Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Astrologia reinkarnacji i rozwoju duchowego
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 12
TEMAT: Astrologia reinkarnacji i rozwoju duchowego
Astrologia reinkarnacji i rozwoju duchowego 7 lat(a), 2 mies. temu  
Interesuje mnie, jak to właściwie jest z rozwojem duchowym człowieka? Kiedyś czytałem, że odpowiadają za to Trygony i Kwadratury, ponieważ interesuje mnie, jak można poznać poziom duchowy człowieka?

Zastanawiam się jak dokładnie to jest z tymi wężłami księżycowymi i co one oznaczają z horoskopach i aspekty między węzłami księzycowymi i planetami, czy też tranzyty czy aspekty w horoskopach porównawczych?

Na temat węzłów mam chyba małą wiedzę. Może mółby mi ktoś wysłumaczyć jak to jest z poprzednimi inkarnacjami człowieka, aspektami między nimi itp. ?
Venom333
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Astrologia reinkarnacji i rozwoju duchowego 7 lat(a), 1 Miesiąc temu  
To ciekawy temat
Literatury brak lub jest oparta jedynie na DOMYSLACH.
Warto jest pamietac, ze Wezly FIZYCZNIE, MATERIALNIE nie wystepuja w rzeczywistosci (Ukladzie Slonecznym nie ma takiego CIAŁA).
A duchowośc jest kwestią zbyt delikatną by wyrokować o niej tylko na podstawie jednego elementu i to jeszcze tak słabo udokumentowanego.
Jednak prawda jest, że Wezly sa istotne.

Wciaz je obserwuje i badam.
Dla wskazówki polecam analize pozycji Wezlow w "Symbolach Sabiańskich" Dane'a Rudhyara.
Dane Rudhyar, jako Ojciec Astrologii Humanistycznej najlepiej rozumial duchowość w procesie rozwoju Człowieka i wziąłbym pod uwagę jego rady, podobnie jak czynię to u jego ucznia - dr Weresa (jeśli chodzi o astrologię mundialną) czy też Arroyo (w kwestiach partnerstwa).

Pozdrawiam
Artur Laskowski
www.avernus.pl
www.avernus.pl
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Venom, poniżej podaję znaczenie Węzłów w horoskopie człowieka:
1. Stosunki z ludźmi, społeczeństwem, partnerem. Życie we wspólnocie i kontakty z innymi, związki z ludźmi, którzy są dla nas szczególnie ważni. Zdolność do współdziałania lub pogodzenia różnych spraw (np. znalezienia kompromisu między opinią społeczną a własną drogą).
2. Nieświadome motywy postępowania, nawyki i zdolność ich pokonywania.
3. Co nam przeszkadza a co pomaga w rozwoju.
4. Nasze talenty i możliwości ich zastosowania.

Węzły Księżycowe mają też pewne znaczenie w astrologii finansowej, ale jak rozumiem pytanie tego nie dotyczyło.
Astromarket
graphgraph

Osobiście podziwiam odwagę wypowiedzi.
Chetnie bym poznal źródło tej pewności.
A także znaczenie węzłów w astrologii finansowej.

Pozdrawiam

Artur Laskowski
www.avernus.pl
www.avernus.pl
graphgraph

Artur, Węzły Księżycowe są bogato opisane w literaturze. Moja wiedza na ich temat wynika nie tylko z własnych obserwacji, ale także tego o czym pisali o nich: von Pronay, Ebertin, Sakoian, Marks, Rudhyar, Cunningham. Moje zainteresowanie Węzłami Księżycowymi zaczęło się od spostrzeżenia jak dużo uwagi poświęcają im astrologowie hinduscy. Z tym że ze względu na brak możliwości zbadania tego, pomijam znaczenie Węzłów w analizie karmy i przeznaczenia, czy jak to się nazywa. Nie zaprzeczam że tak jest, po prostu nie zajmuję się tym (bo nie wiem jak to badać).
Jeśli chodzi o znaczenie w astrologii finansowej to Węzły Księżycowe odpowiadają za 18,6-letni cykl aktywności gospodarczej McWhirter. Dobrze aspektowany Węzeł Północny odpowiada za powstawanie nowych firm, wzrost aktywności gospodarczej a także coś co można nazwać "owczym pędem": jeśli inni to robią, to ja też.
Astromarket
graphgraph

Dziękuje.
Teraz zwróce na to uwagę.
Dotychczas zawsze "czułem", że Węzły są bardzo istotne, ale wciąż pozostają dla mnie jakby nienamacalne, nieuchwytne. A wszystkie ich interpretacje napawały mnie sceptycyzmem
Być może to właśnie dlatego, że silnie związane są z tym, co nienamacalne, niematerialne i duchowe.

Pozdrawiam

Artur Laskowski
www.avernus.pl
www.avernus.pl
graphgraph

witaj - węzły fascynują mnie - szczególnie w porównawczym. Mam pytanie - czy mógłbyś powiedzieć o układzie Słońce - węzły? Tj. jakie - bo zapewne jest - znaczenie dla WHU ;) mają podstawowe aspekty z węzłami?

To problem zdaje się być rangi nasze Ego - a rozwój duchowy...?

pozdrawiam srdecznie :)
mucha
graphgraph

Do góryStrona: 12