 Przez panTo.

Do góryStrona: 1234
Moderatorzy: panTo