Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Horoskop Polski (11 listopada 1918)
(1 wejść) (1) Gość
Komentujemy tu bieżące wydarzenia w świetle aktualnych konfiguracji planetarnych. Omawiamy również horoskopy państw.
W dółStrona: 1234
TEMAT: Horoskop Polski (11 listopada 1918)
*
Horoskop Polski (11 listopada 1918) 18 lat(a), 9 mies. temu  
To, co się ukaże w tym wątku, jest relacją z badań nad horoskopem Polski, które obecnie prowadzę. Zacznę może od tego, że z wielu dat, które można uznać za symboliczny moment powstania Polski postanowiłem wybrać datę 11.11.1918 i sprawdzić, jak horoskop sporządzony na ten moment koreluje z ważnymi historycznymi zdarzeniami.

Nie udało mi się dotrzeć do informacji kiedy dokładnie nastąpiło przekazanie Piłsudskiemu przez Radę Regencyjną pełni władz. Z kroniki XX wieku dowiedziałem się, że miało to miejsce wieczorem. Nicolas Campion podaje godzinę 12.00, z tym, że używa czasu wschodnioeuropejskiego. Przy wpisaniu tej godziny w programie Astrolog, zostaje ustawiony czas środkowoeuropejski. Tak więc powstaje problem czasu, na który sporządzić horoskop.

Aby się nie wikłać w różne niejasności, które mogą tylko wstrzymywać postęp prac, postanowiłem sporządzić horoskop na wschód Słońca w Warszawie w dniu 11.11.1918 i sprawdzić, jak koreluje ze zdarzeniami historycznymi. Dodam, że horoskop ten ma mieć zastosowanie tylko i wyłącznie prognostyczne, tak więc nie należy na jego podstawie mówić jaki jest psychologiczny rys Polski, choć z drugiej strony, kto wie, czy nie znajdzie się tam kilku interesujących informacji.

Sporządzony horoskop wygląda w następujący sposób:

Zainteresowanych odsyłam do wątku, w którym podałem informacje na temat Polski, których autorem jest Pan Leon Zawadzki, a które znalazłem na czeskim forum dyskusyjnym. Znajdziecie je w wątku o tytule Polska - ważne daty

Pozdrawiam
Pantomas
panTo
Admin
graph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/11 02:08 Przez admin.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Polska - tranzyty Saturna 18 lat(a), 9 mies. temu  
W pierwszej kolejności postanowiłem sprawdzić, jak na horoskopie sporządzonym na wschód Słońca w Warszawie w dniu 11.11.1918, działają tranzyty Saturna. Pracuję jeszcze nad tym, ale na razie umieszczam to, co udało mi się znaleźć.

## Tranzyty Saturna ##

Mc - 10.1919 - 07.1920

As - 11.1925
- 15.11.1925 - Rzad Grabskiego - koniec
- 12.05.1926 - Zamach Majowy

Ic - 04.1935 - 01.1936
- 23.04.1935 - Konstytucja Kwietniowa
- 10.05.1935 - Smierc Pilsudskiego

Ds - 05.1941
- 30.07.1941 - Uklad Sikorski-Majski
- 14.08.1941 - Armia polska w ZSRR

Mc - 08.1949

AS - 12.1954 - 09.1955
- 14.05.1955 - Uklad Warszawski
- 13.03.1956 - Smierc Bieruta
- 28.06.1956 - Strzaly w Poznaniu

Ic - 02.1965
- jakies afery z kościołem przed 1000 leciem.

Ds - 06.1970-03.1971
- 12.1970 Wydarzenia Grudniowe

Mc - 09.1978-05.1979
- 16.10.1978 - Wojtyla Papierzem
- 02.06.1979 - Pierwsza wizyta Papieza

AS - 11.1984
- 30.10.1984 - Smierc Popieluszki

Ic - 04.1994 - 12.1994

Ds - 04.2000
- być może ma to związek ze wstąpieniem Polski do Nato, które nastąpiło w marcu 1999

Mc - 11.2007 -07.2008
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Polska - Wałęsa Prezydentem 18 lat(a), 9 mies. temu  
Cała sprawa przypomina horoskop Rosji sporządzony na moment Rewolucji Październikowej, w którym Słońce znajduje się również w Skorpionie. Na podstawie przejścia tranzytującego Plutona przez Słońce horoskopu Rosji wielu astrologów już w latach 70 prognozowało upadek systemu komunistycznego. Przejscie Plutona przez Słońce horoskopu Rosji zamanifestowało się na planie fizyczny Pieriestrojką Gorbaczowa.

