Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
W dółStrona: 1234
TEMAT: Krytyka Astrologi?
Re: Krytyka Astrologi? 12 lat(a), 7 mies. temu  
stargazer napisał:
Ja przede wszystkim nie rozumiem sensu istnienia subforum pt. "Krytyka astrologii" na stronie, która jest poświęcona astrologii. Dla mnie to tak, jakby strzelać gola do własnej bramki lub pozwalać, by inni strzelali - na szczęście, jak widzę, specjalnie nie ma chętnych ;)
Zawsze chodziło mi o szukanie prawdy a nie o jakieś astro-konwenanse, czy nie daj Boże społecznościowe pitu-pitu...

PS. Poszukaj informacji na temat tego, jaka jest różnica między weryfikacją a falsyfikacją. Poczytaj o falsyfikacjonizmie Poppera i o tym, jak krytykował pozytywistyczną weryfikację zdań naukowych.
panTo
Admin
graph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2011/03/04 23:56 Przez panTo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

lula322 napisała:
Ja jestem chętna- ja :)
Super! Wiedziałem, że na Ciebie zawsze można liczyć. Możemy zacząć od tego: www.astrology-and-science.com/

Pozdrawiam!
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2011/03/05 00:01 Przez panTo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

panTo napisał:

Zawsze chodziło mi o szukanie prawdy a nie o jakieś astro-konwenanse, czy nie daj Boże społecznościowe pitu-pitu...

PS. Poszukaj informacji na temat tego, jaka jest różnica między weryfikacją a falsyfikacją. Poczytaj o falsyfikacjonizmie Poppera i o tym, jak krytykował pozytywistyczną weryfikację zdań naukowych.

OK, poszukam.

Dla mnie prawdą jest to, co czuję, że działa - nie musi to być obiektywnie i jednoznacznie udowodnione. A kwestie społecznościowe też w moim odbiorze mają istotne znaczenie. Niewiele jest miejsc, w których można spotkać osoby myślące podobnie, a zwłaszcza przekonane, że jednak ma sens coś, co większość społeczeństwa uważa za bzdurę i o czym z niewieloma ludźmi można porozmawiać.
stargazer
Admin
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2011/03/05 01:17 Przez stargazer.

Re: Krytyka Astrologi? 12 lat(a), 6 mies. temu  
panTo napisał:

Poczytałam. Natomiast nie uważam, żeby przykładanie do astrologii kryteriów naukowości było sensowne i uzasadnione. Astrologia (przynajmniej w obecnych czasach) nie ma ambicji naukowych i chyba nie o to w niej chodzi. Próby potwierdzenia działania astrologii w kategoriach naukowych kojarzą mi się z szukaniem jakiejś zewnętrznej aprobaty, oficjalnego potwierdzenia, że to, co robimy, jest słuszne. Ale czy to tak naprawdę jest potrzebne? Czy aby pograć na gitarze, pytasz kogokolwiek, czy to ma sens, jest właściwe i nie jest stratą czasu? Nie, robisz to, bo lubisz, bo coś Ci to daje, zaspokaja jakieś potrzeby - i tak też jest z astrologią.

Mnie, szczerze mówiąc, jest to rybka, czy działanie astrologii kiedykolwiek da się potwierdzić naukowo i nie przeszkadza mi to w zajmowaniu się nią. Owszem, może chciałabym móc opowiedzieć niewtajemniczonym o swoim hobby i uzyskać podobną reakcję jak ktoś, kto mówi w towarzystwie, że interesuje się np. psychologią czy filozofią, a nie odwieczne "Nie wierzę w horoskopy", "Kościół katolicki zabrania wiary w zabobony", "Może coś w tym jest, ale horoskopy w gazetach...." ewentualnie "Postawisz mi horoskop?" (zawsze w takich sytuacjach przychodzi mi na myśl słynny cytat z L. Zawadzkiego: "Tu się nic nie da postawić, tu wszystko leży na amen" ;)). Jednak przez te wszystkie lata już się przyzwyczaiłam, że astrologia jest przez ludzi różnie odbierana i że najlepiej rozmawiać o niej z tymi, którzy mają jako takie pojęcie.
stargazer
Admin
graphgraph

Ale czy to tak naprawdę jest potrzebne? Czy aby pograć na gitarze, pytasz kogokolwiek, czy to ma sens, jest właściwe i nie jest stratą czasu? Nie, robisz to, bo lubisz, bo coś Ci to daje, zaspokaja jakieś potrzeby - i tak też jest z astrologią.

Zaskoczyłaś mnie tym argumentem, chyba nie rozwinę komentarza;)

Astrologia daje Ci coś- to świetnie. Panto chyba się uwolnił i co innego daje mu 'to coś', to świetnie.

Obiektywnie patrząc- dzięki nauce jesteśmy znacznie dalej niż dzięki astrologii- z czym oczywiście niektórzy się nie zgodzą;).
ederlezi
graphgraph

ederlezi napisał:

Zaskoczyłaś mnie tym argumentem, chyba nie rozwinę komentarza;)

Astrologia daje Ci coś- to świetnie. Panto chyba się uwolnił i co innego daje mu 'to coś', to świetnie.

Obiektywnie patrząc- dzięki nauce jesteśmy znacznie dalej niż dzięki astrologii- z czym oczywiście niektórzy się nie zgodzą;).

Mnie z kolei zaskoczyło użycie czasownika "uwolnić". Astrologia zniewala, a jej brak jest wolnością?

Owszem, dzięki nauce jesteśmy dalej, ale przecież możemy kierować się i jednym, i drugim, nie mieszając tego ze sobą. Można być np. naukowcem w pracy, a astrologiem w wolnym czasie :) Przykładanie reguł naukowych do astrologii wydaje mi się równie nieuzasadnione, co przykładanie reguł astrologii do dziedzin ściśle naukowych ;)
stargazer
Admin
graphgraph

stargazer napisał:

Owszem, dzięki nauce jesteśmy dalej, ale przecież możemy kierować się i jednym, i drugim, nie mieszając tego ze sobą. Można być np. naukowcem w pracy, a astrologiem w wolnym czasie :) Przykładanie reguł naukowych do astrologii wydaje mi się równie nieuzasadnione, co przykładanie reguł astrologii do dziedzin ściśle naukowych ;)

ja aż tak bardzo nie przeceniam wartości nauki jako takiej ... sens ludzkiego zycia lezy gdzies na innej płaszczyźnie ... nauka jest wg mnie swego rodzaju otoczką rzeczywistosci ... jest swego rodzaju narzędziem pozwalającym nazwać rzeczywistość ... podobnie jak astrologia ...

pozdr Lucyna
lucy
graphgraph

Do góryStrona: 1234