Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Solariusz 2010
(1 wejść) (1) Gość
Tutaj możesz podać swoje dane z nadzieją, że ktoś z czytających pomoże Ci zinterpretować Twój horoskop. Prosząc o pomoc w interpretowaniu horoskopu najlepiej będzie jeżeli podacie dokładne dane urodzeniowe: data, godzina i miejsce narodzin.
W dółStrona: 12
TEMAT: Solariusz 2010
Solariusz 2010 2 lat(a) temu  
Nie obserwowałam bacznie wcześniej własnych solariuszy, jednak wydarzenia ostatniego roku skłoniły mnie do przyjrzenia się, czego mogę się spodziewać w roku 2010.

Koledzy po fachu - wiem, że dacie radę z interpretacją :)
Później napiszę komentarz odnoszący się do moich przemyśleń nad tym solariuszem.

Natalia

Może komuś przydatne okażą się Symbole Sabiańskie (moje tłumaczenie na j. polski):

Asc Ryby 23 Fenomen medium spirytystycznego
MC Strzelec 27 Stara kładka nad pięknym strumieniem
Sun Wodnik 13 Barometr
Mon Panna 12 Panna młoda, której podniesiono welon
Mer Koziorożec 19 Pięcioletnie dziecko niosące duże zakupy
Ven Wodnik 18 Zdemaskowany mężczyzna
Mar Lew 9 Mężczyźni dmiący w gorące szkło, aby je uformować
Jup Ryby 4 Duży ruch samochodów na przesmyku łączącym dwa nadmorskie kurorty
Sat Waga 5 Mężczyzna nauczający prawdziwej, wewnętrznej wiedzy
Ura Ryby 25 Oczyszczanie się szeregów kleru
Nep Wodnik 26 Hydrometr
Plu Koziorożec 5 Indianie wiosłujący w swym kajaku i tańczący swój taniec wojenny
Vertex Panna 28 Łysy mężczyzna górujący na zjeździe ważnych osobistości
Nod Koziorożec 21 Sztafeta
SNo Rak 21 Śpiewająca primadonna
nataszka
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Ostatnio zmieniany: 2010/01/13 00:24 Przez nataszka.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Solariusz 2010 2 lat(a) temu  
Natasza w twoim Solariuszu najważniejszy jest Uran. Może on wskazywać na to że jeszcze bardziej zajmiesz się astrologią w 2010 roku. Pokazuje on także że bardzo możesz zmienić swój wizerunek zewnętrzny , gdyż obecnym możesz być już znudzona i pragnąć będziesz bardziej odważnej i radykalnej zmiany. Następnie Mars pokazuje w nadchodzącym roku nową miłość. Stellum w domu XI wskazuje nowe znajomości i kontakty nie tylko na forach internetowych, pokazuje także ożywiony rok w kontaktach towarzyskich. Jowisz zaś może wskazywać na badania lekarskie które w tym roku przeprowadzisz związku ze swoim stanem zdrowia. Nie martw się wypadną one pomyślnie.
potrek
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Piotr, pomyłka, to stellum jest w XII domu. Rozumiem dlaczego się pomyliłeś, ten horoskop przygotowany przez Natalię ma takie kreski, które wprowadzają w błąd. Musimy Jej to wybaczyć, gdyż one dobrze o Niej świadczą – są to oznaczenia najważniejszych gwiazd stałych, które są naniesione na przygotowany przez Nią horoskop. (Prawdopodobnie kreskę idącą od Fomalhaut potraktowałeś jako wierzchołek XII domu.)

Przypomina mi się to, o czym rozmawialiśmy wczoraj telefonicznie – przede wszystkim 'czystość' symbolu, jakim jest horoskop, który poddajemy interpretacji.

Poniżej zamieszczam solariusz bez zbędnych elementów. Kliknij na niego, aby go powiększyć:

Tak sobie teraz myślę, że po lekturze Morinusa – o czym pisałem w tym wątku: www.astrolabium.pl/forum/19-astrologia-p...usz-a-lunariusz#6159 – trudno jest przystąpić do interpretacji planetariusza bez znajomości horoskopu urodzeniowego oraz informacji na temat tego, co było i co jest przez WłH planowane. Mam na myśli te fragmenty:

1. Na podstawie planetariusza niczego nie można przewidzieć jeśli nie jest to sygnifikowane przez radiks albo dyrekcje w czasie tego powrotu.

