Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
W dółStrona: 12
TEMAT: Lilith
Lilith 7 mies., 2 tygodni(e) temu  
Może ktoś mi podpowie, jak długo Lilith przebywa w poszczególnych znakach? Zawsze kierowałam się wytycznymi podanymi w książce Ramaza Zachariana ale dziś przeglądałam rozmaite horoskopy i dane te przestały być dla mnie takie oczywiste.

Pozdrawiam:)
lula322
:)
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Ostatnio zmieniany: 2010/01/17 00:31 Przez admin.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Paula Lula z Północy:)

Re: Lilith 7 mies., 2 tygodni(e) temu  
Tu masz efemerydy, które uwzględniają położenie Lilith. Jak wyliczysz, to powiedz ile...

www.astro.com/swisseph/swepha_e.htm
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/17 00:30 Przez panTo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Lilith 7 mies., 2 tygodni(e) temu  
dziękuję pięknie:)
lula322
graphgraph

Re: Lilith 6 mies., 3 tygodni(e) temu  
Już wiem skąd brały się moje wątpliwości.

Jedna ze stron astrologicznych rozgranicza położenie Lilith

Lilith moyenne

Lilith vraie.

Ktoś wie o co tu chodzi? ( Ja się ewentualnie domyślam). Bynajmniej nie chodzi mi o problemy z językiem francuskim.

Pozdrawiam:)
lula322
graphgraph

Znalazłam, że to jak z Węzłami Księżycowymi (Mean Node/True Node). Chodzi o Lilith uśrednioną i "prawdziwą" (ruch rzeczywisty). Podobno między jedną a drugą pozycją może być nawet do 30 stopni różnicy. Strony francuskojęzyczne są dla mnie niezrozumiałe, ale poszukałam na anglojęzycznych - z tego co widzę, niektórzy wolą pracować z pozycją średnią, choć podobnie jak z Węzłem, może to być kwestia własnego wyboru, co bardziej się sprawdza :)
stargazer
Admin
graphgraph
Użytkownik jest na Forum Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Ostatnio zmieniany: 2010/02/08 11:20 Przez stargazer.

Dziękuję:)

A ja już szykowałam kolejny post uprzedziłaś mnie:) Szukałam prac malarskich dotyczących Lilith i znalazłam min. takie jej wyobrażenie, obraz autorstwa Johna Colliera :

lula322
graphgraph

Lady Lilit 6 mies., 2 tygodni(e) temu  
Właśnie jestem w trakcie pisania pracy na temat motywu prostytucji w literaturze i znalazłam kolejne wyobrażenie Lilith przedstawione przez Rossettiego obraz Lady Lilit

Camille Paglia w książce pt Seksualne persony tak pisze o tym obrazie:”.. Lady Lilit.Demoniczna pierwsza żona Adama.Przedstawione tu kwiaty, wśród nich obdarzona magiczną mocą naparstnica na toaletce, normalnie kwitną o rożnych porach roku . Jest więc to kobieta mitologiczna, krolowa natury.Dodaje również:"..Jej długie gęste włosy to sieć- pułapka La belle dame sans merci.Jej obrzmiałe usta (...)stały się uniwersalnym motywem sztuki dekadenckiej .Wampiryczne usta u Rosettiego nie mówią, lecz żyją własnym życiem, opite krwią ofiar.Niczym chorą różę Blake’a , kobietę Rossettiego, otacza cisza i wilgotna,prywatna rozkosz.” .W książce Hofstattera o Symboliźmie można przeczytać także”.. O Lilith krążyły opowieści że, spłodziła z Adamem chmarę węży. Sam Rossetti tak pisał o swoim obrazie: Jeszcze przed wężem jej słodki język potrafił kłamać, a jej zaczarowane włosy były pierwszym złotem (...) Wabi mężczyzn w lśniacą sieć, którą umie tkać, aż wszyscy znajdą się w jej mocy..”
lula322
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/02/28 15:39 Przez lula322.

Do góryStrona: 12