Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Symbole i objaśnienia - węzeł, dwada, MC
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 1
TEMAT: Symbole i objaśnienia - węzeł, dwada, MC
Symbole i objaśnienia - węzeł, dwada, MC 7 lat(a), 1 Miesiąc temu  
czesc, jestem nowy tutaj .... od dawna interesuje sie astrologia, ale zdecydowanie amatorsko .... ostatnio zaczalem sie wglebiac w zjawiska planet bedacych w jakims znaku, czyli np, ksiezyc w wodniku czy merkury w skorpionie itd. ... pierwszy raz uruchomilem program urania, gdzie jest sporo takich oraz wiele innych zaleznosci .... mam w zwiazku z tym kilka pytan:
1 - co oznacza w tabeli aspektow 3 symbol od dolu (cos jak lew, ale z dwoma kółeczkami po prawej i lewej stornie tego symbolu) oraz co oznacza literka R przy tym znaku ??
2 - co to jest dwada ??
3 - co oznacza Mc ??
4 - w sumie to mam duzo pytan, ale moze tyle na poczatek ;)

A moze ktos ma intrukcje do tego programu? szukałem w necie, ale nie znalazlem nic oprocz kilku pytan. Pozdrawiam!
uranity
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Astrologia dla każdego
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: kilka prostych pytan 7 lat(a), 1 Miesiąc temu  
No fakt... jesteś nowy :)

1. Ten symbol to węzeł księżycowy północny.
Literka R lub Rx przy każdym znaku lub planecie oznacza że dany punkt cofa się na zodiakalnym kole.
2. dwada to jedna z dwunastu części jednego znaku.
3. MC to Medium Coeli czyli szczyt nieba.
4. W ramach odpowiedzi na tego typu pytania polecam:
http://www.encyklopedia.drem.strefa.pl/

pozdrawiam
michael
Admin
graphgraph
Płeć: Mężczyzna kwinkunks23 Kwinkunks Blog Miejsce: Gdańsk Urodziny: 10/10
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
s1.polchat.pl/chat.php?_room=chat_astrolabium
"Jedyna wolność to zwycięstwo nad samym sobą."
Fiodor Dostojewski
"Wniosek to punkt w którym nie masz już siły dalej myśleć."
Eddie Murphy

dzieki Michael !
Powie mi ktos jak to wogole dziala? Powiedzmy ktos ma slonce w znaku skorpiona .... czyli jego osobowosc to przede wszytskim skorpion, oddzialywanie plutona (i marsa?) jest bardzo wielke w momencie urodzenia .. dalej powiedzmy ksiezyc ma w wodniku ... czyli osoba ta posiada sporo cehc wodnika jesli chodzi o strone rodzinna osoby, to jakim jest rodzicem, jak sie opiekuje, jaki ma stosunek do dzieci, rodziny itd.. Tych wplywow planet jest sporo .. Jeszcze dochodi np. ascenent w lwie ... no wiadomo o co chodzi, o zewnetrzny wizerunek osoby, to jak widza ja inni ... No i powstaje pytanie ... Osobowosci tej osoby to niezla mieszanka roznych znakow, wiec gdzie jest ta osobowosc skorpiona? Np. Jesli osoba ma np. ksiezyc w wodniku a slonce w skorpionie to osoba ta posiada cechy "rodzinne" (tak w skrocie opisujac) blizsze skorpionowi czy wodnikowi? Czy moze to jest mieszanka cech tych dwoch znakow? Nie rozumiem tego ... Skoro by miala cechy skorpiona to wychodziloby na to, ze osoba majace slonce w skorpionie, ale pozostale planety w innych znakach i ascendent rowzniez (i inne wplywy, o ktrorych nie wiem), osobowosc calkiem różną od skorpiona!!
Przepraszam za rozpisanie sie, ale chcialem to jakos czytelnie wytlumaczyc i prosze o zrozumienie, nie mam w tym zbytniej wiedzy .... A moze polecicie mi jakas ksiazke, dzieki ktorej bede umial chociaz w jakims stopniu interpetowac kosmogram urodzeniowy?? Mnij wiecej wiem (chyba) o znaczeniu aspektow planet w roznych znakach (domach?), ale wiem, ze w kosmogramie sa ten inne informacje. chyba tez wazne ...
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi! :)
uranity
graphgraph
Astrologia dla każdego

Forum sie nazywa "elementarz astrologiczny" to myslalem, ze odpowiadacie na takie pytania jak te wyzej ... Moze dla Was to smieszne pytania i proste, ale nie dla mnie, myslalem ze to jest firum wlasnie dla poczatkujacych ...

Moze odpowiecie mi chociaz na te 2 pytania:
1. dlaczego w urani moj ksiezyc w wodniku jest w 5tym domu, a jak robie kosmogram na astro.com albo w astrologu to wychodzi dom 6ty? Ktory program jest dokladniejszy? Slyszalem, ze Urania..
2. Czy mezczyzna ze sloncem w skorpionie ksiezycem w wodniku pasuje do kobiety (mam na mysli dlugotrwaly zwiazek-na cale zycie) ze sloncem w lwie i ksiezycem w raku, pomijajac pozostale aspekty ... z tym sa opinie sprzeczne, gdzies przeczytalem, ze dobrze jest jesli ksiezyc jednej osoby jest taki sam jak slonce drugiej, a gdzies indziej, ze dobra bylaby opozycja tych planet (mam na mysli jego ksiezyc i jej slonce) ..
Bo trygon mojego slonca do jej ksiezyca jest chyba dobrym polaczeniem ...
... wiec co o tym myslicie?
Pozdrawiam!
uranity
graphgraph
Astrologia dla każdego

Odpowiadam na pytanie pierwsze - to nie kwestia dokładności, tylko innego systemu domów. Na astro.com domyślnym systemem domów jest system Placidusa (najbardziej powszechnie używany), w Uranii natomiast system opracowany przez twórcę programu, B. Krusińskiego. Zarówno w Uranii jak i na astro.com można zmienić system domów w ustawieniach. Natomiast kwestia, który system domów jest najlepszy... trudno rozstrzygnąć, chyba każdy musi dojść sam, który najlepiej sprawdza się w praktyce.
mmk7
graphgraph

Do góryStrona: 1