Re: Efekt horoskopowy 12 lat(a), 1 Miesiąc temu
|
|
ederlezi napisał:
A w jakim celu 'stosujesz' astrologię?
www.astrolabium.pl/forum/29-krytyka-astr...=7&start=7#11420
korzystam z niej bo pozwala mi dostrzeć inną stronę świata ... jest dla mnie żródłem poznania ... ale NIE jedynym żródłem poznania
|
|
|
|
|
|
|
panTo napisał:
Ja piszę o tym, że istnieją obiektywne wskaźniki rozwoju dziecka, które są mierzalne i mogą być poddane badaniom statystycznym, Ty o tym, że na te obiektywne i mierzalne wskaźniki ma wpływ sytuacja, w jakiej dokonuje się badanie. Ok, zgadzam się z Tobą, ale zdania nie zmieniam, ponieważ Twoja kontrargumentacja nie dotyczy tego, co chcę tutaj wykazać.
lucy napisała:no to odwróćmy sytuację ... przypuśćmy że mamy "obiektywnie" wyselecjonowną grupę super zdolnych dzieciaków ... co nam to daje? ... jakie są dla nich prognozy? ... czy dowodzi to tego że osiągną sukces szkolny? ... a może sukces życiowy? ... czego to ma dowieść?
panTo napisał:
Lucyno, ja po prostu oczekuję, że horoskopy "obiektywnie wyselekcjonowanej grupy zdolnych dzieciaków" będą różniły się czymś od horoskopów normalnych dzieci z populacji, czy horoskopów dzieci niepełnosprawnych intelektualnie. Okazuje się jednak, że nikt nie jest w stanie mi pokazać tego, co astrologicznie te horoskopy różni. Powstaje więc pytanie -- skoro tak, to na jakiej zasadzie działa astrologia? Może więc warto się zastanowić, czy nie mamy tutaj do czynienia z tzw. efektem horoskopowym, któremu poświęciłem ten wątek...
Lucy napisała:
ps. a w jakim celu chcesz wyróżniać ludzi o normie intelektualnej i niepełnosprawnych intelektualnie? być może to jest nieistotne? być może to nie ma totalnie żadnego znaczenia? może to nie ma znaczenia w Boskim Planie naszego życia? może ciężar Ważności życia położony jest gdzie indziej? Moze to tylko nam ludziom wydaje się istotne?
przykład, tego jak ocenianie wg normy intelektualnej nie zawsze jest przydatne a wręcz bywa obarczone błędem poznawczym
Einstein - umysłowo opóźniony uczeń
Odkrycia Harveya poruszyły świat naukowców. Na wyścigi zaczęli badać geniuszy. Każdy wybijający się człowiek musiał się poddać drobiazgowym badaniom.
We wczesnych latach 80. pojawiły się prace Marian Diamond, neuroanatomistki pracującej na Uniwersytecie Kalifornia w Berkeley. Interesowała się biografią Einsteina, a szczególnie ciekawiło ją, czemu wybitny fizyk dopiero po 25. roku życia zaczął wykorzystywać swe zdolności.
Wcześniej był ponoć nawet trochę umysłowo opóźniony (jego słowa). Nauczyciel przyszłego noblisty powiedział mu wprost, że niczego w życiu nie osiągnie, a jego siostra bała się, że nigdy się nie dogada ze swoim bratem, gdyż ten do 7. roku ledwo mówił.
Einsteina wyrzucono ze szkoły średniej, oblał egzaminy wstępne do college'u. Do 25. roku życia był nikim, ale już jako dwudziestosześciolatek zasłynął jako twórca teorii względności. Jak to możliwe?www.psajko.fora.pl/offtop,11/zwieksz-swo...-wyobrazni,1943.html
|
|
|
|
|
|
|
panTo napisał:
ja po prostu oczekuję, że horoskopy "obiektywnie wyselekcjonowanej grupy zdolnych dzieciaków" będą różniły się czymś od horoskopów normalnych dzieci z populacji, czy horoskopów dzieci niepełnosprawnych intelektualnie.
Jeśli dostane zgode to obiecuje pokazać na forum pewne horoskopy które mam w swojej bazie. Horoskopy bliźniąt. Różnica między nimi jest około 5 minut, jedno dziecko jest normalne a drugie upośledzone umysłowo.
A tak swoją drogą to jeszcze wątku o sugestii chyba nie było chyba że coś przeoczyłem.
Pozdrawiam
Krzysztof
|
|
|
Hane personam induisti: agenda est.
|
|
|
|
jelon napisał:
panTo napisał:
ja po prostu oczekuję, że horoskopy "obiektywnie wyselekcjonowanej grupy zdolnych dzieciaków" będą różniły się czymś od horoskopów normalnych dzieci z populacji, czy horoskopów dzieci niepełnosprawnych intelektualnie.
Jeśli dostane zgode to obiecuje pokazać na forum pewne horoskopy które mam w swojej bazie. Horoskopy bliźniąt. Różnica między nimi jest około 5 minut, jedno dziecko jest normalne a drugie upośledzone umysłowo.
A tak swoją drogą to jeszcze wątku o sugestii chyba nie było chyba że coś przeoczyłem.
Pozdrawiam
Krzysztof
Hej,
Tak, to byloby niezwykle ciekawe do analizy. Mam nadzieje, ze uzyskasz taka zgode.
Pozdrawiam
|
|
|
"Take nothing on trust, see everything for yourself"
|
|
|