Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Unukalhai – Serce Węża – Alfa Węża
(1 wejść) (1) Gość
Gwiazdy stałe w astrologii. Opisy znaczeń gwiazd i gwiazdozbiorów. Gwiazdy stałe w horoskopach vipów. Techniki astrologiczne wykorzystujące gwiazdy stałe.
W dółStrona: 12
TEMAT: Unukalhai – Serce Węża – Alfa Węża
Unukalhai – Serce Węża – Alfa Węża 13 lat(a), 10 mies. temu  
Na Zodiaku zachodnim

Dług. eklip. w roku 1900: 20°40' Skorpiona
Dług. eklip. w roku 2000: 22°05' Skorpiona

Nazwa gwiazdy

W dosłownym tłumaczeniu z arabskiego Szyja Węża, ale też spotyka się określenie Cor Serpentis, co tłumaczymy jako Serce Węża.

Unukalhai – Cor Serpentis, czyli Serce Węża – Alfa Węża

Więcej o gwiazdozbiorze węża: www.astrolabium.pl/forum/24-gwiazdy-stal...i-waz--gwiazdozbiory

Źródło: www.constellationsofwords.com/stars/Unukalhai.html

Poniżej zadołączam bardzo ciekawą dyskusję, która wywiązała się w związku z tą gwiazdą a 17° Skorpiona opisywanym przez Leona Zawadzkiego.
panTo
Admin
graph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/18 02:09 Przez panTo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Serpentis - przeklęty stopień przeklętego znaku? 13 lat(a), 10 mies. temu  
Zastanawiałam się, czy nie umieścić tego tematu w dziale o gwiazdach stałych. Jednak zdecydowałam się dać go tutaj, gdyż jak piszę poniżej, nie wiem, czy sprawa dotyczy gwiazdy, a jeśli tak, to której.

Gdy niedawno dowiedziałam się o istnieniu określonego stopnia w znaku Skorpiona, zwanego "przeklętym stopniem przeklętego znaku", temat mnie zaintrygował, gdyż wg Zawadzkiego i programu Astrolog jest to 17 stopni Skorpiona i miałabym mieć tam Urana. Jednak, gdy zaczęłam szukać informacji w źródłach anglojęzycznych, okazało się, że podają one jednak 19 stopień Skorpiona. Jest to punkt zwany Serpentis, określany jako bardzo maleficzny, przynoszący wielkie nieszczęścia.

www.astrologycom.com/fixedstars.html

I tu zaczynają się wątpliwości. Niektóre źródła bowiem podają, że punkt ten nie jest powiązany z gwiazdami stałymi i nie podlega precesji:

books.google.pl/books?id=pzaPpyZFzpEC&am...strology&f=false

Z kolei w tej dyskusji (pierwszy link poniżej) utożsamiają Serpentis z Unukalhai, natomiast w drugim linku znajduję Unukalhai jako gwiazdę stałą, będącą obecnie w 22 st. Skorpiona.

www.astrologyweekly.com/forum/archive/index.php/t-1996.html

www.constellationsofwords.com/stars/Unukalhai.html

Z kolei poniższy link wskazuje, że obecnie w tym punkcie jest Zuben Alschemali (ang. North Scale), utożsamiana z inteligencją i sławą, ale także przemocą i tragedią.

www.astrocollege.com/campus/dictionary.c...H&TERM=Serpentis

Ciekawa jestem, jak to w końcu jest i kto ma rację. Po pierwsze - skąd ta rozbieżność położenia (17 i 19 st. Skorpiona), skoro wg niektórych jest to punkt stały nie podlegający precesji? Czy może jednak jest to gwiazda, a jeśli tak, to która? Nie ukrywam, że interesuje mnie to osobiście, gdyż jeśli przyjmiemy wersję wg Zawadzkiego i programu Astrolog, mam w horoskopie układ mówiący o piekielnej inteligencji i zdolności do astrologii, a zarazem bardzo niebezpieczny, kojarzący mi się z posiadaniem odbezpieczonej broni, którą nie umiem się dobrze posługiwać. Jeśli jednak przyjąć inne wersje, cała ta kwestia mnie nie dotyczy.
stargazer
Admin
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/01/17 13:52 Przez stargazer.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

