Re: Węzły Księżycowe 13 lat(a), 5 mies. temu
|
|
Witam
Przeczytałam tekst o węzłach i bardzo chętnie przeczytałabym całą książkę. Nurtuje mnie teraz jednak kwestia węzłów księżycowych w analizie porównawczej. Gdzie można znaleźć coś więcej do poczytania na ten temat? W książkach Pronay'a czy Konaszewskiej są jedynie krótkie interpretacje, ale bez szczególnego zaakcentowania karmicznego ich przesłania. Mam np. węzeł północny w opozycji do ASC partnera (czyli koniunkcję z południowym) i czytam u Pronay'a, że konstelacje z ASC nie mają szczególnego znaczenia a odnoszą się do współdziałania w grupie. Także trygony Jowisza i Urana do węzła północnego (a więc sekstyle do południowego)nie są wyjaśniane z perspektywy karmy. Natomiast element przeznaczenia i swoistego tragizmu jest wskazany u Pronay'a przy Plutonie (mój Pluton w opozycji do węzła północnego partnera, a więc w koniunkcji z południowym). Jednak Konaszewska odnosi ten aspekt do postawy wobec trendów społecznych. Podobnie interpretuje ona trygon Neptuna do węzła północnego, tj. w kategoriach postaw wobec socjologicznych, religijnych lub edukacyjnych trendów.
Osobiście mam ogromne poczucie wpływu przeznaczenia na tę znajomość, ale nie znam karmicznego przesłania tych aspektów. Obawiam się tu zwłaszcza Plutona. Czy słusznie?
|
|
|
|
|
|
|
Większość astrologów po prostu nie interesuje się Węzłami i nie prowadzi badań nad tym tematem. Powiela się oklepane banały, które w istocie niczego nie wnoszą. Trochę szerzej opisuje to Martin Shulmann, ale nie było jeszcze tłumaczenia polskiego.
Ludzi, których spotykamy, spotykamy nie przypadkowo. Moim zdaniem, wszyscy na naszej drodze, to osoby, z którymi wchodziliśmy w interakcje w poprzednich wcieleniach. Odgrywamy nowe sztuki, w nowym teatrze, z tym samym zestawem aktorów. O tym, jaka to sztuka i kto gra jaką rolę - decyduje bieżąca pozycja węzłów.
Podaj mi prywatnie dane, swoje i partnera. Może rozwinę wątek węzłów w synastrii...
|
|
|
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/04/20 13:53 Przez Chasing.
|
|
|
|
wielkie dzięki PanTo :-D
|
|
|
|
|
|
|
Zgadzam się. Literatura na ten temat praktycznie nie istnieje, a jeśli już to operuje ogólnikami.
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2011/03/17 12:05 Przez kruk.
|
|
Re: Węzły Księżycowe 13 lat(a), 4 mies. temu
|
|
Koyasan napisał:
Większość astrologów po prostu nie interesuje się Węzłami i nie prowadzi badań nad tym tematem. Powiela się oklepane banały, które w istocie niczego nie wnoszą. Trochę szerzej opisuje to Martin Shulmann, ale nie było jeszcze tłumaczenia polskiego.
Ludzi, których spotykamy, spotykamy nie przypadkowo. Moim zdaniem, wszyscy na naszej drodze, to osoby, z którymi wchodziliśmy w interakcje w poprzednich wcieleniach. Odgrywamy nowe sztuki, w nowym teatrze, z tym samym zestawem aktorów. O tym, jaka to sztuka i kto gra jaką rolę - decyduje bieżąca pozycja węzłów.
Podaj mi prywatnie dane, swoje i partnera. Może rozwinę wątek węzłów w synastrii...
Witam,
Bardzo ciekawy artykuł. Temat Węzłów Księżycowych jest traktowany przez astrologów po macoszemu. Tym bardziej miło słyszeć, że przymierza się Pan do napisania książki na ten temat.
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2011/03/17 12:00 Przez kruk.
|
|
|