Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Gwiazdy wyznaczające Nakszatry
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 1
TEMAT: Gwiazdy wyznaczające Nakszatry
Gwiazdy wyznaczające Nakszatry 13 lat(a), 7 mies. temu  
Rafał

Robiłem takie opracowanie na tema Nakszatr: www.astrolabium.pl/astrologia/zodiak/nakszatry Materiał jest wzięty z anglojęzycznej Wikipedii. Tam do końca nie dawało mi spokoju przyporządkowanie gwiazd, które wyznaczają określone Nakszatry. Czy podane tam przyporządkowanie jest ok?

Chodzi mi głównie o to, co opisałem tutaj: www.astrolabium.pl/forum/17-studium-horo...t=7&start=7#6082

Czyli, czy jeżeli będę uważał, że Nakszatrę Mrigashīrsha wyznacza gwiazda Capella, jak mi się wydaje, a nie λ, φ Oriona, jak piszą w Wikipedii, to czy popełnię wielki błąd?

Będę wdzięczny za jakieś sugestie...

Pzdr.
panTo
Admin
graph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/02/25 14:34 Przez panTo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Gwiazdy wyznaczające Nakszatry 13 lat(a), 7 mies. temu  
Przyznam szczerze, że nie studowiałem tematu przyporządkowania realnych gwiazd do Nakshatr, mam parę notatek od nauczyciela dot. gwiazd sapta-rsi; więc jak je znajdę to postaram się coś wysłać.
RafalGendarz
graphgraph
jyotraff1 Astrologia Wedyjska Rohinaa
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Jyotish / Polska / www.rohinaa.com

Capella i Nakszatra Mrigashīrsha 13 lat(a), 7 mies. temu  
Mój umysł uparcie wraca do tego wątku: www.astrolabium.pl/forum/17-studium-horo...t=7&start=7#6082 Zobacz:

Ja cały czas chcę papierkowo-komputerową astrologię sprowadzić do patrzenia w niebo, a nie w ekran monitora. Na powyższym rysunku (dane horoskopu masz tutaj: www.astrolabium.pl/forum/17-studium-horo...oskop-pewnego-loginu) wydaje się, że zaznaczona zieloną strzałką Capella ma silniejszy wpływ na Księżyc niż λ i φ Oriona, które zaznaczyłem strzałką pomarańczową.

Zresztą zobacz jakie to by było ładne symboliczne przełożenie. Tutaj na zachodzie Capella to po prostu Koza. U wedyjczyków Mrigashīrsha – म्रृगशीर्षा – Głowa Jelenia. Ja tu widzę jakieś kulturowe połączenie.

Co Ty na to?
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/02/25 14:33 Przez panTo.

Do góryStrona: 1