Jest to bardzo podobne do oddziaływania Plutona na Słońce w horoskopie Polski. Oto horoskop, na który nałożone są tranzyty z dnia zaprzysiężenia Lecha Wałęsy na prezydenta. Moment dość istotny, gdyż ten moment można uznać za nowe symboliczne narodziny III Rzeczpospolitej. Oto horoskop:

A tutaj rozkład graficzny tranzytów Plutona w latach 1989-1991:

I teraz kilka znaczących dat związanych z tym oddziaływaniem:

kwiecień 1989 - Ogrągły Stół
24.08.1989 - Mazowiecki zostaje premierem.
22.12.1990 - Zapszysiężenie Wałęsy
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/11 02:05 Przez admin.

Re: Polska - II Rzeczpospolita 18 lat(a), 9 mies. temu  
Założenie jest takie, by najpierw dokładnie sprawdzić, czy horoskop "wschodu Słońca" działa w dwudziestoleciu międzywojennym. Inaczej mówiąc, czy koreluje z ważnymi zdarzeniami z tamtego czasu.

Może na początek dwa mocno wstrząsające zdarzenia w II Rzeczpospolitej:

1) 16.12.1922 - Zamach na Narutowicza

W horoskopie zwraca szczególną uwagę kwadratura Neptuna do Słońca, której orb jest bardzo dokładny. Poza tym Uran i Mars w pobliżu wierzchołka IV domu, który w astrologii mundalnej może symbolizować partie opozycyjne. Tak więc Uran w IV domu może wskazywać na duże ożywienie działań partii opozycyjnych i możliwość zachwiania fundamentami państwowości. Zresztą co tu taleko szukać, wystarczy jak popatrzymy na to, co się dzieje obecnie. Przecież Uran znajduje się niemalże w tym samym miejscu, co i wtedy.

2) 01.09.1939 - II Wojna Światowa

W tym przypadku zwraca uwagę Uran na Descendencie, który symbolizuje kontakty z sąsiadami. Co do wybuchu wojny, to zdaję sobie sprawę z tego, iż jest to na razie ciut mało i trzeba jeszcze poszukać.
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/11 02:06 Przez admin.

Re: Polska - Rząd Grabskiego 18 lat(a), 9 mies. temu  
Zacznę może od takiej małej dywagacji. Oto tranzyty na dzień 16.12.1922, którym dokonano zamachu na Narutowicza.

Gdybym patrzył na ten horoskop i chciał cokolwiek prognozować na przyszłość, to zwróciłbym uwagę na to, że lada moment Jowisz wejdzie do I domu, co będzie się wiązało z rozrostem państwa i ożywieniem gospodarczym, potem będzie w II domu, co rokuje na poprawę sytuacji finansowej państwa i zaraz po tym nastąpi jakiś dziwny krach, który będzie związany z wejściem Saturna do I domu. Zwykle aspekt ten nazywam symbolicznym obumarciem. W tym przypadku można powiedzieć, że w narodzie zapanuje żałoba (np 1984 roku przy wejściu Saturna do I domu miało miejsce zamordowanie ks. Jerzego Popiełuszki).

No i zobaczmy co się dalej dzieje:

19.12.1923 - Rząd Grabskiego

15.11.1925 - Rząd Grabskiego - Koniec

12.05.1926 - Zamach Majowy

To wszystko jest takie zastanawiające...
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/11 02:07 Przez admin.

Re: Polska - Rząd Grabskiego 18 lat(a), 9 mies. temu  
Świetna analiza. A moze pokusilbys sie o zbadanie zaleznosci miedzy horoskopami Polski i innych krajow? To dopiero mogloby byc ciekawe.
kwestor
graphgraph

Re: Polska - do Kwestora 18 lat(a), 9 mies. temu  
kwestor napisał:
Świetna analiza. A moze pokusilbys sie o zbadanie zaleznosci miedzy horoskopami Polski i innych krajow? To dopiero mogloby byc ciekawe.
Witaj Kwestorze

Owszem, propozycja jest ciekawa, choć muszę Ci się przyznać, że na razie jestem pochłonięty astrologią prognostyczną. Nie ma co ukrywać, że nasza zachodnioeuropejska astrologia mimo iż została stworzona do przewidywania zdarzeń w przyszłości, przeżywa obecnie kryzys na tym polu. Wystarczy tylko spojrzeć na książki, które się ukazują na rynku. Dużo w nich psychologizowania i nadmiernej symboliki, a za mało konkretów. Przynajmniej tak to widzę i mi tego brakuje.

Na razie staram się sprawdzić jak działają różne techniki prognostyczne na horoskopach mundalnych, by na podstawie zebranego materiału empirycznego móc zająć się poważnym prognozowaniem przyszłości.

Serdecznie pozdrawiam
Pantomas
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Do góryStrona: 1234