Re: Animodar 11 lat(a), 1 Miesiąc temu
|
|
lucy napisał:
Witam ... Panie Piotrze ... czy ta tabela co jest w Pana artykule w "astrologii Profesjonalnej" to są termy egipskie? ... rozumiem że władztwa, wywyższenia, detryment i upadek to standard - nie ulegało to zmianie ... różnica pomiędzy tabelą Lillego a termami egipskimi jest w żywiołach (troistości), termach (granice) i dekanatach oblicza)?[ ...
Niestety, w „Astrologii Profesjonalnej” jest błąd. Niechcący zostały wydrukowane termy ptolemejskie (à la Lilly).
W większości dawnych technik, które wywodzą się z astrologii hellenistyczno-arabskiej, stosuje się termy egipskie. Tak zwane termy ptolemejskie, którymi posługiwał się William Lilly, zostały mocno zniekształcone, a poza tym istnieje kilka ich wersji.
Lilly korzystał również z uproszczonego systemu władztw troistości i o tych różnicach także piszę w artykule.
i jeszcze jedno pytanie:
czy obie wersje liczymy wg term egipskich?
Raczej tak, choć są różne źródła i wspomniany Lilly liczył po swojemu.
Piotr Piotrowski
|
|
|
|
|
|
|
dziękuję ślicznie za odpowiedz ...
pytanie jeszcze do ogółu ... czy ktoś ma link na termy egipskie? bo ja znaleźć jakoś nie mogę ...
pozdrawiam Lucyna
|
|
|
|
|
|
|
super ... dzięki ....
|
|
|
|
|
Re: Animodar 10 lat(a), 11 mies. temu
|
|
PiotrPiotrowski napisał:
Natomiast w wersji renesansowej animodarem była ta planeta, która miała najwięcej godności w stopniu przedurodzeniowej lunacji, czyli ta, która była almutenem lunacji, bez względu na to, czy w horoskopie urodzeniowym ów almuten pozostawał słaby czy silny. Jednakże w tym przypadku ograniczamy się wyłącznie do jednej planety, a to może być problematyczne.
Witam, chyba gdzieś popełniam błąd. Liczę w wersji renesansowej. Przypuśćmy, że almutenem lunacji - nowiu jest Saturn. Czy dobrze myślę, że wówczas dla wszystkich urodzonych w okresie od tego nowiu do nastepnej lunacji (pełnia) aniomodarem będzie Saturn?
Może ja popełniam błąd licząc almuten lunacji, ktoś wie gdzie można znaleźć info jak go liczyć?
pozdrawiam Lucyna
|
|
|
|
|
|
|
lucy napisał:
Witam, chyba gdzieś popełniam błąd. Liczę w wersji renesansowej. Przypuśćmy, że almutenem lunacji - nowiu jest Saturn. Czy dobrze myślę, że wówczas dla wszystkich urodzonych w okresie od tego nowiu do nastepnej lunacji (pełnia) aniomodarem będzie Saturn?
Niestety tak wychodzi. W przypadku wolnych planet ich przesunięcie w ciągu dwóch tygodni rzeczywiście jest niewielkie; inaczej sprawa wygląda przy szybszych planetach. Stąd bardziej popularna była metoda z władcami troistości, albo ta, którą posługiwał się William Lilly – dokładniej opisałem ją w książce "Reguły astrologii tradycyjnej".
Może ja popełniam błąd licząc almuten lunacji, ktoś wie gdzie można znaleźć info jak go liczyć?
Almuten można liczyć na kilka sposób. Najbardziej popularną metodę zaprezentowaną w pismach Abrahama ibn Ezry przedstawiłem ostatnio na Zjeździe PTA (tekst mojego wystąpienia ma być dostępny w wersji drukowanej.)
Pozdrawiam
Piotr Piotrowski
|
|
|
|
|
|
|
Witam,
nowa książkę mam ;) już ją studiuję, mnóstwo ciekawych rzeczy. Bardzo brakowało takiej książki na rynku polskim.
Dziękuję za rozwianie wątpliwości co do wersji renesansowej - to kiepsko, jeżeli tak to wychodzi z planetami wolnymi. Chyba że natura to rozwiązywała w ten sposób że jakoś tak dzieci się rodziły w tym czasie ;) ale to chyba mało prawdopodbne ;).
Co do almutenu poszukam jeszcze w necie i poczekam na wersję drukowaną.
Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedź
Lucyna
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2011/07/27 20:29 Przez lucy.
|
|
|