Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Video: Święta Geometria
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 123
TEMAT: Video: Święta Geometria
*
Re: Video: Święta Geometria 13 lat(a), 9 mies. temu  
Ciekawe skojarzenie Robercie.
Liczba 64 kojarzyły mi się również z ilością heksagramów w I CHING.Wiem że Panto lubi korzystać z tej wyroczni :)
darlut
Jesteśmy czymś więcej niż tylko ciałem fizycznym
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Przesunąć horyzont !

No to skojarzenie z heksagramami było wprost przytoczone w filmie.
Robert
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2009/12/26 20:03 Przez Robert.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
astrolog który nie lubi wierzyć w horoskopy

Jestem w trakcie oglądania filmu "CUBE 2" gdzie jest mowa o hipersześcianie.
Z filmu "CUBE 0" ponowne skojarzenie z liczbą 64 jako polami szachownicy.
* * *
Obejrzałem obydwa filmy.Są ciężkie, ponure i nie rozwiązują w sumie tajemnicy superkostki :(
Najlepszym przekazem istnienia 4-go wymiaru pozostaje dla mnie nadal sztuka surrealizmu.
darlut
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2009/12/29 21:30 Przez darlut.Powód: nowe refleksje+ poprawa pisowni
Przesunąć horyzont !

Święta Geometria - (Fizyka kwantowa i świadomość) 13 lat(a), 7 mies. temu  
Drogi Panto :) Życzenia Twoje jeszcze się nie ziściły bo jeszcze nie zakończyłem poszukiwań ;-) Wciąż coś ciekawego odkrywam w sieci i spieszę się podzielić z Wami.Przez lata trochę się uzewnętrzniłem na ASTROLABIUM i stąd moja słabość do Was :)
Oto link który dzisiaj znalazłem na forum "Święta Geometria".Treść jest uniwersalna a ja mam 'czuja' do znajdowania perełek ;-)
darlut
graphgraph
Przesunąć horyzont !

Feynman o wiedzy 13 lat(a), 7 mies. temu  
W kontekście powyższych rozważań ciekawe wydaje mi się umieszczenie tu wypowiedzi Richarda Feynmana , jednego z twórców elektrodynamiki kwantowej.
Uwielbiam tego faceta!:)

W swej książce pt. Charakter praw fizycznych Feynman pisał także:”... W miarę jak usiłujemy rozszerzyć opis obserwowanych zjawisk ( ..) badamy więcej zjawisk zamiast prostych wyjaśnień formułujemy tak zwane prawa fizyczne.Prawa te mają jedną dziwną cechę- im bardziej wzrasta ich ogólność,tym stają się odleglejsze od zdroworozsądkowych przekonań i intuicyjnie coraz mniej zrozumiałe...”

Pozdrawiam:)

L.
lula322
:)
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2012/12/27 07:15 Przez lula322.

Naukowcy w cytatach 13 lat(a), 7 mies. temu  
Przytoczę jeszcze kilka opinii na temat nauki , możliwości pojmowania świata i zdobywania wiedzy, które według mnie są bardzo interesujące.

Wittgenstein mawiał: Skłonność do tego, co mistyczne, bierze się stąd, że nauka nie zaspokaja naszych pragnień. Czujemy, że gdyby nawet rozwiązano wszelkie możliwe zagadnienia naukowe, to nasz problem nie zostałby jeszcze tknięty. Co prawda nie byłoby już wówczas żadnych pytań i to już jest właśnie odpowiedź.

Albert Einstein ironizował: „Zdrowy rozsądek jest zbiorem przesądów, które przyswajamy nim ukończymy osiemnaście lat.”

Zauważał także :, „Gdy przyglądam się sobie i moim metodom rozumowania, dochodzę do wniosku, że fantazja odgrywa w moim życiu większą role niż talent do przyswajania wiedzy obiektywnej.”

Einstein uznawał, że nauka jest wyrafinowanym myśleniem.

Matematyk i astronom Henri Poincare zauważa: „Uczony nie bada przyrody, dlatego że jest to użyteczne; bada ją, bo sprawia mu to przyjemność, bo przyroda jest piękna. Gdyby nie była piękna, nie warto byłoby jej poznawać, życie nie byłoby warte, aby je przeżywać (...) Mówię tutaj o wewnętrzniejszym pięknie płynącym z harmonijnego ładu części, uchwytnym dla czystego umysłu”.

Poincare pisał również:„Prostota i wielkość są piękne, i dlatego szukamy faktów prostych i faktów wielkich, dlatego lubujemy się w śledzeniu biegu ciał niebieskich to znów w tropieniu przez mikroskop owej przedziwnej małości, która również jest wielkością, to wreszcie w szukani w czasach geologicznych śladów przeszłości, pociągającej nas, bo odległej”.

Dla naukowców badanie niezwykłych wzorów może być równie intrygujące jak kontakt z wybitnym dziełem sztuki. fizyk L. Boltzmann zwraca uwagę na piękno kryjące się w logicznych i surowych wzorach:

„Podobnie jak muzyk potrafi rozpoznać Mozarta, Beethovena albo Schuberta już po kilku nutach, tak matematyk już po kilku stronach może poznać dłoń Cauchy’ego, Gaussa, Jacobiego, Helmholtza czy Kirchhoffa.

Cytaty pochodzą z książek :

Chandrasekhar S., Prawda i piękno .Estetyka i motywacja w nauce, Warszawa 1998
Thorpe S., Myśleć jak Einstein, Poznań 2001

Polecam je serdecznie :)

L.

www.jossefordart.com/art_journeys_and_co...naLisa_DaVinci-1.jpg
lula322
:)
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2012/12/27 07:16 Przez lula322.

Re: Video: Święta Geometria 13 lat(a), 7 mies. temu  
Oj...co do filmu...nie dałam rady obejrzeć do końca. Myślę, że takie animacje więcej szkodzą niż bawią. Z fizyką, czy astronomią ma to tyle wspólnego co nic. :)
atma
graphgraph
Bardzo szukam nauczyciela astrologii z Poznania

Do góryStrona: 123