Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
Forum dla astrologów i zaawansowanych, którzy chcą dzielić się swoimi spostrzeżeniami związanymi z astrologią. Forum zawiera kilka kategorii: astrologia wydarzeniowa, prognostyczna, wedyjska, czy studium horoskopów.
W dółStrona: 123
TEMAT: Papież
Re: Papież 18 lat(a), 10 mies. temu  
Ale tam...mowa była o Papieżu?
tak...przy tym trygonie to konieczność życia w celibacie przestaje byc problemem...
tylko że ja nie aspiruję do roli Papieża...............pozdrawiam...
janina
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Papież - graf rektyfikacyjny 18 lat(a), 10 mies. temu  
Witajcie

Wcześniej w tym wątku pisałem o metodzie rektyfikacji, która nazywa się 'metodą zagęszczeń' lub 'rektyfikacją graficzną'. Chciałbym Wam teraz pokazać, na czym to mniej więcej polega.

Do badań użyłem następujących dat z życia Papieża:

- 13.04.1929 - śmierć matki
- 18.02.1941 - śmierć ojca
- 15.10.1942 - wstąpienie do seminarium
- 01.11.1946 - święcenia kapłańskie
- 08.07.1948 - zostaje wikarym
- 04.07.1957 - list z Rzymu o mianowaniu na biskupa
- 13.01.1964 - zostaje arcybiskupem
- 16.10.1978 - wybranie na papieża
- 13.05.1981 - zamach

Oto przykładowy graf rektyfikacyjny uwzględniający tylko jedno zdarzenie, tzn przedstawione są na nim pozycje planet - od Marsa do Plutona oraz Wzł. Księż. - w dniu zamachu. Wygląda on następująco:

Jeżeli teraz weźmiecie efemerydy i zobaczycie położenie ww. planet to zobaczycie, pierwszy słupek odnosi się do Jowisza, który znajdował się 00LI45, drugi do Saturna, który znajdował się 03LI26, czwarty - ten taki szeroki, do Marsa, który znajdował się w okolicach 13TA28. Słupek odnoszący się do Marsa jest taki szeroki, gdyż Mars porusza się z tych wszystkich planet najszybciej, a w danych do badania nie uwzględniłem godziny zajścia zamachu.

A teraz drugi graf, na którym przedstawione są już wszystkie wspomniane przeze mnie zdarzenia:

Jak widać silnie podkreślone są stopnie: 1, 10 i 22. Co to znaczy? Teoretycznie oznacza to, że podczas tych wszystkich zdarzeń na te właśnie stopnie najsilniej oddziaływały planety tranzytujące, a więc prawdopodobnie w tych właśnie miejscach może znajdować się któraś z osi.

Gdybyście mieli jakieś pytania, to zapraszam.

Pozdrawiam
Pantomas
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Papież - deklinacje prog. Księ. 18 lat(a), 10 mies. temu  
I jeszcze jedna rzecz, którą badam. Są to deklinacje progresywnego Księżyca, o których pisałem już tutaj.

Co do tych deklinacji, to doszedłem do wniosku, że wiele wspólnego mają z nimi tzw. punkty lustrzane, które biegną symetrycznie wzdłuż osi Rak-Koziorożec.

Tak czy inaczej, żeby nie przegapić podaję wykres graficzny przedstawiający deklinacje progresywnego Księżyca w horoskopie Papieża. Znajdziecie je tutaj.

Jakby coś się wam rzuciło w oczy to proszę o komentarz.

Pozdrawiam
Pantomas
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Re: Papież - harmoniki 18 lat(a), 10 mies. temu  
A teraz coś dla tych, którzy lubują się w najnowszych trendach astrologicznych. Mam tu na myśli techniki astrologiczne, które wykształciły się w XX wieku.

Tutaj znajduje się 12 osi harmonicznych horoskopu Papieża. Osie są w kolejności rosnącej od 1-12. Co to takiego?

Pierwsza oś to oś normalna, która zawiera 360 stopni. Na osi pokazane jest rozłożenie planet na tych 360 stopniach. Jeżeli planety na tej osi są przy sobie oznacza, że jest między nimi koniunkcja.

Druga oś to która powstaje przez pomnożenie długości ekliptycznej każdej planety przez 2. W tym przypadku, jeżeli planety znajdują się przy sobie łączy je koniunkcja lub opozycja. W tym przykładzie jest to Saturn i Uran.

Na przykład piąta oś to wynik pomnożenia długości ekliptycznej przez 5. Na uwagę zasługują dwie zbitki planet. Pierwsza: Mc+Uran+Merkury; i druga: Neptun+Słońce+Asc+Mars+Jowisz+Księżyc. Oznacza to, że między tymi planetami wystąpują aspekty pięciokrote, czyli wynikające z podziału koła przez 5. Są to więc kwintyle albo bikwintyle.

