Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
Rozmawiamy tutaj na temat technik związanych z przewidywaniem przyszłości. Więcej znajdziecie na www.astrolabium.pl/astrologia/prognostyczna
W dółStrona: 1
TEMAT: Firdarie
*
Firdarie 13 lat(a), 9 mies. temu  
Czy ktoś może dłuższy czas obserwuje Firdarie u siebie i bliskich?
Sprawdzają się?
Jak je odczuwacie?
nataszka
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Firdarie 13 lat(a), 9 mies. temu  
Może głupio się przyznać, ale dowiaduję się o tej technice właśnie z tego postu :) Poczytam na ich temat, przeanalizuję swoje życie pod względem ich działania i dam znać, czy coś zauważyłam.
stargazer
Admin
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Czemu głupio? Ja parę miesięcy temu do nich usiadłam ;]
Wydają się być proste, logiczne i sprawdzalne.
nataszka
graphgraph

Re: Firdaria 13 lat(a), 9 mies. temu  
Polecam opracowanie Roberta Handa na ten temat:

www.robhand.com/firdar2.htm

Firdaria są podobne do Dashas okresów stosowanych w astrologii wedyjskiej. Oto linki:

Wikipedia: Dasha

www.barbarapijan.com/bpa/Topics/Vimshottari_dasha.htm

Zwróć szczególną uwagę na ten drugi link, to doskonałe źródło do nauki astrologii wedyjskiej.

Ostatnio byłem na wykładzie Piotrka Piotrowskiego, który na te moje wszystkie 'nowinki' wedyjskie powiedział, że to wszystko było już stosowane przez Greków i astrologia wedyjska pochodzi z Grecji (może coś przeinaczam, ale chodzi o nasz krąg kulturowy). Nawet to moje 'wielkie odkrycie' o Chandra Lagna – horoskop, gdzie Ascendent ustawia się na Księżycu i to ma mówić o subiektywnym odbiorze rzeczywistości – również było znane przez starożytnych europejczyków.

Natalia, jak chcesz sprawdzić, jak ta technika (Firdaria, Dashas) działa, to poszukaj na stronach o astrologii wedyjskiej, gdzie oni wiele prognoz dla polityków robią właśnie na podstawie czegoś takiego. To jest w tamtym kręgu kulturowym dobrze znane i opisane. Jak znajdziesz coś ciekawego, to wrzuć linki na ten temat na forum Astrologia wedyjska.

Pozdrawiam
Tomasz

PS. Jak to mówić: firdaria, czy firdarie?
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Prosiłem Piotrka Piotrowskiego o komentarz w sprawie tego, co powyżej napisałem. Odpisał tak:

> PS2. Czy w moim poście w tym wątku, gdzie pisałem o tym, że astrologia wedyjska pochodzi od Greków nie walnąłem jakiegoś byka?

Nie dopatrzyłem się błędu. Chodzi o to, że Hindusi przejęli od Greków astrologię jako cały ówczesny system, który nie był poddany jakiejś gruntownej weryfikacji, poza uzgodnieniem z ich systemem religijnym. Ale tego nie da się powiedzieć w jednym zdaniu. Tak czy owak znajdziesz bardzo wiele analogii pomiędzy astrologią wedyjską a hellenistyczną. Tym niemniej, idą też wpływy odwrotne. Astrologia arabska (c. VIII-XII w.) rozwijała się też pod wpływem rozstrzygnięć wedyjskich. Na przykład znane nam dziś uporządkowanie dekanatów (tzn. pierwszy dekanat Barana to Barana, drugi - Lew, a trzeci - Strzelec) pochodzi z astrologii indyjskiej. Wcześniej - jak wspominałem na wykładzie - było to trochę inaczej (por. hellenistyczne "oblicza").

> PS3. Firdaria, czy firdarie?

Też się nad tym niedawno zastanawiałem. Chyba liczba mnoga wydaje sie być bardziej uzasadniona, a więc "firdarie".
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Pewnie komuś zainteresowanemu tematem się przyda:

www.classicalastrologer.com/The_20Firdaria.pdf
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Re: Firdarie 12 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Tu kalkulator:
firdaria.com/calculator.php
liczy trochę inaczej niż podaje P. Piotrowski w książce "Reguły astrologii tradycyjnej".

Firdaria też liczy program Zet. W programie Zet używany jest zwrotu "fridaria", ale czy to poprawnie po polsku? nie wiem ...

Obserwowałam teraz firdarie w kręgu 40-latków. Dość charakterystycznie rozłożyły się zmiany nastawienia życiowego. U osób z horoskopem dziennym nagle nastąpił zwrot życiowy w kierunku spraw Saturnowych (awans społeczny, przewlekłe choroby, bóle kolan, odcięcie się od "świata młodych"). U osób z horoskopem dziennym nastawienie zdecydowanie zmieniło się na "słoneczne".

pozdrawiam Lucyna
lucy
graphgraph

Do góryStrona: 1