4. [...] Należy także poznać plany, działania i doświadczenia właściciela horoskopu; na podstawie tych informacji i po rozważeniu siły wpływu planetariusza można sporządzić trafną prognozę.

Pozdrawiam

PS. Uff... Udało się jakoś zręcznie z tego brania nas na ambicję wybrnąć... :]
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/12 21:39 Przez panTo.

Dzięki Piotrek... tyle rewelacji naraz ciężko mi przetrawić - miłość, problemy zdrowotne, zmiana wizerunku hehe ;) Na Ciebie zawsze można liczyć :)

Oczywiście stellum ciąży w XII domu.
Do postu dołączam solariusz nałożony na horoskop indywidualny.
Ascendent solariusza jest w znaku Ryb i przypada na mój VII dom. Ascendent profekcji przypada na znak Strzelca i mój IV dom. Czyli na osiach....ważny rok.

Sporo ciekawych informacji znalazłam w skrypcie Mary Fortier Shea(link do skryptu). Pisze w nim między innymi o tym, aby patrzeć na Solariusz w połączeniu z horoskopem urodzeniowym, ale przede wszystkim umieszczając go na wewnątrz tego drugiego (strona 16 pdf'a - pod kółkiem). Dlatego też umieszczony powyżej obrazek przedstawia takie patrzenie na sprawę ;)
Na jej stronie w dziale downloads znajdziecie materiały o Solariuszach
nataszka
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/01/13 02:47 Przez nataszka.

Dzięki za wykres oraz cenne linki. Gratuluję odwagi umieszczenia Solariusza wewnątrz. Czytając dzisiaj Morinusa – te fragmenty, gdzie pisze o tym, że planety radixu mają tendencję działać przez domy planetariusza – zacząłem się zastanawiać, czy w ten sposób nie rysować planetariuszy. Późno już i jestem zmęczony, ale zacznę może dzisiaj od jednej rzeczy, która rzuciła mi się w oczy. Pokażę Ci dwie przesłanki i poproszę o wyciągnięcie z nich interpretacyjnego wniosku. Potem – jak coś cennego uda mi się w tym horoskopie wypatrzeć – pójdziemy dalej.

Przesłanki są następujące:

Przesłanka 1: Skoro radix na zewnątrz, to wszystkie planety masz pod horyzontem, to o czymś świadczy.

Przesłanka 2: Morinus pisał:

2. Podobieństwo układu w planetariuszu do układu w radiksie wyzwala kwestie sygnifikowane przez radiks. Natomiast różnica ogranicza je, hamuje, utrudnia lub sprawia, że działają tylko w ograniczonym zakresie.

5. Gdy ascendenty radiksu i planetariusza są w opozycji, jest to sytuacja niekorzystna i powoduje trudności; wpływ jest jeszcze gorszy, gdy występuje dokładna opozycja stopni, szczególnie w przypadku solariusza. Ponieważ planetariusz albo uwydatnia, albo ogranicza działanie radiksu, a efekt ten może powstać tylko przez podobieństwo układów, zrozumiałe jest, że przeciwne pozycje, zarówno Słońca, jak i całego caelum, ograniczają działanie układów radiksowych i utrudniają ich realizację, szczególnie w sposób pozytywny.

Więcej cytatów z Morinusa: www.astrolabium.pl/forum/19-astrologia-p...usz-a-lunariusz#6159

Mam tu coś konkretnego na myśli i jestem ciekaw, czy na to wpadniesz. Być może to nie jest czynnik dominujący, ale wydaje mi się, że to, o czym myślę, jest dość istotne. Tak więc czy możesz postarać się połączyć te dwie przesłanki i wyciągnąć z nich jakieś interpretacyjne wnioski? Na razie zostawmy inne elementy, połączmy te dwie rzeczy. Pytanie jest dość przewrotne, ale wierzę, że Twa Fomalhaut sobie z tym poradzi.

Pozdrawiam i czekam na interpretację tego elementu...
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/13 03:23 Przez panTo.

Przesłanka 1: Skoro radix na zewnątrz, to wszystkie planety masz pod horyzontem, to o czymś świadczy.

Przesłanka 2: Morinus pisał:

2. Podobieństwo układu w planetariuszu do układu w radiksie wyzwala kwestie sygnifikowane przez radiks. Natomiast różnica ogranicza je, hamuje, utrudnia lub sprawia, że działają tylko w ograniczonym zakresie.

