Re: Myślenie magiczne 12 lat(a), 9 mies. temu
|
|
no tak ... tylko, że w ten sposób to możemy przyjąć założenie że wszystko jest myśleniem magicznym
więc albo robimy założenie że świat wokół nas jest wytworem naszej fantazji ... albo próbujemy uporządkować jakoś otaczającą rzeczywistość
|
|
|
|
|
|
|
lucy napisał:
więc albo robimy założenie że świat wokół nas jest wytworem naszej fantazji ... albo próbujemy uporządkować jakoś otaczającą rzeczywistość
...albo robimy założenie że świat jest wytworem naszej fantazji i próbujemy ją jakoś uporządkować (nad nią zapanować) :)
|
|
|
|
|
|
|
lucy napisał:
...więc albo robimy założenie że świat wokół nas jest wytworem naszej fantazj...
Wszystko na około jest wytworem naszej fantazji - domy, drogi, łyżki, krzesła - to magia ludzkiego umysłu je stwarza. Podobnie jak drzewa, niebo ptaki - motyl je widzi inaczej, to fatazja naszego umysłu odziewa je w te, a nie inne, szaty ;)
|
|
|
|
|
|
|
idąc dalej tym torem myślenia ... słuszny wydaje się pogląd, który niedawno usłyszałam
wszyscy jesteśmy wariatami, tylko nie wszyscy są zdiagnozowani ;)
pozdr
|
|
|
|
|
|
|
Swojego czasu poznałam pewnego ateistę. Twierdził on, że po śmierci nie ma już nic, że „w życiu piękne są tylko chwile” i tymi chwilami trzeba się cieszyć.
Jak to?! – jestem tylko ciałem, które po śmierci zgnije i będą toczyć je robaki, i że wszyscy których kocham tak po prostu znikną i nigdy więcej ich nie zobaczę?!!!
Myśląc w ten sposób o śmierci, lękam się jej, nie potrafię się z tym pogodzić. Dlatego myślę magicznie, że jest jeszcze jakiś inny świat, w innym wymiarze, w wymiarze mojej duszy, jak dotąd o nie potwierdzonym naukowo istnieniu.
I wtedy mój lęk przed śmiercią się rozpływa.
Ten ateista nie myślał magicznie, pogodził się z naturą rzeczy. Do tego jego życie to stąpanie nad przepaścią i zaglądanie śmierci w oczy o czym może świadczyć np. jego wyjazd do Afganistanu.
Astrologia to kolejny wymiar innego świata w obronie przed materializmem, lub jak kto woli rodzaj myślenia magicznego..
|
|
|
|
|
|
|
Przez przypadek natknęłam się na tą pozycję: „Rok magicznego myślenia” Joan Didion.
Cytat z tej książki :
Życie zmienia się szybko.
Życie zmienia się w jednej chwili.
Siadasz do kolacji i życie, jakie znasz, kończy się.
Pozostaje kwestia żalu nad sobą.
jest hasłem przewodnim dla filmu „33 sceny z życia” Małgorzaty Szumowskiej.
Podstawowym wątkiem dramatycznym Roku magicznego myślenia jest specyficzna walka, jaką skłonna do kontrolowania siebie i innych psychika bohaterki toczy z rzeczywistością, nie przyjmując do końca nieodwracalności faktów, z którymi ma do czynienia.
Mąż zmarł, córka pogrążyła się w śpiączce.
Słyszymy zatem o tym, że na coś podobnego nie można się przygotować, a potem nie da się tego zaakceptować.
salonartystyczny.blogspot.com/2010/03/kw...go-myslenia-ewa.html
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/12/29 22:46 Przez neptis.
|
|
|
|
Filmu Szumowskiej nie widziałam
Twój opis fimu skojarzył mi się z dwoma dziełami Kieślowskiego: "Niebieski" i "Bez końca"-zwłaszcza ten drugi jest bliski tematyce magicznego myślenia
Pozdrawiam ciepło:)
a książka Didion jest super
i lepiej żebym nie zaczęła mówić o literaturze realizmu magicznego z np. Domem Duchów na czele:)
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2012/12/27 08:11 Przez lula322.
|
|
|