17° Skorpiona 13 lat(a), 10 mies. temu  
Magda

To, o czym piszesz, wydaje się bardzo ciekawym tropem! Dzięki za wiele cennych linków, które podesłałaś. Kilka moich uwag do tego, co piszesz. 17° Skorpiona w Astrologu Zawadzkiego został opisany następująco:

"Przeklętym stopniem przeklętego znaku" nazywali astrologowie arabscy 17° Skorpiona. Obdarza on bowiem niebywałą inteligencją i człowiek, obdarowany jego wpływami,potrafi przenikać, jak ostrze sztyletu, w głąb każdego problemu, na którym skupi uwagę. Dlatego też inną nazwą tego punktu jest "sztylet". Źródło: Leon Zawadzki, Astrolog
Pamiętam, jak kilka lat temu dowiedziałem się o tym stopniu. Również chciałem tam poszukać jakiejś gwiazdy, która by mi to wyjaśniła. Jakoś chcę to połączyć z Antares, która jest Sercem Skorpiona, a teraz ze względu na precesję przebywa w okolicach 8-9° Strzelca. Poszedłem takim tropem:

Skoro Zawadzki pisze, że to astrologowie arabscy opisywali ten punkt, trzeba zobaczyć, co w okolicach tego stopnia znajdowało się w momencie, gdy rozwijała się astrologia arabska.

W horoskopie Al Biruniego (słynny astrolog arabski) sporządzonym na 973 rok Antares przebywa w 25-26° Skorpiona. W horoskopach sporządzonych na 100 rok, czyli na czasy narodzenia Ptolemeusza, Antares przebywa w okolicach 13-14° Skorpiona. Może więc mamy do czynienia z tradycją, która zrodziła się w okolicach VI wieku, gdzie Antares byla w 18-19° Skorpiona?

Zachęcam do patrzenia na to z takiej perspektywy. W tym łączeniu symboliki stopni ze znakami zodiaku musisz uwzględniać precesję, bo źródła powstały na tyle daleko, że gwiazdy zdążyły od tamtego czasu zmienić położenie na ekliptyce o kilka, czy kilkanaście stopni.

> Ciekawa jestem, jak to w końcu jest i kto ma rację.

Nie podchodź do tego jak naukowiec, który ma rozstrzygnąć, kto ma racje. Może to jest tak – jak już wczoraj pisałem – że działanie jest tym mocniejsze im więcej na temat takiego punktu, czy gwiazdy napisano? Osobiście staram się w to zbytnio nie wkręcać, mieć dystans do tego i traktować te badania jako coś z zakresu kulturoznastwa. Zachęcam do takiego patrzenia.

> wg Zawadzkiego i programu Astrolog, mam w horoskopie układ mówiący o piekielnej
> inteligencji i zdolności do astrologii, a zarazem bardzo niebezpieczny, kojarzący
> mi się z posiadaniem odbezpieczonej broni, którą nie umiem się dobrze posługiwać.
> Jeśli jednak przyjąć inne wersje, cała ta kwestia mnie nie dotyczy.

Magda, ale to przecież ewidentnie Ciebie dotyczy. To się nie zmieni, jeżeli gdzieś przeczytasz, że to 19 stopień, a nie 17. Po prostu masz piekielną inteligencję, etc... Poza tym skoro Zawadzki tak napisał, to nie ma co tego podważać. To już funkcjonuje na gruncie polskiej astrologii.

Na marginesie dodam, że kilku lat obserwuję dziewczynę, która w 17 stopniu Skorpiona ma Marsa, w 11 Saturna, a wszystko dzieje się w obrębie VII domu. Dziewczyna piękna jest ciałem, ale umysł ma brzydki, źle ludziom życzy. Mieszka z matką, która twierdzi, że maltretuje ją psychicznie. Ostatnio cała sprawa skończyła się na policji. Dziewczyna powinna się leczyć, tak orzekł lekarz, ale nie chce, jest za inteligentna na tych wszystkich psychoterapeutów, potrafi ich intelektualnie przechytrzyć...

Jeszcze raz dzięki za linki, jak coś znajdę, to się odezwę. A Ty może poszukaj od kiedy jest taka tradycja i kto o tym pisał, to może uda nam się pod to jakąś gwiazdę stałą podczepić.

Pozdrawiam
Tomasz

PS. A wszystko pisane 17 stycznia :)
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/17 15:18 Przez panTo.