5. Gdy ascendenty radiksu i planetariusza są w opozycji, jest to sytuacja niekorzystna i powoduje trudności; wpływ jest jeszcze gorszy, gdy występuje dokładna opozycja stopni, szczególnie w przypadku solariusza. Ponieważ planetariusz albo uwydatnia, albo ogranicza działanie radiksu, a efekt ten może powstać tylko przez podobieństwo układów, zrozumiałe jest, że przeciwne pozycje, zarówno Słońca, jak i całego caelum, ograniczają działanie układów radiksowych i utrudniają ich realizację, szczególnie w sposób pozytywny.

Posiadam wszystkie planety pod horyzontem, dlatego nie chce mi się "wychodzić do świata". Całym moim światem jest moje wnętrze, przemyślenia, odczucia, intuicja. Rozbudowuję się do wewnątrz.

Skoro według Morinusa opozycja ascendentów w horoskopie urodzeniowym i solariuszu ogranicza wpływy tego pierwszego, można wnioskować, że nastąpi "klik" i zatrzaśnie się przede mną na ten rok moszczenie własnych pieleszy, zostanę zmuszona do wyjścia na zewnątrz (ale niekoniecznie dosłownie).

Piotrek pisał w związku z Uranem, że się zmienię. Nie musi tu chodzić o wygląd. W końcu to planeta myśli, idei. Może zapragnę wyzbyć się własnych, niewygodnych już dla mnie samej nawyków. Przez ostatni rok tak się zapadłam w siebie, tak uciekłam od świata, że tylko gwałtem za nogi jest mnie ktoś w stanie z tego marazmu wyrwać. Z tych ucieczek od realnego świata - w świat symboli i marzeń. Uran może postawić do góry nogami obecne ramy mojego życia, wyzwolić mnie od mnie samej!

To, że w domu XII znajduje się stellum postrzegam nie jako schowanie się od świata dosłownie, ale walkę z własną psychiką. Dojście z sobą do ładu, z własnymi wadami i chorobami duszy. Poprzez wymuszone wyjście do ludzi (Saturn w VII domu), na co normalnie nie mam ochoty, będę miała możliwość,a właściwie musiała skonfrontować własne ego z ego innych ludzi! Moje Słońce w V domu w Wodniku - na co dzień indywiduum - podkuli ogon i stanie do konfrontacji z takimi jak ono indywiduami. Odkryje zapewne, że tak już się zaplątało w swoim samotnym świecie, iż tylko zdając się na innych, czy czerpiąc z innych ludzi jest w stanie się uzdrowić i z powrotem wrócić na łono społeczeństwa.
nataszka
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/01/13 04:06 Przez nataszka.

XII dom w solariuszu 2 lat(a) temu  
W odpowiedzi do postu:

Natalia, właśnie o coś takiego mi chodziło!

Przesłanka 1: "W horoskopie urodzeniowym posiadasz wszystkie planety pod horyzontem, dlatego nie chce Ci się "wychodzić do świata". Całym Twoim światem jest Twoje wnętrze, przemyślenia, odczucia, intuicja. Rozbudowujesz się do wewnątrz." – ładnie to opisałaś.

Przesłanka 2: Idąc tropem Morinusa można powiedzieć, że nadchodzący rok sprawi trudności w realizacji Twojego horokopu urodzeniowego. W nadchodzącym Solariuszu widać, że ograniczy działanie radixu, ale to ograniczenie wydaje się polegać na tym, że nie będziesz mogła żyć wg pewnych schematów, które zapisane są w horoskopie urodzeniowym. Jednym z tych schematów jest to życie do wewnątrz, o której mówimy w przesłance 1. Skoro w tej materii – wg reguł Morinusa – zajdą trudności, to wydaje się, że stanie się coś znaczeniowo odwrotnego, czyli, że nadchodzący rok zmusi Cię do innego postępowania.

To zresztą jest bardzo dobrze widoczne w tym horoskopie, który ostatnio wkleiłaś. Tam, po nałożeniu horoskopu urodzeniowego na solariusz widać, że planety z horoskopu urodzeniowego wypadają na górną półkulę solariusza. Morinus pisał:

9. Każda planeta w planetariuszu może oddziaływać zgodnie z naturą domu zajmowanego przez nią w radiksie, lecz bardziej widoczne jest działanie według natury domu, który zajmuje ona w planetariuszu, zarówno solarnym, jak i lunarnym.

