To, co się ukaże w tym wątku, jest relacją z badań nad horoskopem Polski, które obecnie prowadzę. Zacznę może od tego, że z wielu dat, które można uznać za symboliczny moment powstania Polski postanowiłem wybrać datę 11.11.1918 i sprawdzić, jak horoskop sporządzony na ten moment koreluje z ważnymi historycznymi zdarzeniami.
Nie udało mi się dotrzeć do informacji kiedy dokładnie nastąpiło przekazanie Piłsudskiemu przez Radę Regencyjną pełni władz. Z kroniki XX wieku dowiedziałem się, że miało to miejsce wieczorem. Nicolas Campion podaje godzinę 12.00, z tym, że używa czasu wschodnioeuropejskiego. Przy wpisaniu tej godziny w programie Astrolog, zostaje ustawiony czas środkowoeuropejski. Tak więc powstaje problem czasu, na który sporządzić horoskop.
Aby się nie wikłać w różne niejasności, które mogą tylko wstrzymywać postęp prac, postanowiłem sporządzić horoskop na wschód Słońca w Warszawie w dniu 11.11.1918 i sprawdzić, jak koreluje ze zdarzeniami historycznymi. Dodam, że horoskop ten ma mieć zastosowanie tylko i wyłącznie prognostyczne, tak więc nie należy na jego podstawie mówić jaki jest psychologiczny rys Polski, choć z drugiej strony, kto wie, czy nie znajdzie się tam kilku interesujących informacji.
Sporządzony horoskop wygląda w następujący sposób:
Zainteresowanych odsyłam do wątku, w którym podałem informacje na temat Polski, których autorem jest Pan Leon Zawadzki, a które znalazłem na czeskim forum dyskusyjnym. Znajdziecie je w wątku o tytule
Polska - ważne daty
Pozdrawiam
Pantomas