No, i jak wam się podoba taki sposób przedstawiania horoskopu?

Pozdrawiam
Pantomas
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Re: Papież - zamach 18 lat(a), 10 mies. temu  
I jeszcze jeden, na dzisiaj to już chyba ostatni przykład.

Znajdziecie go tutaj.

Oto graficzne przedstawienie oddziaływania tranzytów planet transsaturnicznych (aspekty 0 i 180 stopni) na horoskop Papieża w latach 1975-1985.

W rysunku tym bardzo wyraźnie jest podkreślony rok 1981 (a więc ten, w którym miał miejsce zamach) poprzez oddziaływanie tranzytowe, na planety osobiste w horoskopie Papieża. Mam tu na myśli koniunkcję tran. Plutona do Marsa, oraz opozycję tran. Urana do Słońca.

No, myślę, że Was nie zanudziłem tymi przykładami.

Serdecznie pozdrawiam
Pantomas
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Re: Papież - lunacje progresywne 18 lat(a), 10 mies. temu  
Część z Was pewnie jeszcze nie wie o co chodz. Otóż są to nowie i pełnie progresywne. Obliczamy je w następujący sposób. Sprawdzamy w efemerydach ile dni po urodzeniu miały miejsce kolejne nowie i pełnie i przeliczamy to według klucza progresji sekundarnych, czyli 1 dzień = 1 rok. Czyli jeżel u kogoś nów miał miesce 15 dni po urodzeniu, to tzw. nów progresywny będzie miał miejsce w wieku 15 lat.

Jeszcze jedno wyjaśnienie. Zwykle, gdy badamy tranzyty, tranzyty to sprawdzamy położenie planet tranzytowych do planet natalnych. Podobnie jest przy zwykłych progresjach. Badamy położenie planet progresywnych do planet natalnych. W przypadku lunacji progresywnych jest trochę inaczej. Sprawdzamy położenie progresywnego Słońca i progresywnego Księżyca względem siebie, a nie względem planet natalnych. No, myślę, że już mniej więcej wszystko powinno być jasne.

Czym są więc progresywne nowie i pełnie? Otóż teoretycznie rzecz biorąc progresywny Nów oznacza na ogół jakiś nowy początek, przy czym według moich obserwacji nie zawsze musi oznaczać coś dobrego, ale na pewno wskazuje na ważny punkt zwrotny w życiu właściciela horoskopu. Podobnie jest z pełnią progresywną. Na razie mam za mało danych, aby w jakiś szerszy sposób opisać te konfiguracje. Tak czy inaczej, gdy patrzę na moje życie, to nów progresywny wypada w bardzo ważnym momencie mojego życia.

A teraz chciałem Wam pokazać jak wyglądają lunacje progesywne w horoskopie Papieża:

Mon Opp Sun - 22.07.1934
Mon Cnj Sun - 27.04.1949
Mon Opp Sun - 11.02.1964
Mon Cnj Sun - 08.08.1978
Mon Opp Sun - 21.09.1993
Mon Cnj Sun - 27.11.2007

Na uwagę zasługuje oczywiście Nów progresywny, który miał miejsce w drugiej połowie 1978 roku. Zbiega się on z początkiem pontyfikatu. Tak więc teza, jakoby Nów progresywny wyznaczał nowy początek w czyimś życiu, w tym przykładzie okazuje się być słuszna.

Pozdrawiam
Pantomas
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl

Re: Papież 12 lat(a), 6 mies. temu  
panTo napisał:
Witajcie

Ostatnio dużo czasu spędzam nad horoskopem Papieża sprawdzając metodę rektyfikacji zwaną "metodą zagęszczeń". Możecie o niej przeczytać w Internetowej Encyklopedii Astrologii -> http://www.encyklopedia.drem.strefa.pl/Z/zgeszczen_metoda.htm lub na stronie Bernadette Brandy -> http://www.bernadettebrady.com/ (artykuł w formacie PDF pt. Graphic Rectification), która współpracowała z twórcami programu JigSaw służącym do automatycznego wyrysowywania grafów rektyfikacyjnych. Więcej o programie możecie się dowiedzieć na stronie http://www.astrologysoftwareshop.com/res...h/js/description.htm

Tomek ... ten polski link już nie działa ... czy jest gdzies na polskich stronach opisana ta metoda rektyfikacji?

pozdrawiam Lucyna
lucy
graphgraph

Do góryStrona: 123
Moderatorzy: panTo