11. Każda planeta działa w danym roku według znaczenia radiksowego i przede wszystkim zgodnie z domem, który zajmuje w planetariuszu.

Słońce w XII domu Solariusza

Idąc dalej tym tropem powinniśmy chwilę zatrzymać się przy Słońcu, bo z jednej strony to jest Solariusz, więc Słońce wymaga szczególnej uwagi, a z drugiej strony to Słońce przypadające na XII dom solariusza mogło Cię nieźle wystraszyć, choć moim zdaniem tam jest zawarta bardzo cenna dla Ciebie informacja, która wskazuje na ciężki rok, ale – obiektywnie rzecz ujmując – to nie musi być czymś złym, a dobrym. Widzę to tak:

Przesłanka 1: Słońce w Wodniku w V domu horoskopu urodzeniowego wskazuje na osobę niezależną, dumną, pewną siebie, choć tam mogą być widoczne również negatywne cechy, które związane są z nadmiernym promowaniem swej buntowniczości, oryginalności, czy odstawania od świata. Jest to osoba, która przeciwstawia się konwencjom, żyje wg własnych norm, które nie koniecznie są zgodne z ogólnie obowiązującymi; osoba, której ciężko będzie znaleźć pracę na podległym szeregowym stanowisku, gdyż jej ego ma przeświadczenie o swej wyjątkowości i charyzmie, która przez innych powinna być zauważona i doceniona.

Przesłanka 2: Słońce w Solariuszu wypada na XII dom, a więc w tym roku przez ten XII dom będzie się wyrażało. Widzę, jak niezależna i dumna kobieta, będzie musiała tę dumę ukryć, czy schować (XII dom). Nie jest to zgodne z horoskopem urodzeniowym, dlatego nadchodzący rok będzie dla Ciebie wielkim wyzwaniem. Nie traktuj tego, jako czegoś złego, lecz raczej jako wyzwanie, któremu musisz sprostać. Ta konfiguracja kojarzy mi się trochę ze śmiercią ego (forum.gazeta.pl/forum/w,11132,104958588,...7,Re_Smierc_ego.html), choć w tym przypadku sformułowanie śmierć jest trochę niezręczne z racji przypisania go do do innych elementów horoskopu (VIII dom, Pluton). Niemniej widać wyraźnie, że dumne niezależne od nikogo ego pójdzie w tym roku do więzienia i nie będzie mogło być tak silnie eksponowane, jak wcześniej. To z perspektywy rozwoju duchowego wydaje się być bardzo dobre.

Jakie więzienie więźniowi zadać?

Jeszcze jedno symboliczne powiązanie, które w związku z tą konfiguracją przychodzi mi do głowy. Dla kogoś, kto zwykle żyje wśród ludzi, odosobniającym więzieniem będzie pozbycie go kontaktu z ludźmi. Ale czym będzie owo więzienie dla człowieka, który na co dzień żyje własnym wnętrzem i stroni od ludzi? Jakie więzienie takiemu komuś zadać? Jak go od tego, co na co dzień w jego życiu się dzieje, odosobnić?

W tę stronę idę, na to zwracam uwagę. Pisząc o więzieniu mam z tyłu głowy to, co z człowiekiem-nikt było związane. Wejdź tutaj: www.scribd.com/doc/8303002/Edward-Stachura-Fabula-Rasa strona 3, tam gdzie jest fragment:

"Kim jestem? Jeszcze inaczej.
Jest więzienie, W celi jest więzień..."

Na koniec

Zanim pójdziemy dalej powinniśmy się na chwilę zatrzymać i zastanowić się, czy istnieją inne potwierdzenia tego, o czym tu piszę. To bodajże Wesołowski (albo Sadowski) mówili o tym, że trzeba działać tak: najpierw wizja, potem potwierdzenie w horoskopie. Jak znajdziemy 3 horoskopowe potwierdzenia wizji, to możemy spokojnie stwierdzić, że tak będzie. Działanie odwrotne – najpierw coś w horoskopie, potem intelektualne układanie znaczeń – nie koniecznie musi nas do trafnych wniosków doprowadzić.

Tak więc czekam na post od Ciebie. Może ktoś inny zechce coś napinać?

Pytanie jest następujące: Czy są inne horoskopowe potwierdzenia tego, o czym tu piszę?

Pozdrawiam
panTo
Admin
graph
astrolabium.pl
Ostatnio zmieniany: 2010/01/13 14:16 Przez panTo.

Do góryStrona: 12