Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Prengel: 7 przykazań etycznych dla astrologów
(1 wejść) (1) Gość
Forum dla astrologów i zaawansowanych, którzy chcą dzielić się swoimi spostrzeżeniami związanymi z astrologią. Forum zawiera kilka kategorii: astrologia wydarzeniowa, prognostyczna, wedyjska, czy studium horoskopów.
W dółStrona: 1
TEMAT: Prengel: 7 przykazań etycznych dla astrologów
Prengel: 7 przykazań etycznych dla astrologów 6 mies., 3 tygodni(e) temu  
Jakiś czas temu rozmawiałem z Margot Graham (www.margotgra.com.pl), która podczas rozmowy nawiązała do zasad etycznych Franciszka Prengla. Mówiła o tym, że astrolog nie powinien szukać reklamy i poklasku. Poprosiłem, by dała mi dostęp do tego tekstu, który dzisiaj dostałem. Oto on:

Franciszek Prengel: Siedem przykazań etycznych dla astrologów
  1. Horoskopem posługuj się zawsze w duchu budującym

2. Opracowywane przez ciebie horoskopy uważaj za rzecz wielkiego zaufania

3. Nie mogą one być przedmiotem twojego wyzysku dla złych celów

4. Nie interpretuj ich w duchu fatalistycznym

5. Właścicielowi horoskopu nigdy nie przepowiadaj dokładnego terminu śmierci lub innych ciężkich wydarzeń

6. Interpretuj horoskop w duchu astrologicznej prawdy, sprawiedliwości i wyrozumiałości, ale nie narzucaj swoich osobistych poglądów

7. Unikaj szumnej autoreklamy cechującej pseudo-astrologów i szarlatanów

Tym tekstem mógłbym tutaj nawiązać do kilku rzeczy, ale głównie umieszczam go jako kontynuację tego wątku: www.astrolabium.pl/forum/17-studium-horo...skop-pewnego-loginu, w którym omawiany był XII domowy Księżyc. Piotr powiedział wówczas, że WłH popularności nie zazna, a mi od razu przyszły do głowy te rady Prengla, chodzi mi o radę 7.

Dzielę się nimi z Wami, gdyż wydaje mi się, że są bardzo cenne. Jeśli chodzi o pkt. 5, to dla przeciwwagi daję cytat z Leona Zawadzkiego:

Pytanie: …a jeśli widzimy, że właściciel horoskopu za dwa lata będzie chciał popełnić samobójstwo. Co robimy?
LZ: Mówimy mu to, po prostu: – za dwa lata znajdzie się Pan w ciężkiej, depresyjnej sytuacji, która będzie prowadziła do myśli samobójczych i do targnięcia się na własne życie, lub też będzie Pan prowokował sytuacje, które mogą zakończyć się zejściem śmiertelnym. Dzisiaj, wiedząc o tym dwa lata wcześniej, może Pan podjąć takie to a takie kroki, aby zdołał Pan przejść przez ten kryzys i wyjść z niego zwycięsko. Umierać można niekoniecznie na planie fizycznym… (Źródło: www.logonia.org/content/view/506/2/)

Życzę owocnych przemyśleń, a chętnych zapraszam do dyskusji...

Pozdrawiam
Tomasz
panTo
Admin
graph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/09 00:21 Przez panTo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Do góryStrona: 1
Moderatorzy: panTo