Dwanaście lat temu, gdy kończyłem pewien etap w moim życiu, dostałem od kogoś cieniutką książeczkę pt. Prorok. Byłem wtedy zbyt młody i niecierpliwy na przyswojenie zawartych w niej treści, które dzisiaj ponownie dotarły do mej świadomości...
Re: Khalil Gibran – Prorok 11 lat(a), 11 mies. temu
panTo napisał :
Dwanaście lat temu, gdy kończyłem pewien etap w moim życiu, dostałem od kogoś cieniutką książeczkę pt. Prorok. Byłem wtedy zbyt młody i niecierpliwy na przyswojenie zawartych w niej treści, które dzisiaj ponownie dotarły do mej świadomości...
A chciałbys powiedzieć co to są za treści?
Nie jest to za osobiste ?
To może po tylu latach przeczytaj "Szaleńca" tegoż autora.
Padają tam następujace słowa :" Tak oto stałem się szaleńcem. A w szaleństwie moim odnalazlem zarazem i wolność i bezpieczeństwo.Wolnośc samotności i bezpieczeństwo niezrozumienia.Bowiem ci , którzy nas rozumieją, biorą w niewolę część nas samych.Jednak nie będę chłepił się moim bezpieczeństwem.W więzieniu nawt złodziej nie musi obawaić się innego złodzieja "
P.S.
Proroka mam takie fajne wydanie z rysunkami autora, lubię u innych kompletność :)
P.S 2 :)
Przypomniał mi się cytat, z przedmowy do książki Emile AYar " Życie przed sobą "(b. dobra ). Brzmi on mniej więcej tak : " W byciu szalonym , jest radość, którą potrafi zrozumieć tylko inny szaleniec "