Atmakaraka 13 lat(a), 7 mies. temu
|
|
Rafał Gendarz napisał:
Jeśli chodzi o ważność obiektów w horoskopie to pierwsze miejsce zajmuje Atmakaraka czyli planeta (graha) która ma najwięcej stopni (dla rahu i ketu liczymy odwrotnie). Parasara Muni wskazuje, iż ta planeta jest królem horoskopu.
1. Nie bardzo rozumiem to z tym Rahu i Ketu, co masz na myśli pisząc, że liczymy odwrotnie?
2. Parasara Muni to ten od Bṛhat Parāśara Horāśāstra?
3. Jak oni argumentują tę wiedzę. Chodzi mi Atmakarakę, czyli planetę, która ma najwięcej stopni? W astrologii zachodniej mamy zwyczaj argumentować tę wiedzę w jakiś sposób - tak jak to robi Ptolemeusz np. tutaj:
Ponieważ spośród dwunastu znaków najbardziej północnymi, znajdującymi się bliżej zenitu niż inne, i w związku z tym wytwarzającymi najwięcej ciepła są Rak i Lew, zostały one przypisane do największych i najpotężniejszych ciał niebieskich, czyli Świateł – Lew, znak męski, do Słońca, i Rak, znak żeński, do Księżyca. Źródło: www.astrolabium.pl/astrologia/zrodla/pto.../146-godnosci-planet
Chodzi mi o to, że słyszałem, że zachodnioeuropejska astrologia jest tworem racjonalnego umysłu, a astrologia wedyjska pochodzi z objawienia. Jestem ciekaw, czy przy Atmakarace są jakieś racjonalne argumenty na to, by do tego podejść jak do króla horoskopu, czy to po prostu jest objawiona reguła i tyle...
Pzdr.
|
|
|
|
|
Re: Atmakaraka 13 lat(a), 7 mies. temu
|
|
panTo napisał:
Rafał Gendarz napisał:
Jeśli chodzi o ważność obiektów w horoskopie to pierwsze miejsce zajmuje Atmakaraka czyli planeta (graha) która ma najwięcej stopni (dla rahu i ketu liczymy odwrotnie). Parasara Muni wskazuje, iż ta planeta jest królem horoskopu.
1. Nie bardzo rozumiem to z tym Rahu i Ketu, co masz na myśli pisząc, że liczymy odwrotnie?
Jest wiele systemów dzięki, którym oblicza się siłę planety w zależności od potrzeby. Najbardziej popularny jest Shad-Bala wymieniony w BPHS. Jaimini podaje porządek zgodnie z dniami tygodnia (agni). Pierwsze miejsce w tym porządku zajmuje system Charakaraka czyli Atmakaraka, Amatyakaraka itd. Każda planeta zajmuje pewną rolę na poziomie bardzo głębokim często podświadomym skąd pochodzą 'lekcje' dla danej osoby (nazywany czasem poziomem duszy od Słońca - Atma). Planeta, która ma najwięcej stopni przyjmuje rolę Atmakaraki w danym życiu (w każdym życiu mamy innego Atmakarakę, z tego względu ten system nazywa się Ćara - zmienny; tak jak chara rasis to znaki zmienne, ruchome, kardynalne). W przypadku węzłów, kiedy obliczamy Charakaraki stopnie liczymy od tyłu (czyli 3 stopnie = 27 stopni)(astrologia wedyjska przyjmuje, że zawsze poruszają się do tyłu tzw. mean nodes; ze względu na swoja funkcje kontrolerów karmicznych - bhoga/moksa czyli materializm/wyzwolenia).
2. Parasara Muni to ten od Bṛhat Parāśara Horāśāstra?
Tak, również autor Visznu Purany.
3. Jak oni argumentują tę wiedzę. Chodzi mi Atmakarakę, czyli planetę, która ma najwięcej stopni? W astrologii zachodniej mamy zwyczaj argumentować tę wiedzę w jakiś sposób - tak jak to robi Ptolemeusz np. tutaj:
Znak nazywany jest również Kshetra. Znawca znaku to Kshetra-Jna. Musimy pamiętać, że ten system (charakaraka) jest na poziomie Słońca czyli wiedza/duchowość/lekcje/podswiadomość. Planeta, która 'przeszła' jak najwięcej stopni ma większe śakti (moc) jeśli chodzi o znawcę pola (kshetra-jna - ten termin pojawia się w Bhagavad Gicie) co na poziomie wiedzy/duchowości (Słonce) oznacza większą władze oraz pozycję w hierarchii wartości duchowych lub tego co bliskie duszy. Następny Charakaraka w kolejności to Amatyakaraka, który kontroluje karmę (działanie) duszy (atma). Kolejny to Bhratrikaraka czyli dający wiedzę, instrukcję, wskazówki. Te trzy, są główne i dotyczą bezpośrednio istoty właściciela horoskopu. Następnie mamy charakaraki, które kontrolują nasze nastawienie wobec krewnych, członków rodziny itd.
Jest to w miare zrozumiałe :)?
Ponieważ spośród dwunastu znaków najbardziej północnymi, znajdującymi się bliżej zenitu niż inne, i w związku z tym wytwarzającymi najwięcej ciepła są Rak i Lew, zostały one przypisane do największych i najpotężniejszych ciał niebieskich, czyli Świateł – Lew, znak męski, do Słońca, i Rak, znak żeński, do Księżyca. Źródło: www.astrolabium.pl/astrologia/zrodla/pto.../146-godnosci-planet
Chodzi mi o to, że słyszałem, że zachodnioeuropejska astrologia jest tworem racjonalnego umysłu, a astrologia wedyjska pochodzi z objawienia. Jestem ciekaw, czy przy Atmakarace są jakieś racjonalne argumenty na to, by do tego podejść jak do króla horoskopu, czy to po prostu jest objawiona reguła i tyle...
Pzdr.
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/02/25 13:33 Przez RafalGendarz.
|
|
|