Ruch planet a domy, o co w tym chodzi ??? 13 lat(a) temu
Witam
Mam problem.Dopiero zaczynam przygodę z astrologią i nie mogę zrozumieć, ruchu planet a domy. No niby proste. Idzie sobie planeta w naszym "kółku" i zmienia domy no fajnie. Oczywiście upraszczam.
Chcemy zobaczyć kiedy dana planeta będzie w domu X czy Y. Mamy do dyspozycji zmianę daty od roku do sekundy. O ile rozumiem (albo tak mi się wydaje) zmiany w zakresie rok, miesiąc i dzień to nie wiem jak sobie poradzić z resztą.
Weźmy przykład, mamy datę np: 9.08.1985 godz.21:35 Poznań. Interesuje nas Mars. Na tą godzinę jest w V domu, kiedy będzie w IV domu???. Według mnie używając skoku co 1 dzień to 25.09.1985 g. 21:35, ale... także tego samego dnia tj. 9.08.1985 o godz. 23:04 (MINUTOWE skoki). I tu u mnie zaczynają się schody. Zapewne jest to związane z dobą i może domy nie mają tu znaczenia. No ale jak godzinę z przykładowej daty przesuniemy na godz.20:09. Czyli mam 09.08.1985 g 20:09 to mamy Marsa na początku VI domu i IV dom osiągnie 3.11.1985 itd.
Innymi słowy nie mogę zrozumieć zmiany pozycji domów przy mniejszych jednostkach. Mam nadzieję że udało mi się wytłumaczyć w czym mam problem (oprócz fachowej wiedzy oczywiście :) ). Może mi ktoś to wytłumaczyć, jakieś linki do poczytania. Mile widziane przykłady co bym mógł wklepać do programu i osobiście to zobaczyć :). Nie wiem czy ja źle szukam czy co ale nie znalazłem nigdzie w necie nic o tym.
Re: Ruch planet a domy, o co w tym chodzi ??? 13 lat(a) temu
Witaj Wojtek
Są dwie rzeczy, które musisz wziąć w tym swoim wnioskowaniu pod uwagę:
1. Ruch wirowy ziemi wokół własnej osi – pełen obrót ma miejsce w ciągu 24 godzin. W tym przypadku oś ASC-DSC zostaje nieruchoma, a planety razem ze znakami kręcą się ruchem zgodnym ze wskazówkami zegara. Tutaj wychodzi na to, że planeta przebywa w 1 domu średnio 2 godziny.
2. Ruch obrotowy ziemi i innych planet wokół Słońca. Tutaj planety podążają ruchem przeciwnym do wskazówek zegara i przechodzą przez kolejne znaki – Baran, Byk, Bliźnięta, etc... To podejście stosuje się przy badaniu tzw. tranzytów planet, gdzie sprawdza się, w jakim domu aktualnie przebywa tranzytująca planeta. Przebywanie planety w danym domu uzależnione jest tutaj od tego jak długo zajmuje jej pełen obieg wokół Słońca.
Pomyśl nad tym i zobacz, jak to działa. Sugeruję zrobić tak:
Ad 1. Zmieniaj sobie czas co 5 minut do przodu i zobacz, jak planety wraz ze znakami przesuwają się ruchem zgodnym ze wskazówkami zegara.
Ad 2. Zmieniaj sobie czas co 1 dzień i zobacz, jak ruchem przeciwnym do wskazówek zegara na tle Zodiaku kręci się Księżyc oraz Słońce.
Dzięki panTo za odpowiedź. Widzisz moje pytanie na forum pojawiło się właśnie dlatego że kręciłem kółkiem. Spostrzegłem że można przesunąć kilka godzin czy nawet minut i nie będzie już pytania ile jest do IV domu bo tam już jest. Prócz tego czytam różne fora. Są tam analizy z dokładnymi danymi. Używam więc programu żeby zobaczyć o czym ci ludzie piszą. No i niestety ja nie widzę to samo co oni. Planety zmieniają pozycje z każdą sekundą, ale patrząc raz dziennie zobaczymy małą zmianę pozycji, to rozumiem. Nie mogę zrozumieć jak się to ma do domów. Jak mamy widzieć to samo w swoich komputerach jeżeli o innych godzinach spojrzymy na kółko, musi być punkt zaczepienia jednakowy. Jedynie co mi przychodzi do głowy to że do sprawdzania tranzytujących planet przez domy używa się godziny 00:00 i przesunięcia są dobowe a nie godzinowe czy minutowe. Czy data 25.09.1985 jest datą dobrą dla wyżej wymienionego przykładu?
Popatrz sobie najpierw na ten film. Ściągnij program i popatrz, jak to się zachowuje, gdy zmieniasz czas o 1 minutę, a potem o jedną dobę gwiazdową. Poszukaj w preferencjach, robi się to gdzieś skrótami klawiaturowymi i jest bardzo wygodnie. Zrozum czym są Osie w horoskopie, zrozum ruch wirowy ziemi wokół własnej osi. Wtedy zrozumiesz domy.
W programie Zet, jest opcja nieba 3D, na którą można nałożyć domy. Tam też można sprawdzać, jak to chodzi w ciągu 1 minuty i doby gwiazdowej, tak to sprawdzaj...
WOW ten program jest super, latwy i przyjemny w obsludze - DZIEKI panTo :-) ciekawa jest obserwacja kolka z innej perspektywy, na tle gwiazdozbiorow i spadajacych meteorow :-)
panTo napisał:
... popatrz, jak to się zachowuje, gdy zmieniasz czas o 1 minutę, a potem o jedną dobę gwiazdową.
Nie wiem czy źle zadałem pytanie? co to tu mam sprawdzać? jak właśnie o tym pisałem we wcześniejszym poście, rozumiem że mało fachowo to opisałem. Nie oto mi chodzi.
Może w ten sposób:
Na jakiej zasadzie dwie osoby patrząc na ten sam horoskop w tym samym dniu ale w różnym czasie zobaczą planety w tych samych domach?
Czy odpowiedz na moje pytanie jest następująca?
Układ domów w dniu urodzin pozostaje nie zmieniony do końca życia.
Jeżeli to jest poprawna odpowiedź na mój problem to było rzeczywiście bardzo trudno odpowiedzieć jednym zdaniem. Mam wrażenie panTo nie zrozumiałeś pytania i mojego problemu.