Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
W dółStrona: 12
TEMAT: Aspekty Saturna do Plutona
Aspekty Saturna do Plutona 1 Rok, 9 mies. temu  
Cykle Saturna i Plutona mają dla mnie szczególne znaczenie. Mam w horoskopie natalnym aplikacyjną koniunkcję ( Orba 6 st) Saturna z Plutonem. Do tego dzień moich narodzin jest dość szczególny, bo wiąże się z dniem wybuchu stanu wojennego w Polsce: 13.12.1981, tylko godzina późniejsza.
Doświadczenie koniunkcji Saturna z Plutonem dotknęło mnie na razie na poziomie psychicznym. Pluton tworzy najściślejszy aspekt z Księżycem, dlatego zapewne tranzyty dotyczące tego połaczenia najbardziej wpływają na mój stan emocjonalny. Stan mojej psychiki w czasie gdy Saturn stanął w opozycji do urodzeniowego mogę porównać do wybuchu stanu wojennego.
Bardzo trafnie koniunkcję Saturna z Plutonem opisuje Liz Greene w swojej książce o Saturnie. Chciałabym tu przytoczyć kilka fragmentów, z tej książki, które tak dokładnie opisują doświadczenia związane z aspektami Saturna do pLUTONA.
„Spośród wszystkich planet jedynie Pluton jest prawdziwym przyjacielem człowieka,.., gdy ma się takiego przyjaciela, niepotrzebni są wrogowie…Obydwie planety prowadzą człowieka w mrok, niosąc obietnicę zdobycia mądrości przez cierpienie i oczyszczenie w ogniu…Upadek zewnętrznych wartości prowadzi człowieka do zetknięcia ze śmiercią…gdy zdamy sobie sprawę, że jedynie człowiek, który stracił wszystko, rozumie, że nie jest tym, co stracił, lecz czymś o wiele większym…Aspekty Saturna do Plutona często korelują z podatnością na obsesję. Wydaje się, jakby człowiek z tym połączeniem w starannie zaplanowany sposób zmierzał do autodestrukcji. Może być świadomy tego dążenia, lecz nie nie jest w stanie nad nim zapanować… Pluton umożliwia rozwój za sprawą destrukcyjnej strony emocji. Często występuje tu element przymusowej separacji, utraty albo nieodwracalnego zniszczenia czegoś głęboko upragnionego lub kochanego. Może to być bliska osoba lub coś bardziej abstrakcyjnego – ceniony ideał, przekonanie lub sposób życia…Coś w psychice człowieka każe mu poddać się doświadczeniom, które rwą na strzępy wszystkie jego pragnienia i zmuszają go da analizy siebie, aż odnajdzie własne wewnętrzne centrum niezależne od więzi emocjonalnych…Osobowości ludzi z aspektami Saturna do Plutona bywają bardzo dramatyczne. W jakiejś dziedzinie życia przejawiają oni skłonność do przesady i rozdymania doświadczeń, aż nabiorą one mitycznych proporcji…Depresja, rozpacz i nieustanne zgłębianie własnej duszy to charakterystyczne cechy tych połączeń…Człowiek będzie musiał przebrnąć przez cierpienie, samotność, jakiegoś rodzaju tragedię lub wielki wstrząs emocjonalny, który nieświadomie sam do siebie przyciągnął. Osoba z aspektem Saturna do Plutona zwykle nie pozwala sobie na to, by cokolwiek uszło jej na sucho. Łatwe prześlizgiwanie się przez życie nie jest dla niej…Cała skorupa ego może ulec zagładzie, dzieki czemu powstaje nowe centrum świadomości..związek z doświadczeniami szczytowymi, które gwałtownie przenoszą człowieka na nowy poziom świadomości, wykraczający poza zwykłe schematy postrzegania…Po okresie absolutnej izolacji pojawia się błysk intuicji, który pomaga podnieść się z gruzów z nowym spojrzeniem i nowym celem w życiu..wydaje się konieczne, by człowiek dotarł do granic swej wytrzymałości emocjonalnej i pozbył się pragnień.. Destrukcję przechodzi jedynie małe ja, symbolizowane przez sztywna saturnową skorupkę ochronną..Kruszenie tej struktury jest pewnego rodzaju śmiercią, gdyż cały swiadomy system punktów odniesienia jednostki traci znaczenie. Jednakże doświadczenie to prowadzi do transformacji.”
Przeszłam to w czasie okresu dojrzewania. Cały system wartości legł w gruzach, wściekłość, bezsilność, frustracja, rozpacz doprowadziły mnie na samo dno. Potem pustka, samotność człowieka, który sam ocalał po wojnie i ogląda obszar zniszczenia, całkowicie już odarty z emocji, które sięgnęły szczytu, by potem rozpłynąć się w braku jakiegokolwiek odczuwania. A potem powolne stawanie na nogi i budowanie nowego lepszego świata na gruzach starego.
AGA
neptis
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Aspekty Saturna do Plutona 1 Rok, 9 mies. temu  
Zastanawiam sie nad tym bo mam w horoskopie bardzo luzna koniunkcje, az 10 stopniowa miedzy tymi planetami (jestem rocznik '83). Byl taki czas w moim zyciu, ze faktycznie przezylam wstrzas zwiazany ze smiercia i byl to czas absolutnej izolacji. Moze nie doslownie od wszystkiego i wszystkich ale bardo dlugo to przezywalam obwnijac sie i izolujac sie od ludzi. Z perspektywy czasu widze jedak, ze byla to bardzo gruntowna przemiana mojej osobowosci i finalnie po zakonczeniu okresu tej "zaloby" jednak jestem innym czlowiekiem.
black_halo
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Black Halo

Wydaje mi sie że 10 -cio stopniowe koniunkcje sa uwzgledniane generalnie do świateł:)

Poza tym zarówno Pluton jak i Saturn to nie są planety osobiste , więc cały rocznik może mniej wiecej taki układ

Pozdrawiam:)
lula322
:)
graphgraph

No wlasnie tez mnie to zastanawia bo to aspekt pokoleniowy ale jednak to jedno wydarzenie w zyciu bardzo mi pasuje do opisu.
black_halo
graphgraph

W moim radixie to najdokładniejszy aspekt. Saturn 4cancer43, Pluton 4libra47.
Teraz aktywowany, jak będzie po, to opowiem (jeszcze kilka miesięcy przynajmniej)

Pozdrawiam przyjaciół Saturna i Plutona.
michael
Admin
graphgraph
Płeć: Mężczyzna kwinkunks23 Kwinkunks Blog Miejsce: Gdańsk Urodziny: 10/10
s1.polchat.pl/chat.php?_room=chat_astrolabium
"Jedyna wolność to zwycięstwo nad samym sobą."
Fiodor Dostojewski
"Wniosek to punkt w którym nie masz już siły dalej myśleć."
Eddie Murphy

U mnie między Saturnem a Plutonem występuje paralela

Wiec chyba generalnie pies drapał.

Obojetny układ.

Prawda ?

Do dziś nie wiem jak wyznaczać paralele ( nie jestem pewna czy moje wyznaczanie jest wlaściwe, zerkam po deklinacjach) , a ostatnio o nich była tu mowa w kontekście gwiazd stałych ( liczą sie koniunkcje i paralele ). Jak to sprawdzac ?

Pozdrawiam

Paula W.
lula322
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/04/18 19:10 Przez lula322.

tzn. jak wyznaczać paralele do gwiazd stałych ?

Paula Weronika
lula322
graphgraph

Do góryStrona: 12