-----Original Message-----
From: Pantomas
Sent: Tuesday, August 17, 2004 9:53 AM
To:
astrologia@yahoogroups.com
Subject: [astrologia] Watykan
Witam serdecznie
Czy ktos z Panstwa posiada horoskop Watykanu? Wiem, ze po swiecie krazy horoskop, ktory pojawil sie w ksazce Nicholasa Campiona "World Horoscopes", w ktorej pojawia sie data 07.06.1929 godz. 11.00 (CET), a Ascendent wypada w 4 stopniu Panny.
Anglojezyczni astrologowie zwracaja uwage na aspekty do osi tego horoskopu podczas smierci papiezy. I tak:
- Pisus XI zm. 10.02.1939 - t. Pluton sekstyl MC (troche naciagane)
- Pius XII zm. 09.10.1958 - t. Pluton koniunkcja Ascendent;
- Jan XXIII zm. 03.06.1963 - t. Uran koniunkcja Ascendent;
- Paul VI zm. 06.08.1978 - t. Saturn 1.25 st. przed Ascendentem
- Jan Pawel I zm. 28.09.1978 - t. Saturn kilka stopni za Ascendentem.
Dodatkowo zauwazylem, ze:
- w przypadku smierci dwoch ostanich papiezy progresywny Ksiezyc znajdowal sie w VIII domu.
- podczas zamachu na Jana Pawla II Uran przechodzil przez IC
- urodzeniowa opozycja Uran-Saturn w horoskopie Karola Wojtyly przypada dokladnie na os Asc-Dsc tego horoskopu.
Teraz Uran tranzytuje Descendent i troche sie tym zaniepokoilem. Zrobil to juz raz 30 marca, a jeszcze sa dwa przejscia 27 sierpnia tego roku i 21 stycznia w roku przyszlym.
No, ale wroce do mojego pytania, bo ten horoskop Watykanu jest dla mnie taki troche naciagany, choc z tego co wiem, ksiazka Campiona jest szalenie popularna, a daty, ktore sie tam pojawiaja uwaza sie za obowiazujace. Moze ktos z Panstwa wie jak Campion uzasadnia te date?
I jeszcze jedna uwaga. Z tego co ostatnio udalo mi sie odnalezc w sieci wynika, dosc waznym dokumentem, na ktory mozna by zrobic horoskop Watykanu byly tzw. Traktaty Lateranskie, ktore zostaly podpisane 11.02.1929 roku, ale niestety nie moge znalezc godziny, kiedy zostaly podpisane. Bardzo mnie ciekawi dlaczego Campion podal date 07.06.1929, a nie date podpisania tych traktatow.
Tak czy inaczej dziele sie tym co udalo mi sie znalezc i mam swiadomosc, ze to moze te moje poszukiwania moga byc dla niektorych troche naganne, ale coz ja mam biedny zrobic, przeciez nie bede o tym rozmawial z moja matka. Po prostu sie zaniepokoilem.
Bede szalenie wdzieczny za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Pantomas