|
lunariusz i osie pokrywajace sie z natalnym 1 Rok, 11 mies. temu
|
|
Nie za bardzo sie znam na lunariuszach ale postanowilam popatrzec i pomyslec i co wiedze ... Jak mam to interpretowac. MC jest dokladnie w tym samym miejscu wiec wydaje mi sie, ze cos znaczy ale nie mam pojecia co.
A tu obrazek
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/02/24 21:02 Przez black_halo.
|
|
|
Re: Lunariusz i osie pokrywajace sie z natalnym 1 Rok, 11 mies. temu
|
|
|
No wlasnie, ja nawet swojego radixu do konca nie rozumiem. Czytam, ze podobienstwo wyzwala rzeczy sygnifikowane przez radix. Ale jakby to dokladnie zgadnac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czyli najpierw kim jestem, a potem dokąd zmierzam...
- Kim jestem?
- Tyś jest swoim ja. Tyś nazwiskiem. Podpisem na papierze, wizytówką na drzwiach, inicjałem na sygnecie. Imieniem na kartce kalendarza. Próżnym słowem. Suchą sylabą. Martwą literą.
- Niczym więcej?
- Niczym mniej.
- Kim jestem? Inaczej.
- Jest rzeka. Piękna, nieporównywalna, niepowtarzalna, zawsze nowa, a przemijająca. Rzeka życia. Rzeka-życie. Na rzece jest most. Arcydziwaczny most, który nie wie skąd wziął się, nie wie też po co wziął się, nie wie czym jest, nie wie nad czym, nie wie nic, a wszystko wydaje mu się, nie widzi nawet, ani nie domyśla się płynącej pod nim rzeki życia. Wydaje mu się, że on jest rzeką życia. Tyś jest tym mostem.
- Kim jestem? Jeszcze inaczej.
- Jest wiezienie. W celi jest więzień, na wieży strażniczej jest strażnik. Ci dwaj są jedną osobą. Wiezień jest jednocześnie swoim własnym strażnikiem, strażnik jest jednocześnie swoim własnym więźniem. Ale ci dwaj, więzień i strażnik, nie wiedzą, że każdy z nich jest jednocześnie jednym i drugim. Nie widzą tego, że są jedną osobą, bo są rozdzieleni, a są rozdzieleni, bo nie wiedzą, że są jedną osobą. Sytuacja arcywięzienna, bezwyjściowa. Bo kiedy nawet od czasu do czasu zdarza się więźniowi uciec z celi i z gmachu więzienia, to ucieka on ze swoim niewidzialnym strażnikiem na karku i w konsekwencji to, co wydawało mu się być wolnością, okazuje się być jedynie inną formą więzienia. Tak samo strażnik wracający po służbie do domu w miasteczku, zabiera pod czapką niewidzialnego więźnia i nocą budzi sie spocony i przestraszony, bo śni mu się to, co może śni się strażnikowi. To mianowicie, że więzień czmychnął z więzienia, i choć mógłby ktoś powiedzieć, że - pomimo wszystko - jeden jest bardziej nieszczęśliwy (więzień), a drugi mniej (strażnik), to nie ma pomiędzy nimi istotnej, jakościowej i prawdziwej różnicy, jako że zarówno jeden, jak i drugi nie są szczęśliwi.
Tyś jest tym więźniem i tym strażnikiem, celą i wieżą strażniczą, całym gmachem więzienia i całą tak zwaną wolnością.
(Edward Stachura)
Powodzenia w poszukiwaniu odpowiedzi...
PS. Filmik na temat wrzucania obrazków masz tutaj: www.astrolabium.pl/forum/faq Powalcz trochę, a jak nie dasz rady to podmienię.
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/02/24 21:18 Przez panTo.
|
|
|
|
|
|
Nie dziala te odawanie obrazkow ;d
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/02/24 21:27 Przez black_halo.
|
|
|
|
|
Tam są dwie kontrolki IMG oraz FILE, ty zrobiłaś FILE. Horoskop jest już na serwerze Astrolabium tutaj: www.astrolabium.pl/images/fbfiles/files/...nonymous_2010424.gif
Na filmie jest przykład jak dodawać zdjęcia, które są już w internecie...
Pzdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Moze tak zadziala ... a w pierwszym poscie probowalam z funkcja img ale nie dziala :P
|
|
|
|
|
|
|