Re: 17° Skorpiona 13 lat(a), 10 mies. temu  
Próbowałam szukać coś na temat wspomnianej przez Ciebie tradycji i zakręciłam się jeszcze bardziej. Pod tym linkiem:

books.google.pl/books?id=x4qVPl-qpNQC&am...strology&f=false

znalazłam coś o Alpha Serpentis, utożsamianej w dawnych czasach z Cor Serpentis (czyżby to punkt, o który nam chodzi?) i z .... Ras Alhague (Ras Alaugue), która jest teraz w 22 st. Strzelca.

Natomiast ogromna większość stron i źródeł na ten temat twierdzi, że jest to po prostu określony punkt w zodiaku, którego się nie przesuwa precesyjnie - i trzymają się wersji 19 Skorpiona. Skąd to wiedzą - nie piszą :) (choć jeszcze będę drążyć).

Znalazłam jeszcze, że podobnym maleficznym stopniem jest 22 st. Lwa, wskazujący na brak swobody działania we własnym imieniu i bycie swoim własnym wrogiem. Mój IC....
stargazer
Admin
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/01/17 15:54 Przez stargazer.

17° Skorpiona = Cor Serpentis? 13 lat(a), 10 mies. temu  
Źródło: www.constellationsofwords.com/Constellations/Serpens.html

Magda, możesz zapoznać się z tym tekstem i parę rzeczy przetłumaczonych tutaj wrzucić, tak, byśmy mogli się co nie co zorientować o czym tam piszą?

Serpens to Wąż a Cor Serpentis, to chyba Serce Węża (Cor Leonis = Serce Lwa. porównaj: www.astrolabium.pl/astrologia/artykuly/2...wska-gwiazda-regulus). Pamiętamy chyba węża tego, który dał Adamowi i Ewie owoc z drzewa poznania dobrego i złego. Wąż inteligentny był, bystry, przebiegły... Łączy mi się to z 17° Skorpiona

> Znalazłam jeszcze, że podobnym maleficznym stopniem jest 22 st. Lwa,
> wskazujący na brak swobody działania we własnym imieniu i bycie swoim własnym wrogiem.

Ładne :)

Rozmawiamy o tej gwieździe:

Źródło: www.constellationsofwords.com/stars/Unukalhai.html
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/17 16:17 Przez panTo.

Re: 17° Skorpiona = Cor Serpentis? 13 lat(a), 10 mies. temu  
Chyba jesteśmy na tropie :) Skojarzenie z wężem wiele by wyjaśniało. W zalinkowanym przez Ciebie tekście pojawia się interpretacja węża jako kundalini (słowo to jest tłumaczone jako "zwinięty", "wijący się jak wąż"). Kundalini to energia życiowa, odpowiedzialna za moc twórczą i zdolności. Budzenie jej i "podnoszenie" jest celem różnego rodzaju praktyk duchowych. Jednakże przebudzona może być bardzo niebezpieczna i należy się z nią umiejętnie obchodzić. Inne skojarzenie - jad węża, w zależności od zastosowania, może być lekiem lub śmiertelną trucizną.
stargazer
Admin
graphgraph

17° Skorpiona rozjaśniony uranicznie 13 lat(a), 10 mies. temu  
> Chyba jesteśmy na tropie

Magda, nie chyba, tylko na a pewno! Ja patrzę na to tak. Świat musiał czekać do 79 roku, kiedy to Uran wstąpił do 17° Skorpiona. Narodziła się wtedy niejaka Stargazer, której Słońce z tym układem było połączone. W dniu kiedy Księżyc przechodził przez jej MC, a Uran w jej horoskopie tym MC władał, Stargazer postanowiła rozjaśnić światu znaczenie 17° Skorpiona. W ten oto sposób zrealizowała swój horoskop, który nosił w sobie potencjał rozjaśnienia znaczenia tego stopnia. Z racji, że Jowisz w ostatnich stopniach Wodnika – a ponoć to ważne stopnie dla astrologii – wnioskuję, że odkrycie to jest znamienne i ważne.

I tyle. Możemy teraz iść dalej, do tego 22° Lwa :) Tyle gwiazd jeszcze przed nami :)

Dziękuję, że pomogłaś mi rozwiązać zagadkę, nad którą głowiłem się przez lat kilka. Twoje odkrycie bardzo rozjaśnia znaczenie mojego horoskopu. Na Sercu Węża mam Rahu, a to wiele mi wyjaśnia.
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Do góryStrona: 12